Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Τα τρόφιμα και η ενέργεια οδηγούν το ράλι των τιμών - Δεν θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός το 2022

ΔΝΤ: Τα τρόφιμα και η ενέργεια οδηγούν το ράλι των τιμών  - Δεν θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός το 2022
Διπλασιασμός των τιμών των ορυκτών καυσίμων και άλμα στα τρόφιμα καταγράφηκε  το 2021
Σχετικά Άρθρα
Το διάγραμμα της εβδομάδας των οικονομολόγων του ΔΝΤ  δείχνει πώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ενίσχυσε τον πληθωρισμό, ειδικά στην Ευρώπη, αφού οι τιμές των ορυκτών καυσίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν το περασμένο έτος.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνέβαλε επίσης στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Τα επισημαίνουν στο IMFBlog οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Jorge Alvarez και Philip Barrett, περιγράφοντας τους κινδύνους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημίας και τις προοπτικές σε μελέτη του οπου δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι αναλυτές του ΔΝΤ αναφέρουν επίσης, ότι οι συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η συμφόρηση στα λιμάνια, οι πιέσεις στις μετάφορές και η ισχυρή ζήτηση για εμπορεύματα μετά τη σταδιακή άρση των υγειονομικών μέτρων έχουν διευρύνει αυτές τις πιέσεις τιμών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι υψηλότερες τιμές των εισαγόμενων αγαθών έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις

Και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός.
Η άνοδος στις τιμές φέτος θα είναι κατά μέσο όρο 3,9% στις προηγμένες οικονομίες και 5,9% αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, πριν υποχωρήσουν το επόμενο έτος.
«Αν υποθέσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σε σταθερή βάση και η πανδημία θα χαλαρώσει τελικά, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εξασθενήσει καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αμβλύνονται, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και η ζήτηση κλίνει περισσότερο προς τις υπηρεσίες αντί για κατανάλωση εντάσεως αγαθών» τονίζουν.

Οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποδεικνύουν ότι οι τιμές του αργού θα αυξηθούν περίπου 12% φέτος, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατά περίπου 58 τοις εκατό.
Τέτοιες αυξήσεις και για τα δύο βασικά προϊόντα θα ήταν σημαντικά μικρότερες από τα κέρδη τους πέρυσι και πιθανότατα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία το 2023 καθώς οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς-ζήτησης θα αμβλυνθούν περαιτέρω.

Άνιση κατανομή του κόστους

Ομοίως, οι τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να ανέβουν με πιο ήπιο ρυθμό περίπου 4,5% φέτος και να υποχωρήσουν το επόμενο έτος —μετά από άνοδο 23,1% πέρυσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό θα μειώσει τις πιέσεις δαπανών για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Τέτοια βάρη πέφτουν περισσότερο στους κατοίκους των αναδυόμενων χωρών και χωρών χαμηλού εισοδήματος, όπου τα τρόφιμα αποτελούν συνήθως το ένα τρίτο έως το ήμισυ των καταναλωτικών δαπανών. Αυτό το μερίδιο είναι μικρότερο σε προηγμένες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα έβδομο των λογαριασμών αγορών των νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης