Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρίστες από την άνοιξη αναμένει η Ελλάδα, αυξάνονται οι προκρατήσεις από το εξωτερικό

Τουρίστες από την άνοιξη αναμένει η Ελλάδα, αυξάνονται οι προκρατήσεις από το εξωτερικό
Ενδείξεις ανάκαμψης για ταξίδια μακρινών αποστάσεων στην Ευρώπη, μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους

Κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων για το 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας και επανέλαβε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος, από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από την άνοιξη έως τα τέλη του έτους, ώστε και να μεγαλώσει το μερίδιο που διεκδικεί η ελληνική αγορά στην τουριστική «πίτα» της Μεσογείου, αλλά και να επωφεληθεί περισσότερο η ελληνική οικονομία από τα «δώρα» του τουρισμού.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Κικίλιας είπε συγκεκριμένα ότι οι προκρατήσεις «για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου έχουν αρχίσει από την έναρξη του έτους να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι μεγάλοι tour operators ανακοίνωσαν διπλασιασμό των ταξιδιωτών», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην TUI που «υποσχέθηκε» 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2022, αλλά και στην κρουαζιέρα που ξεκινά την 1η Μαρτίου.
«Πρέπει στους εκατοντάδες χιλιάδες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν έμμεσα ή άμεσα να επιστρέψει το μέρισμα από τα κέρδη, από αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται στον τουρισμό. Αυτοί είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι, δεν είναι μόνοι οι ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα ότι και φέτος ο τουρισμός θα είναι ένα από τα βασικά «αναπτυξιακά οχήματα» του κρατικού προϋπολογισμού.

Θα ανακάμψουν τα μακρινά ταξίδια;

Στο μεταξύ, το τελευταίο βαρόμετρο μεγάλων αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) και της Eurail BV έδειξε πως η αβεβαιότητα και η υγειονομική κατάσταση λόγω covid, «τιμωρούν» τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, αν και για τις περισσότερες βασικές αγορές είναι πλέον ορατή είτε μια σταθερότητα είτε μια ελαφριά αύξηση της διάθεσης σε σύγκριση με τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο 2021.
Τα μακρινά ταξίδια ήταν αυτά που επηρεάστηκαν πιο σοβαρά μέσα στην κρίση, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ξεκίνησε μια μικρή ανάκαμψη από την αγορά των ΗΠΑ. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αποτελούσαν έναν από τους βασικούς μοχλούς της ευρωπαϊκής τουριστικής οικονομίας προτού ξεσπάσει η πανδημία και φυσικά και η Ελλάδα, θα επιθυμούσε να επωφεληθεί σημαντικά, παίρνοντας την σκυτάλη από την περσινή σεζόν κατά την οποία ο προορισμός «τράβηξε» την προσοχή των μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που αύξησαν τις συνδέσεις με την Αθήνα.
Έτσι, για το πρώτο τετράμηνο του 2022, αλλά και γενικότερα για το έτος, η πρόθεση για πραγματοποίηση μακρινών ταξιδιών παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης - κυρίως λόγω χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που ήταν και ένας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν διστακτικότητα στο ταξιδιωτικό κοινό. Βλέποντας τις τάσεις που διαμορφώνονται για το 2022, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια κυκλοφορία εμβολίων θα συμβάλλει και αυτή από την πλευρά της, ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει μέρος του «χαμένου εδάφους» από τις μακρινές επισκέψεις - αν και εκτιμούν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει κάποιο χρόνο.

Βελτιωμένη επιθυμία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η επιθυμία στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία για να επισκεφτούν την Ευρώπη αυξάνεται στα αντίστοιχα προ – covid επίπεδα - οι Βραζιλιάνοι όμως κατατάσσουν το κόστος ταξιδιού ως αποτρεπτικό παράγοντα για τα ταξίδια. Περισσότεροι από τους μισούς Καναδούς που ρωτήθηκαν στο μεταξύ, είχαν κοινό ενδιαφέρον να επισκεφθούν ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές, με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αγαπημένων προορισμών τους.
Στην Κίνα, το 57% των ερωτηθέντων επιθυμεί να επισκεφθεί την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022, ο δισταγμός τους όμως για το εάν αυτό θα ήταν δυνατό είναι ακόμη πιο έντονος καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο πανδημίας. Οι Ρώσοι από την άλλη, είναι αρκετοί δύσπιστοι για το εάν θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμούς σε ένα πιθανό ταξίδι τους στην Ευρώπη το 2022, είναι όμως και οι πιο «ανοιχτοί» σε παζάρια και συμφωνίες (39%), αυξάνοντας την πιθανότητα να το προγραμματίσουν την τελευταία στιγμή. Στην ιαπωνική αγορά, το ταξιδιωτικό κλίμα παραμένει αδύναμο αλλά σχετικά σταθερό, σε σχέση με το 2021.

«Βαρίδιο» οι περιορισμοί

Την ίδια ώρα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Φινλανδία και Ιταλία, διαπιστώθηκε πόσο αναποτελεσματικοί ήταν οι πρόσφατοι περιορισμοί που επέβαλαν οι χώρες για τον περιορισμό της διασποράς της Omicron και έπληξαν σοβαρά τις μετακινήσεις εκτός συνόρων. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αερολιμένων (ACI Europe) και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κάλεσαν τα κράτη να αφαιρέσουν όλους τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό, σύμφωνα και με τις συστάσεις για το νέο καθεστώς εντός ΕΕ που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου.
Και όλα αυτά, καθώς από την ανάλυση των περιορισμών που επέβαλλαν οι παραπάνω χώρες, προέκυψε ότι δεν υπήρξε φανερή διαφορά στους ρυθμούς μετάδοσης της Omicron. Μάλιστα ο αντίκτυπος των περιορισμών ήταν τέτοιος που είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τις σημαντικές απώλειες στα ταξίδια και στον τουρισμό, να πληγεί και το εργατικό δυναμικό των κλάδων και συνεπώς, η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Το ότι έχει αποδειχθεί πως οι μεταλλάξεις κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα εντοπιστούν, κάνουν επίσης τον ΠΟΥ και τον ECDC να θεωρούν αναποτελεσματικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι διαπιστώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΙΑΤΑ κ. Conrad Clifford: «Είναι η κλασική περίπτωση του να κλείνεις την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει. Επομένως, η διατήρηση των τεστ για τους εμβολιασμένους επιβάτες φαίνεται εντελώς αναποτελεσματική από υγειονομικής άποψης, ενώ, παράλληλα, βλάπτει την εμπιστοσύνη των επιβατών και τις εθνικές οικονομίες».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης