Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές: Το Δικαστήριο της Αυστραλίας απέλασε τον Djokovic, «διότι θα έκανε τους Αυστραλούς να μην εμβολιάζονται»

Πρωτοφανές: Το Δικαστήριο της Αυστραλίας απέλασε τον Djokovic, «διότι θα έκανε τους Αυστραλούς να μην εμβολιάζονται»
Το υψηλό προφίλ του Djokovic τρομοκράτησε τις αυστραλιανές αρχές…
Σχετικά Άρθρα

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους ακύρωσε τη βίζα του Novak Djokovic, παρά τις προσπάθειες του Σέρβου σούπερ σταρ να παραμείνει στη χώρα και να αγωνιστεί στο 21ο Grand Slam.
Οι δικαστές James Allsop, Anthony Besanko και David O'Callaghan τόνισαν ότι η απόφασή τους δεν αφορούσε το εάν ο Djokovic θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία, την ασφάλεια ή την τήρηση της έννομης τάξης της Αυστραλίας, αλλά μάλλον το αν ο υπουργός Μετανάστευσης Alex Hawk ακύρωσε τη βίζα του Djokovic νομίμως.
Το πλήρες αιτιολογικό δημοσιεύτηκε πέντε ημέρες μετά την έκδοση της ετυμηγορίας.
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο υποστήριξε την απόφαση του υπουργού να απελάσει τον τενίστα και τον διέταξε να πληρώσει τα νομικά έξοδα.
Όπως αποκαλύφθηκε, η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και συνακόλουθα η ετυμηγορία των δικαστικών αρχών σχετιζόταν με την ανησυχία ότι, επειδή ο Σέρβος ήταν ένα «μη εμβολιασμένο άτομο υψηλού προφίλ», θα μπορούσε να οδηγήσει άλλους μη εμβολιασμένους Αυστραλούς στο να «αρνηθούν να εμβολιαστούν». 

Η απόφαση και το αιτιολογικό

Η απόφαση σημαίνει ότι ο Djokovic απαγορεύεται να εισέλθει ξανά στη χώρα για τρία χρόνια, oπότε αποκλείεται από το να αγωνιστεί σε μελλοντικό αυστραλιανό Open, εκτός και αν αρθεί η απαγόρευση.
Οι δικηγόροι του Djokovic παρουσίασαν τρεις λόγους για τους οποίους η απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης θα έπρεπε να ακυρωθεί.
Το πρώτο ήταν ότι ο υπουργός απέτυχε να παράσχει συγκεκριμένες αποδείξεις για την «αντεμβολιαστική» στάση του Σέρβου, το δεύτερο ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η παρουσία του Djokovic ήταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και, τρίτον, η απόφαση που ελήφθη ήταν παράλογη, ότι δηλαδή η ακύρωση της βίζας θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε και τα  τρια επιχειρήματα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Djokovic είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί επειδή ήταν αντίθετος στον εμβολιασμό ή δεν ήθελε να εμβολιαστεί» έγραψαν οι δικαστές, προσθέτοντας:
«Ένας εμβληματικός σταρ του παγκόσμιου τένις μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, νέους ή ηλικιωμένους, αλλά ίσως ιδιαίτερα τους νέους, που θα θέλουν να τον μιμηθούν.
Ακόμη κι αν δεν κέρδιζε το Αυστραλιανό Open, η παρουσία του στην Αυστραλία θα καλλιεργούσε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα.
O κ. Djokovic δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, την ασφάλεια ή την τάξη της αυστραλιανής κοινότητας.
Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης κρίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους σκοπούς του [άρθρου 133Γ του νόμου περί μετανάστευσης]».
Τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης αναγνώρισε τον Djokovic ως «άτομο με καλή υπόσταση», που δεν έκανε καμία προσπάθεια να παραβιάσει τους νόμους της Αυστραλίας και ότι υπήρχε υποστήριξη για να παραμείνει στη χώρα.

Στην αντεπίθεση ο Djokovic - Ετοιμάζεται να κάνει αγωγή κατά της Αυστραλίας ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων

Ο ανεμβολίαστος σταρ του τένις Djokovic σκέφτεται να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση της Αυστραλίας μετά την απέλασή του για λόγους δημόσιας υγείας ενόψει του Australian Open.
Ο 34χρονος σύμφωνα με δημοσιεύματα συμβουλεύεται τη νομική του ομάδα για να μηνύσει τη χώρα για 4,4 εκατομμύρια δολάρια, αμοιβή που περιλαμβάνει το έπαθλο των 2,75 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμενόταν να κερδίσει ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, σύμφωνα με τη Sun.
Αξιωματούχοι του κράτους και του τένις είχαν χορηγήσει στον Djokovic ιατρική εξαίρεση από την αυστηρή πολιτική εμβολιασμού της Αυστραλίας για τον COVID-19, επειδή είχε πρόσφατα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης ακύρωσαν την εξαίρεση και τη βίζα του όταν έφτασε στη Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης