Η διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε την Ιταλία να αλλάξει τους σκληρούς περιορισμούς κατά του COVID-19 για να αποφύγει τις διακρίσεις σε βάρος των μη εμβολιασμένων ατόμων.
Σε πρόσφατο διάταγμα, η κυβέρνηση του M. Draghi κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους άνω των 50 ετών και για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών, μια από τις ελάχιστες χώρες που λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την παροχή εναλλακτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μασκών και τεστ για τον COVID-19, ώστε να επιτραπεί στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό να συνεχίσει να πηγαίνει στη δουλειά και να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς «χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, η χρήση μάσκας και το αρνητικό τεστ COVID-19 δεν αρκεί για την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή για άτομα άνω των 50 ετών, στους χώρους εργασίας τους.
Η Διεθνής Αμνηστία της Ιταλίας, το τοπικό τμήμα της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αλλά έπρεπε να περιοριστεί χρονικά και να είναι «αναλογικός» θέτοντας ένα εύλογο στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να απολαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και την ιατρική περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά τους ασθενείς που δεν έχουν COVID-19 και χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών