Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρεί ότι η κατάχρηση του «αμυντικού απορρήτου» οδηγεί σε αδιαφανείς διαδικασίες

ΗΠΑ: Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρεί ότι η κατάχρηση του «αμυντικού απορρήτου» οδηγεί σε αδιαφανείς διαδικασίες
Ειδικοί επεσήμαναν ότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «απόρρητου» είναι η κατ’ εξοχήν επιλογή σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, επειδή είναι πιο εύκολο για τους υπαλλήλους να δώσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό παρά να ψάξουν να δουν αν είναι όντως επικίνδυνο να δημοσιοποιηθεί μια πληροφορία
Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Avril Hanes, θεωρεί ότι η καταχρηστική χρήση του «αμυντικού απορρήτου» είναι επιβλαβής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σε μια επιστολή της με αποδέκτες μέλη του Κογκρέσου.
Το σύστημα που οδηγεί να χαρακτηρίζονται «άκρως απόρρητες» υπερβολικά πολλές πληροφορίες συνιστά ένα «σημαντικό πρόβλημα» και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, υπογραμμίζει η Hanes σε αυτήν την επιστολή της που έχει ημερομηνία 5 Ιανουαρίου και απευθύνεται στους γερουσιαστές Ron Widen (Δημοκρατικός) και Jerry Moran (Ρεπουμπλικάνος).
«Η άποψή μου είναι ότι το σημερινό σύστημα κατηγοριοποίησης αποδυναμώνει την εθνική ασφάλεια» και «υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάχρηση του «αμυντικού απορρήτου» εμποδίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών να μοιράζονται ζωτικής σημασίας πληροφορίες μεταξύ τους, με τους βουλευτές και γερουσιαστές και με το κοινό.
Η Hanes, η οποία επιβλέπει 17 υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ, απαντούσε με την επιστολή της στις πιέσεις που άσκησαν οι δύο γερουσιαστές για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, το οποίο επηρεάζει τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και υπεργολάβων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «απόρρητου» είναι η κατ’ εξοχήν επιλογή σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες

Ειδικοί επεσήμαναν ότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «απόρρητου» είναι η κατ’ εξοχήν επιλογή σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, επειδή είναι πιο εύκολο για τους υπαλλήλους να δώσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό παρά να ψάξουν να δουν αν είναι όντως επικίνδυνο να δημοσιοποιηθεί μια πληροφορία.
Και ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι επιλέγουν να χαρακτηρίζουν «αμυντικό απόρρητο» τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε δύσκολη θέση.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο πρόσφατα παραδείγματα ήταν η αδιαφάνεια με την οποία χειρίστηκαν οι στρατιωτικοί την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά την τελευταία χρονιά της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα.
Όταν έπρεπε να αξιολογήσουν τον αφγανικό στρατό, «οι στρατιωτικοί άλλαζαν τους στόχους ώστε να είναι ευκολότερο να μιλήσουν για επιτυχία.
Και όταν δεν μπορούσαν πια να το κάνουν, χαρακτήριζαν τους στόχους "αμυντικό απόρρητο"», ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο ο John Sopko, ο γενικός επιθεωρητής στον οποίο είχε ανατεθεί από το Κογκρέσο να επιβλέπει τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Λίγες ημέρες αργότερα, ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε, μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης