Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία αποτυχίας - Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από Ισραήλ, τέλος και στην υποχρεωτικότητα από Βρετανία

Ομολογία αποτυχίας - Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από Ισραήλ, τέλος και στην υποχρεωτικότητα από Βρετανία
Παρά τον διχασμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους ο κορωνοϊός συνέχισε να κυκλοφορεί
Σχετικά Άρθρα

Έπειτα από δύο έτη πανδημίας και σκληρών περιοριστικών μέτρων αλλά και έπειτα από ένα έτος εμβολιασμών και διχασμού της κοινωνίας, η μετά την άλλη κυβερνήσεις ομολογούν την... αποτυχία του μοντέλου που υιοθέτησαν.
Οι περιπτώσεις του Ισραήλ (που θεωρείται κράτος πρότυπο όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα) και της Βρετανίας αποτελούν απόδειξη ότι ο… καταναγκασμός δεν έχει κανένα όφελος, ότι η πανδημία δεν περιορίζεται μόνο αυστηρά περιοριστικά, αλλά με ενίσχυση των συστημάτων υγείας.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, το Ισραήλ οδεύει προς την ακύρωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που σημειωτέον τα έχουν υιοθετήσει και οι ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- με όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Κι αυτό διότι παρά τον διχασμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους, παρά το γεγονός ότι απαγορεύθηκε η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους, η πανδημία δεν σταμάτησε και ο κορωνοϊός συνέχισε να κυκλοφορεί.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία οδεύει προς ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς λόγω ελλείψεων στο σύστημα υγείας. Μεταξύ των χωρών που έχει επιβάλλει τον εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό είναι και η Ελλάδα, ενώ σήμερα (31/1/2022), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έστειλε νέο τελεσίγραφο προειδοποιώντας με έξοδο από το ΕΣΥ, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Προς κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το Ισραήλ

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικό στη μάχη κατά της Omicron, προειδοποιούν οι ειδικοί από το Ισραήλ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Haaretz.
Όπως αναφέρεται, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορωνοϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.
Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για άλλη μια εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι η παράταση αποσκοπούσε κυρίως στο να δοθεί χρόνος στο υπουργείο να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση του αριθμού των χώρων όπου απαιτείται.
Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό αυτή την εβδομάδα.
«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε» δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.
Η πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορωνοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από την παραλλαγή Omicron, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και ανώφελο.
Israel.JPG

Προς ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας η κυβέρνηση τη Βρετανία θα εξετάσει εάν θα προχωρήσει σε ανάκληση του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη (3/2/2022) λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του NHS για να κάνουν την πρώτη δόση.
Οι πιέσεις στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, βάση της οποίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα υποχρεωθούν σε μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό σε απόλυση, αυξάνονται λόγω των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού που θα καταγραφούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας εν μέσω πανδημίας και την ώρα που η λίστα αναμονής για άλλες θεραπείες, εγχειρήσεις και ραντεβού έχει φτάσει τα 6 εκατ. ασθνείς. Ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι περίπου 77.000, δηλαδή χονδρικά ένας στους 13 εργαζόμενους στο NHS.

BBC_1.JPG

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών, Simon Clarke, είπε ότι το μέτρο πάντα τελούσε υπό εξέταση και πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα «ανοίγει ένα περιθώριο» για αλλαγή της αρχικής απόφασης.
«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τη σωστή ισορροπία μεταξύ του μέγιστου αντίκτυπου των μέτρων ως προς τη στήριξη της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και του αντίκτυπου ως προς τις ελευθερίες μιας κοινωνίας», απάντησε ο Clarke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης