Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «κομβόι της Ελευθερίας» ξεχύθηκε σε Οτάβα, Παρίσι, Βιέννη και Χάγη αντιμέτωπο με άγρια αστυνομική καταστολή

Το «κομβόι της Ελευθερίας» ξεχύθηκε σε Οτάβα, Παρίσι, Βιέννη και Χάγη αντιμέτωπο με άγρια αστυνομική καταστολή
Αντιμέτωποι με πρωτοφανή μέτρα καταστολής βρέθηκαν οι διαδηλωτές σε Καναδά, Γαλλία και Ολλανδία
Σχετικά Άρθρα
 (διαρκές upd) Η αστυνομία στο Οντάριο άρχισε να κινείται για να απομακρύνει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων που έχουν μπλοκάρει τη Γέφυρα Ambassador που συνδέει τον Καναδά με το Ντιτρόιτ από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.2022
Αστυνομικοί με κίτρινα γιλέκα συγκεντρώθηκαν σε σειρές κοντά στη γέφυρα στο Windsor και βάδισαν αργά προς την ομάδα, προειδοποιώντας τους προφορικά ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν αρνηθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Δεκάδες διαδηλωτές εξακολουθούν βρίσκονται πάνω στη γέφυρα αντιμέτωποι με άγρια μέτρα καταστολής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2022.

«Ελευθερία»

Καθώς οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να επιτίθενται στους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κινήθηκαν στη μέση του δρόμου και άρχισαν να τραγουδούν τον Καναδικό εθνικό ύμνο.
Μερικοί φώναζαν «Ελευθερία», αντιμετώπισαν αξιωματικούς ή τους φώναξαν βωμολοχίες.


Η δικαστική απόφαση


Διαδηλωτές εξακολουθούσαν να καταλαμβάνουν τον ζωτικής σημασίας εμπορικό κόμβο μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η δικαστική απόφαση για τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει αναστατώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής.
Ο Kαναδός πρωθυπουργόςJustin Trudeau έχει υποσχεθεί στον Aμερικανό πρόεδρο Joe Biden άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό της κρίσης και χθες Παρασκευή καναδός δικαστής διέταξε να σταματήσει ο τετραήμερος αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador, της πιο σημαντικής χερσαίας συνοριακής διέλευσης στη Βόρεια Αμερική.
Η δικαστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), αλλά πάνω από δύο ώρες αφότου εξέπνευσε η προθεσμία, περίπου 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά, παρέμεναν κοντά στην είσοδο της γέφυρας ανεμίζοντας καναδικές σημαίες, ενώ ορισμένοι έριχναν βεγγαλικά.
Αστυνομικοί, που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε χώρο στάθμευσης λίγα τετράγωνα μακριά από τους διαδηλωτές, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στα οποία υπογραμμίζονται οι ποινές βάσει της έκτακτης εντολής στο Οντάριο, η οποία τέθηκε σε ισχύ.
The occupation of Ottawa by the 'freedom convoy' has the potential for an  urban siege
Here's what you need to know about the 'Freedom Convoy' demonstrations in  Ottawa today | CTV News
Κομβική στιγμή για το έθνος


Ο πρωθυπουργός του Οντάριο την Παρασκευή χαρακτήρισε την κατάσταση «κομβική στιγμή για το έθνος μας» και σημείσε ότι τα μάτια του κόσμου παρακολουθούν πώς ο Καναδάς και οι ηγέτες του αντιμετωπίζουν τη δημόσια αναταραχή σχετικά με τις εντολές εμβολίων και τους περιορισμούς Covid-19.
Η κυβέρνησή του θέσπισε νέες μέτρα για να τερματίσει τους αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απειλής προστίμων έως και 78.500 δολαρίων ΗΠΑ και  φυλάκισης ενός έτους.
Η αστυνομία μοίρασε φυλλάδια την Παρασκευή (11/2) το βράδυ στη διαδήλωση στη γέφυρα, προειδοποιώντας για τις κυρώσεις για τη μη αποχώρηση.
Αλλά πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι δεν είχαν πρόθεση να υποχωρήσουν.

paris.jpg
Να υποστούμε τις συνέπειες…

«Αυτό αφορά την ελευθερία. Και πρόκειται για την «κλοπή» των δικαιωμάτων μας από εμάς», είπε ο Ronald Lyons, ο οποίος ήταν εκεί με τον ενήλικο γιο του.
«Είμαι πρόθυμος να λιμοκτονήσω για αυτή τη χώρα».
Μια άλλη διαδηλώτρια που αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά της είπε ότι ήταν πρόθυμη να συλληφθεί αντί να υποχωρήσει.
Η γυναίκα είπε ότι ήταν πρώην εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχασε τη δουλειά της επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί και τώρα εργάζεται ως ταμίας σούπερ μάρκετ με τη μισή αμοιβή.
Καναδάς_κονβόι.jpg
Ένα ορμητικό «κονβόι» κατά των περιορισμών στη Γαλλία: Μαζική είσοδος 500 οχημάτων στο Παρίσι, ένταση με χημικά - Καναδάς: Επιμένουν οι διαδηλωτές
Μνήμες «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

Την ίδια ώρα χρήση δακρυγόνων έκανε η γαλλική αστυνομί εναντίον διαδηλωτών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, λίγο αφότου το γαλλικό «Κομβόι της Ελευθερίας» κατά των περιορισμών του Covid-19 κατάφερε να εισέλθει στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οχήματα με διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου.
Με έμπνευση από τις διαδηλώσει του «Κομβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι οδηγοί στη Γαλλία κρατούσαν σημαίες της χώρας τους και κόρναραν αψηφώντας τις εντολές της αστυνομίας να μην μπουν στην πόλη.
Η αστυνομία είπε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν, καθώς ορισμένοι από τους επιβαίνοντες σκαρφάλωσαν στα οχήματά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ.
Νωρίτερα, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να πάνε στο Παρίσι και σχεδόν 300 κλήσεις επιδόθηκαν σε οδηγούς έως το μεσημέρι τοπική ώρα.
Ξεχωριστά, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 5 διαδηλωτές στο νότιο Παρίσι για κατοχή σφεντόνων, σφυριών, μαχαιριών και αντιασφυξιογόνων μασκών.
Η γαλλική αστυνομία έχει κινητοποιήσει χιλιάδες μέλη της, έχει στήσει σημεία ελέγχου και αναπτύξει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά με αντλίες νερού υπό πίεση προετοιμαζόμενη για τις διαμαρτυρίες.
paris.jpg


Ολλανδία: Διορία έδωσε η αστυνομία της Χάγης στους διαδηλωτές


Επικριτές των υγειονομικών περιορισμών που έφθασαν με κομβόι από κάθε γωνιά της Ολλανδίας έχουν αποκλείσει σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου το κέντρο της Χάγης, όπου είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν, παρά τις προειδοποιήσεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου να εγκαταλείψουν την περιοχή.
«Οι διαδηλωτές του κέντρου της Χάγης έχουν διορία έως τις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας) να αποχωρήσουν με τα οχήματά τους», έγραψε η αστυνομία σε τουίτ που έστειλε, απειλώντας με συλλήψεις και πρόστιμα.
Το κομβόι «συνεχίζει να κινείται εωσότου θεμελιώδεις και διαρκείς αλλαγές λάβουν χώρα», επισημαίνουν σε μια ανακοίνωση οι διοργανωτές της κινητοποίησης, που αξιώνουν την άρση του συνόλου των υγειονομικών μέτρων στη χώρα.
paris_4.JPG
Eκατοντάδες οχήματα μπλοκάρουν το διάσημο «Binnehof»


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας εκτιμά πως πολλές εκατοντάδες οχήματα μπλοκάρουν το διάσημο "Binnehof", όπου βρίσκονται πολλά κέντρα αποφάσεων της Ολλανδίας.
Οι πρώτοι διαδηλωτές έφθασαν από τις 0730 το πρωί με φορτηγά, αυτοκίνητα, ακόμα και τρακτέρ και τροχόσπιτα, με αίτημα το τέλος των υγειονομικών περιορισμών.
«Προς το παρόν παραμένουμε εδώ και θα δούμε πως αυτό θα εξελιχθεί», δήλωσε στο AFP ο Routke van Liar, ένας 46χρονος διαδηλωτής, επιχειρηματίας στο επάγγελμα.
Άλλοι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν πως θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τις Βρυξέλλες ή το Παρίσι.
paris_5.JPGΑυστρία: Απαγορεύτηκε στη Βιέννη το «κομβόι της ελευθερίας» - «Απαράδεκτη η όχληση», υποστηρίζει η αστυνομία

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι απαγορεύει τα «κομβόι της ελευθερίας», όπως αυτό που έχει παραλύσει τον Καναδά, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» ενόχληση.
Πολλές εκατοντάδες οχήματα σκόπευαν να συγκλίνουν την Παρασκευή προς το κέντρο της Βιέννης και κοντά σε ένα μεγάλο, δημόσιο πάρκο, για να διαμαρτυρηθούν για τα υγειονομικά μέτρα.
Σε ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία εξέφρασε τον φόβο ότι οι διαδηλωτές θέλουν να αποκλείσουν τους κυριότερους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη ενόχληση, όσον αφορά τον θόρυβο, σε μια πολυσύχναστη ζώνη» όπου συγκεντρώνονται πολλοί Αυστριακοί για να ψυχαγωγηθούν ή απλώς να κάνουν μια βόλτα.
Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για «κίνδυνο ρύπανσης» από τις εκπομπές καυσαεριών των οχημάτων.
Αυστρία: Απαγορεύτηκε και στη Βιέννη το «κομβόι της ελευθερίας» - «Απαράδεκτη η ενόχληση», υποστηρίζει η αστυνομία
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης