Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Και νέο πωλητήριο στη διάδοχο της Alitalia – Θα αποδειχθεί «ναυάγιο» για τον Draghi;

Ιταλία: Και νέο πωλητήριο στη διάδοχο της Alitalia – Θα αποδειχθεί «ναυάγιο» για τον Draghi;
Το ιταλικό Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει την πρώην Alitalia ζωντανή
Σχετικά Άρθρα

Πωλητήριο στον νέο εθνικό αερομεταφορά Italia Transporto Aero (ITA) Airways βάζει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Daniele Franco, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που είχε στην κορυφή της ατζέντας την τύχη της ΙΤΑ, ο κ. Franco ανακοίνωσε πως οι αρχές ξεκινούν τη διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών για την ITA, ήτοι δηλαδή την πρώην Alitalia, που ξεκίνησε πτήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο.

Εξυγίανση και πώληση

Εξάλλου ήταν κοινό μυστικό πως στόχος της Ρώμης ήταν η εξυγίανση και κατόπιν η πώληση της νέας εταιρείας.
Το ιταλικό Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει την πρώην Alitalia ζωντανή.
Αν και το timing σίγουρα δεν είναι ιδανικό για τον αεροπορικό κλάδο εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Πάντως, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, το ιταλικό Δημόσιο σκοπεύει σε πρώτη φάση να κρατήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό στην ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ εταιρεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος του.

Οι ενδιαφερόμενοι

Αν και η λίστα των επίδοξων δελφίνων θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.
Ανάμεσα στους ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός της Lufthansa σε συνεργασία με την κορυφαία ναυτιλιακή Mediterranean Shipping Company (MSC).
Δημοσιεύματα έχουν εμφανίσει την Lufthansa να ενδιαφέρεται για ένα ποσοστό της τάξεως του 40%.
Επίσης, κάποια δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο, τον περασμένο μήνα, για πιθανό ενδιαφέρον από την αμερικανική Delta Air Lines, τα οποία ωστόσο η εταιρεία απέρριψε κατηγορηματικά.
Θυμίζουμε πως παλαιότερα η Alitalia είχε επιχειρήσει, δίχως επιτυχία, να συμμαχήσει με έτερες εταιρείες του κλάδου, όπως η Air France και πιο πρόσφατα η Etihad, που αποχώρησε λόγω των υπερβολικών ζημιών από τον ιταλικό αερομεταφορέα, το 2017.

Νίκη ή ναυάγιο για τον Draghi;

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πως, αν η κυβέρνηση του Mario Draghi καταφέρει να κερδίσει και τη μάχη της πώλησης της ΙΤΑ, πετυχαίνοντας εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα έχει σημειώσει μια πολύ σημαντική νίκη γλιτώνοντας το ιταλικό δημόσιο και τους φορολογούμενους της χώρας από το βραχνά της μαύρης τρύπας του εθνικού αερομεταφορέα.
Θα είναι δε, μια νίκη που θα προσμετρηθεί προσωπικά και στις επιτυχίες της καριέρας του σούπερ Mario!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης