Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστρία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «απομακρύνθηκε» από την Ευρώπη – Τώρα αναζητά διέξοδο με τη…σταδιακή εφαρμογή (;) του νόμου

Η Αυστρία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «απομακρύνθηκε» από την Ευρώπη –   Τώρα αναζητά διέξοδο με τη…σταδιακή εφαρμογή (;) του νόμου
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας βρίσκεται τώρα σε ένα αδιέξοδο από το οποίο αναζητά λύση μέσω της σταδιακής εφαρμογής του νόμου
Σχετικά Άρθρα

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε νομοθετικά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid-19 σε νόμο αυτή την εβδομάδα, με όποιον πολίτη αρνείται να εμβολιαστεί να θεωρείται ένοχος για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.
Όταν η κυβέρνηση της χώρας υπό την ηγεσία της Κεντροδεξιάς ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη χορήγηση εμβολίων στα τέλη του 2021, οι αυξανόμενες λοιμώξεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης άφησαν κάποιους να αναρωτιούνται εάν η Βιέννη ήταν μπροστά από τα γεγονότα.
Τρεις μήνες μετά και συμβαίνει το αντίθετο: τα κρούσματα μειώνονται και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ελβετίας, έχουν κινηθεί για να χαλαρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις για τους πολίτες τους.


Σε αδιέξοδο η αυστριακή κυβέρνηση

Η ανατροπή είναι σημάδι της αστάθειας και του απρόβλεπτου της πανδημικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας βρίσκεται τώρα σε ένα αδιέξοδο: δεσμευμένη σε μια πολιτική που έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, αλλά με την προοπτική αυτής της υποστήριξης να διαβρώνεται πολύ γρήγορα.
«Η κυβέρνηση παραπαίει πραγματικά και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Thomas Hofer, πολιτικός αναλυτής, στους Financial Times.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία εξακολουθεί να είναι υπέρ του νέου νόμου, αλλά είναι δύσκολο να μη δούμε αυτό το ποσοστό να πέφτει», συνέχισε ο Hofer.
Μια σημαντική μειοψηφία Αυστριακών αντιτίθεται αποφασιστικά στο νόμο περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον οποίο ο Πρόεδρος της χώρας, Alexander Van der Bellen θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer βρίσκεται στο αξίωμα μόλις δύο μήνες χαρακτήρισε τον νόμο ως νίκη της ελευθερίας, λέγοντας ότι οι πολίτες θα είναι καλύτερα προστατευμένοι όταν χτυπήσει το επόμενο κύμα του κορωνοϊού.
«Ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία είναι μέσω του εμβολιασμού», είπε σε κοινοβουλευτική συζήτηση τον περασμένο μήνα.

«Απομακρύνθηκε» από την Ευρώπη

Το συντηρητικό του Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της χώρας, αντλεί υποστήριξη από παλαιότερους, παραδοσιακούς ψηφοφόρους που υποστηρίζουν κυρίως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Αλλά οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στους οποίους το ÖVP σημείωσε επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων πιο μετριοπαθών νέων καθώς και αμφιταλαντευόμενων υποστηρικτών του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Ελευθερία, είναι ως επί το πλείστον αντίθετοι.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κλήρωσης με κουπόνια για αγορές προς τους εμβολιασμένους, μοιάζουν όλο και πιο απελπισμένες, σημείωσε ο Hofer.
Με τη Δανία να άρει πρόσφατα όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον ιό και το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να μην είναι πολύ πίσω, η Αυστρία φαίνεται να είναι ολοένα και πιο μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε η αντίθεση με την Ελβετία θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.
Και οι δύο έκλεισαν το 2021 με εντυπωσιακά παρόμοια επιδημιολογικά προφίλ.
Περίπου το 1/4 των ενηλίκων σε κάθε χώρα ήταν μη εμβολιασμένοι, ενώ οι αυξανόμενες μολύνσεις ωθούσαν τους αριθμούς των κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, ενώ η Αυστρία πρότεινε τον αυταρχικό νόμο για τα εμβόλια, η Ελβετία απλώς τροποποίησε τους κανόνες για τις συγκεντρώσεις και τη χωρητικότητα των χώρων και ανακοίνωσε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα.

Σταδιακή η εφαρμογή (;) του νόμου

Η Ελβετία σχεδιάζει να άρει πλήρως όλους τους περιορισμούς για Covid συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, από τις 16 Φεβρουαρίου.
Σήμερα, περίπου το 30% των Ελβετών πολιτών είναι ανεμβολίαστοι, σε σύγκριση με το 24% των Αυστριακών.
Γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει μια… σταδιακή εφαρμογή του νέου νόμου.
Η πρώτη φάση ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2022
, όταν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα κληθούν και πάλι να εμβολιαστούν.
Στη συνέχεια, η αστυνομία θα αρχίσει να εφαρμόζει τον νόμο, να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν είναι εμβολιασμένοι.
Στο τελικό στάδιο, η ημερομηνία έναρξης του οποίου δεν έχει ακόμη οριστεί, θα χρησιμοποιηθεί μια εθνική βάση δεδομένων για την παρακολούθηση και πρόστιμο των υπολοίπων μη εμβολιασμένων. Δεν είναι σαφές εάν τα μέτρα θα πείσουν τους περίπου 2 εκατομμύρια ανεμβολίαστους Αυστριακούς να εμβολιαστούν.
Τον Ιανουάριο 2022, η κυβέρνηση έστειλε ατομικές επιστολές σε καθέναν από αυτούς για να προγραμματίσουν ραντεβού εμβολιασμού.
Μόλις το 4% απάντησε και εμφανίστηκε στο ραντεβού.
Ένα νέο κόμμα αφιερωμένο στην αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα κερδίζει συνεχώς έδαφος
Το MFG, ένα ακρωνύμιο στα γερμανικά για το «Άνθρωποι, Ελευθερία, Δικαιώματα», αρχικά χλευάστηκε ως κόμμα σκεπτικιστών και συνωμοσιολόγων για τα εμβόλια, αλλά αποδεικνύεται πως βασίζεται σε μια ολοένα και πιο ευρεία βάση στήριξης.

Διαβουλεύσεις στη Γερμανία με βάση το αυστριακό μοντέλο

Την ίδια ώρα η Γερμανία εξετάζει το Αυστριακό μοντέλο όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022
Σύμφωνα με το δημοσίευμα διακομματική πρόταση νόμου βουλευτών SPD, FDP και Πρασίνων προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό τριών δόσεων για όλους τους άνω των 18.
Η σχετική ψηφοφορία θα λάβει χώρα πιθανώς τον Μάρτιο,
Μετά την επίσημη καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αυστρία, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ για τον ενήλικο πληθυσμό και στη Γερμανία εντείνεται η πολιτική διαβούλευση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το θέμα αναμένεται μάλιστα να τεθεί προς ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός του Μαρτίου.

Η πρόταση νόμου

Μετά τις προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών, σειρά έχει τώρα διακομματική πρόταση νόμου που παρουσιάζουν επτά βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, δηλαδή των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τους Dirk Wiese (SPD), Damian Boeselager (Πράσινοι) και Marie-Agnes Strack-Zimmermann - (FDP).

Γενική υποχρέωση αλλά όχι εξαναγκασμός

Η πρόταση περιλαμβάνει τη θέσπιση γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού με τρεις δόσεις για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών με μόνιμη κατοικία τη Γερμανία.
Οι βουλευτές προτείνουν μάλιστα η διάρκεια του μέτρου αυτού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου καθώς και του συστήματος υγείας να μην επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2023.

Διοικητικά πρόστιμα

Η πρόταση απορρίπτει τον «εξαναγκασμό σε εμβολιασμό», ωστόσο προβλέπει την επιβολή προστίμων και ενδεχομένως κίνηση διαδικασιών ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού.
Ενεργό ρόλο αποκτούν βάσει του νέου νομοσχεδίου και τα Ταμεία Υγείας, που θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για την εμβολιαστική διαδικασία. Υπό εξέταση παραμένει τι ακριβώς θα ισχύσει με όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό αλλά και ο καθορισμός εξαιρέσεων βάσει ιατρικών κριτηρίων.

Περισσότερες προτάσεις στο τραπέζι

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στη Bundestag και άλλες προτάσεις σχετικών νομοσχεδίων από βουλευτές υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει καταθέσει ήδη τη δική της πρόταση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Από τα μέσα Μαρτίου

Οι Γερμανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ανεξαρτήτως στήριξης της Κ.Ο. στην οποία ανήκουν.
Σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Μαρτίου τίθεται στη Γερμανία σε ισχύ νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, ειδικότερα δε στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης