Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η κλιματική αλλαγή θα κάνει πιο... πικρό τον καφέ, έρχεται εκτίναξη τιμών

Πώς η κλιματική αλλαγή θα κάνει πιο... πικρό τον καφέ, έρχεται εκτίναξη τιμών
Τα φυτά καφέ θα είναι «δραματικά» λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια στις σημερινές περιοχές παραγωγής καφέ έως το 2050 λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα
Σχετικά Άρθρα

Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει πολύ πιο δυσχερή την καλλιέργεια του καφέ Arabica τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του CNN Business την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022.

Τα κλιματικά μοντέλα

Η μελέτη περιγράφει πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες καλλιέργειας καφέ έως το 2050 με βάση προβλέψεις από διάφορα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φυτά καφέ θα είναι «δραματικά» λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια στις σημερινές περιοχές παραγωγής καφέ έως το 2050 λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής .

Η ποικιλία Arabica

Ο καφές Arabica, ο οποίος χρησιμοποιείται, είναι μια ευαίσθητη καλλιέργεια που απαιτεί συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες για να ανθίσει.
Επί του παρόντος, οι πιο κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του καφέ είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική, ιδιαίτερα η Βραζιλία, καθώς και η Κεντρική και Δυτική Αφρική και τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Roman Grüter και άλλων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης στο Ελβετία.

Υψηλότερες θερμοκρασίες

Τα επόμενα 28 χρόνια, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις περιοχές θα τις καταστήσουν πολύ λιγότερο φιλικές προς τις καλλιέργειες καφέ, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι κύριες χώρες παραγωγής καφέ που ερευνήθηκαν (Βραζιλία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Κολομβία) επηρεάζονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή με έντονη πτώση στις κατάλληλες περιοχές… και αύξηση σε ακατάλληλες περιοχές έως το 2050», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν πιο δύσκολη την καλλιέργεια του καφέ.

Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις συνθήκες καλλιέργειας για τα κάσιους και τα αβοκάντο.
Για αυτά τα είδη, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει νέα βιώσιμα περιβάλλοντα ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση.

Νέες ποικιλίες

Ο καφές, ωστόσο, «αποδείχθηκε πιο ευάλωτος, με τις αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις να κυριαρχούν σε όλες τις κύριες περιοχές παραγωγής», διαπίστωσε η μελέτη.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και για τις τρεις καλλιέργειες, «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα είναι απαραίτητη στις περισσότερες μεγάλες περιοχές παραγωγής».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Χαμηλότερη ποιότητα

Και στην περίπτωση του καφέ, μπορεί επίσης να σημαίνει αλλαγή σε δέντρα Robusta, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά αλλά παράγουν κόκκους που γενικά θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας από τους κόκκους Arabica.
«Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε διαφορετική καλλιέργεια», δήλωσε ο Grüter στο CNN Business, προσθέτοντας ότι είναι «δύσκολο να πούμε σε ποιο σημείο και πού θα συμβεί αυτό».
Roasted: Coffee at Risk | Climate Matters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης