Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Νέα μελέτη με τη συμμετοχή 160 χιλ. ατόμων απέδειξε την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης κατά της Covid 19

Βραζιλία: Νέα μελέτη με τη συμμετοχή 160 χιλ. ατόμων απέδειξε την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης κατά της Covid 19
Η μελέτη διαπίστωσε μείωση 44% στο ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19 υπέρ της ομάδας που έλαβε ιβερμεκτίνη
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την αντιμετώπιση της Covid 19 απέδειξε ότι η ιβερμεκτίνη είναι σημαντικά αποτελεσματική για να ξεπεράσει ο κόσμος την πανδημία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, όπου και διαπιστώθηκε ότι η τακτική χρήση της ιβερμεκτίνης ως προφυλακτικού παράγοντα συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένα ποσοστά μόλυνσης από την COVID-19, νοσηλεία και θνησιμότητα.
Η μελέτη διεξήχθη στο Itajaí, μια πόλη-λιμάνι στην πολιτεία Santa Catarina, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2020.
Στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται οι γιατροί του FLCCC, Δρ. Flavio Cadegiani και Dr. Pierre Kory.
Ολόκληρος ο πληθυσμός της Itajaí προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε μια ιατρική επίσκεψη για τη συλλογή βασικών, προσωπικών, δημογραφικών και ιατρικών πληροφοριών.
Ελλείψει αντενδείξεων, η ιβερμεκτίνη προσφέρθηκε ως προληπτική θεραπεία, η οποία λαμβάνεται για δύο διαδοχικές ημέρες κάθε 15 ημέρες σε δόση 0,2 mg / kg / ημέρα.
Από τους 223.128 πολίτες του Itajaí που εξετάστηκαν για τη μελέτη, συνολικά 159.561 άτομα επέλεξαν να συμμετάσχουν: πάνω από το 70% επέλεξε να λάβει ιβερμεκτίνη και το 23% επέλεξε να μην το κάνει.

Μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων και νοσηλείας

Η μελέτη διαπίστωσε μείωση 44% στο ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19 υπέρ της ομάδας που έλαβε ιβερμεκτίνη (3,5% έναντι 8,2%).
Σε περιπτώσεις όπου ένας συμμετέχων πολίτης της Itajaí αρρώστησε με COVID-19, τους συνέστησε να μην χρησιμοποιούν ιβερμεκτίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο στην πρώιμη θεραπεία.
Από εκείνους που όντως μολύνθηκαν, συγκρίθηκαν δύο ομάδες ίσου μεγέθους (μία που χρησιμοποίησε ιβερμεκτίνη ως προφύλαξη και μία που δεν το έκανε).
Η τακτική προληπτική χρήση της ιβερμεκτίνης οδήγησε σε μείωση κατά 68% της θνησιμότητας από COVID-19 (0,8% έναντι 2,6%) και σε μείωση κατά 56% στο ποσοστό νοσηλείας (1,6% έναντι 3,3%).

Μέθοδοι μελέτης

Δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή και λίγες εναλλακτικές προληπτικές λύσεις υπήρχαν ελλείψει εμβολίων, η Itajaí ξεκίνησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα σε όλο τον πληθυσμό για την προφύλαξη από την COVID-19.
Η μελέτη επέτρεψε στα άτομα να επιλέξουν μόνοι τους μεταξύ θεραπείας και μη θεραπείας.
Η χρήση της ιβερμεκτίνης ήταν προαιρετική και βασιζόταν στις προτιμήσεις των ασθενών, δεδομένου ότι τα οφέλη της ως προληπτικού παράγοντα δεν είχαν αποδειχθεί.
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πληθυσμού, αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση και τη διατήρηση όλων των σχετικών δημογραφικών και κλινικών δεδομένων.
Όλα τα άτομα ζυγίστηκαν για να μπορέσουν να υπολογίσουν με ακρίβεια τη σωστή δόση ιβερμεκτίνης.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ιατρική αξιολόγηση για την καταγραφή του παρελθόντος ιατρικού ιστορικού, των συννοσηροτήτων, της χρήσης φαρμάκων και των αντενδείξεων σε φάρμακα.

Οι ακόλουθες μεταβλητές αναλύθηκαν και προσαρμόστηκαν ως παράγοντες ή χρησιμοποιήθηκαν για εξισορρόπηση και αντιστοίχιση ομάδων για αντιστοίχιση βαθμολογίας τάσης:

Ηλικία
Φύλο
Προηγούμενες ασθένειες (έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο)
Προϋπάρχουσες συννοσηρότητες (διαβήτης τύπου 2, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος [οποιουδήποτε τύπου] και άλλες πνευμονικές παθήσεις)
Κάπνισμα

Οι ασθενείς που παρουσίασαν μόλυνση ή διάγνωση COVID-19 πριν από τις 7 Ιουλίου 2020, εξαιρέθηκαν από το δείγμα.
Άλλα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν αντενδείξεις για την ιβερμεκτίνη και την ηλικία (άτομα κάτω των 18 ετών αποκλείστηκαν).
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα που διαγνώστηκαν με COVID-19 υποβλήθηκαν σε ειδική ιατρική επίσκεψη για να αξιολογήσουν τις κλινικές εκδηλώσεις και τη σοβαρότητα της νόσου.
Σε όλα τα άτομα με συμπτώματα συνιστάται να μην χρησιμοποιούν ιβερμεκτίνη, νιταζοξανίδη, υδροξυχλωροκίνη, σπιρονολακτόνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που ισχυρίζεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά της COVID-19.

Συναρπαστικά ευρήματα

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα που επέλεξε μόνη της να πάρει ιβερμεκτίνη ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία και είχε περισσότερες συννοσηρότητες από την ομάδα που επέλεξε να μην λάβει θεραπεία.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προφυλακτική ιβερμεκτίνη μπορεί να είναι ένας ελαφρυντικός παράγοντας σε ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας.
Η πεποίθηση ότι οι προληπτικές θεραπείες και οι πρώιμες θεραπείες θα έκαναν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν την προσοχή τους να παραμένουν κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, οδηγώντας σε περισσότερες λοιμώξεις που σχετίζονται με τον COVID-19, δεν υποστηρίζεται εδώ.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση προληπτικής ιβερμεκτίνης μειώνει σημαντικά το ποσοστό μόλυνσης και ότι τα οφέλη υπερτερούν του εικαζόμενου αυξημένου κινδύνου αλλαγών στις κοινωνικές συμπεριφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης