Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Κρίσιμη εβδομάδα για τον Johnson - Θα τον κάψει το πόρισμα της Gray; - Πλήγμα από νέο σκάνδαλο

Μ. Βρετανία: Κρίσιμη εβδομάδα για τον Johnson - Θα τον κάψει το πόρισμα της Gray; - Πλήγμα από νέο σκάνδαλο
Νέο πλήγμα για τον Johnson καταγγελία βουλευτή ότι απολύθηκε από υπουργική θέση διότι είναι Μουσουλμάνα
Σχετικά Άρθρα
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για τον Boris Johnson και για το εάν θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Μ. Βρετανίας καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Sue Gray για τα πάρτι στην Downing Street εν μέσω των lockdown του 2020 και για την ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού.
Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα 24/1 αναμένεται να καταθέσει στη Sue Gray ο πρώην σύμβουλος του Johnson, Dominic Cummings, ο οποίος έχει διαψεύσει τον Johnson ότι δεν γνώριζε για τα πάρτι, ενώ στην αστυνομία πρόκειται να καταθέσει ο βουλευτής των Συντηρητικών, William Wragg, ο οποίος υποστήριξε πως βουλευτές που ήθελαν την αποχώρηση του Johnson, έπεσαν θύματα εκβιασμού.
Αν και ο Johnson έχει δώσει διάφορες εξηγήσεις για τα πάρτι στη Downing Street – αρχικά είπε ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, μετά ότι ο ίδιος ήταν παρών μόνο για 20 λεπτά και ότι δεν ήταν πάρτι, αλλά συνάντηση εργασίας -, τελικά ζήτησε συγνώμη από τη βρετανική κοινή γνώμη.

Θα κάψει τον Johnson το πόρισμα;

Στις εκκλήσεις μάλιστα της αντιπολίτευσης να υποβάλλει την παραίτηση του διότι είπε ψέματα τόσο στη Βουλή όσο και στους Βρετανούς, ο Johnson κρατά στάση αναμονής και παραπέμπει στο πόρισμα της Sue Gray.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το πόρισμα της Gray είναι η μεγαλύτερη απειλή για την πρωθυπουργία του Johnson και ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η πιο σημαντική για τη διακυβέρνηση του Johnson.
Όπως υποστηρίζουν, πολλοί βουλευτές αναμένουν το πόρισμα αυτό προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στον Johnson και το εάν θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία για ψήφο αποδοκιμασίας στο Βρετανό πρωθυπουργό.
Μέχρι στιγμής έξι Συντηρητικοί βουλευτές έχουν δημόσια εκφράσει την αποδοκιμασία τους στον Βρετανό πρωθυπουργό, αν και εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έχουν στείλει επιστολή στον Graham Brady, επικεφαλής της Επιτροπής 1922, ζητώντας την απομάκρυνση του Johnson.
Σημειώνεται πως εάν ο Brady λάβει 54 επιστολές αποδοκιμασίας του Johnson, τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Boris Johnson, κάτι που προφανώς θα σημάνει και το τέλος της πρωθυπουργίας του.

Νέο σκάνδαλο

Και ενώ αναμένεται το πόρισμα της Gray, ένα ακόμα σκάνδαλο πλήττει τον Boris Johnson ύστερα από τις καταγγελίες της βουλευτή Nusrat Ghani ότι απομακρύνθηκε από υπουργική θέση το 2020 επειδή είναι Μουσουλμάνα.
Υπενθυμίζεται πως η Ghani έχασε τη θέση της ως υφυπουργού Μεταφορών τον Φεβρουάριο 2020.
Σε δηλώσεις της στους Sunday Times η Ghani υπογράμμισε ότι της μεταφέρθηκε από κομματικό υπεύθυνο για την κοινοβουλευτική πειθαρχία ότι η «μουσουλμανικότητά» της εγέρθηκε ως θέμα στην απόλυσή της.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κυβερνητική Υπηρεσία την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες της βουλευτού Nusrat Ghani», ανακοίνωσε η Downing Street, με τη βουλευτή να καλωσορίζει την έναρξη της έρευνας.
Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικής πειθαρχίας Mark Spencer, που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών της βουλευτού, δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι τελείως πλαστές και δυσφημιστικές.
«Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα λόγια που μου αποδίδονται», είπε ο Spencer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης