Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς – «Κονβόι ελευθερίας»: Παρά το όργιο της καταστολής, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της γέφυρας στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Καναδάς – «Κονβόι ελευθερίας»: Παρά το όργιο της καταστολής, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της γέφυρας στα σύνορα με τις ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών – Σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Σχετικά Άρθρα
Η τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ της καναδικής αστυνομίας και των διαδηλωτών που αντιτίθενται στους περιορισμούς του COVID-19 συνεχίζεται και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, καθώς η δικαστική απόφαση που απαγόρευε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι απειλές για μαζικές συλλήψεις δεν κατάφεραν να τερματίσουν τον αποκλεισμό μιας βασικής συνοριακής διάβασης μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Ο πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από τον πρωθυπουργό Justin Trudeau να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές εξουσίες για να τερματίσει τον αποκλεισμό της πιο πολυσύχναστης χερσαίας συνοριακής διέλευσης της Βόρειας Αμερικής.
Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, διαδηλωτές με φορτηγά, αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν εμποδίσει την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις... πνίγοντας την αλυσίδα εφοδιασμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Απαγόρευση και συλλήψεις

Παρά τη δικαστική απόφαση για τον τερματισμό της κατάληψης και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από την επαρχία του Οντάριο, όπου βρίσκεται η πόλη του Ουίνδσορ, η αστυνομία δεν κατάφερε να διαλύσει το πλήθος και να αποκαταστήσει τη διασυνοριακή κυκλοφορία.
Η αστυνομία νωρίς το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 απώθησε τους διαδηλωτές από τους πρόποδες της γέφυρας, αλλά περισσότεροι άνθρωποι έτρεξαν στην περιοχή το απόγευμα και οι φάνηκε να έχει σταματήσει.
Αργά το Σάββατο (12/2), η αστυνομία του Windsor συνέλαβε έναν 27χρονο για ποινικό αδίκημα σε σχέση με τη διαδήλωση.

Διμερές εμπόριο

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι η αστυνομία μπορεί... να προσπαθήσει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους με λογικό τρόπο και να τους δώσει να καταλάβουν ότι είναι ώρα να προχωρήσουν», δήλωσε στο CBC News ο δήμαρχος του Ουίνδσορ Drew Dilkens.
«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια ως χώρα να κρατάμε κλειστή τη διέλευση».
Από τη γέφυρα περνούν εμπορεύματα η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα - το 25% της αξίας του διμερούς εμπορίου σε αγαθα ΗΠΑ-Καναδά.

Τσιμεντένια οδοφράγματα

Τσιμεντένια οδοφράγματα έχουν στηθεί μπροστά από την αστυνομία κοντά στη γέφυρα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να ανακτήσουν οποιοδήποτε έδαφος.
Οι διαμαρτυρίες «Κομβόι της Ελευθερίας», που ξεκίνησαν στην Οττάβα από Καναδούς φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους οδηγούς των διασυνοριακών μεταφορών, συμπλήρωσαν την Κυριακή 13/2 τη 17η ημέρα.
Αλλά τώρα έχει μετεξελιχθεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας κατά των ευρύτερων υγειονομικών περιορισμών του COVID-19, του φόρου για τον άνθρακα και άλλων ζητημάτων, με τους πολίτες να συμμετέχουν με αυτοκίνητα, νταλίκες και αγροτικά οχήματα.
Freedom Convoy: Standoff between police and truckers protesting at US-Canada  border continues after more than seven hours | World News | Sky News
Μεγάλες διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Καναδά το Σάββατο, με περίπου 4.000 άτομα στο κέντρο της Οττάβα.
Η οικονομική πρωτεύουσα Τορόντο είχε περίπου 1.000 διαδηλωτές, αν και η αστυνομία είχε κλείσει βασικούς δρόμους πρόσβασης στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή.
Στα δυτικά, εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν διασταυρώσεις κατά μήκος της εθνικής οδού του Ειρηνικού με οχήματα που οδηγούσαν στο συνοριακό πέρασμα Καναδά-ΗΠΑ στο South Surrey, στη Βρετανική Κολομβία.
Αρκετοί, που είχαν κατασκηνώσει κοντά στη συνοριακή διάβαση, ορκίστηκαν να παραμείνουν «όσο χρειαστεί» μέχρι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για τον COVID-19.
Freedom convoys: legitimate Covid protest or vehicle for darker beliefs? |  Coronavirus | The Guardian
Η χρηματοδότηση

«Στραγγαλίζοντας» το διμερές εμπόριο, οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε τρία συνοριακά σημεία, μεταξύ των οποίων στην Αλμπέρτα και τη Μανιτόμπα.
Η καναδική αστυνομία είπε ότι οι διαδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από Αμερικανούς υποστηρικτές και το Οντάριο πάγωσε τα κεφάλαια που δωρίστηκαν μέσω μιας αμερικανικής πλατφόρμας GiveSendGo την Πέμπτη 10 Φαβρουαρίου 2022.
Freedom Convoy: Standoff between police and truckers protesting at US-Canada  border continues after more than seven hours | World News | Sky News
Αυτοκινητοβιομηχανία και απώλειες 850 εκατ. δολάρια

Η Ford Motor, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η General Motors και η Toyota Motor ανακοίνωσαν όλες περικοπές στην παραγωγή.
Οι εταιρείες έχουν εκτρέψει τη ροή της εφοδιαστικής τους αλυσίδας προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια των περικοπών.
Η εκτιμώμενη απώλεια μέχρι στιγμής από τους αποκλεισμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία μόνο θα μπορούσε να φτάσει τα 850 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα δεδομένα της IHS Markit, που ανεβάζουν την ημερήσια ροή οχημάτων και ανταλλακτικών για το 2021 στα 141,1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
«Αυτή είναι η πιο πολυσύχναστη συνοριακή διάβαση, επομένως δεν είναι μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο δήμαρχος Dilkens.
«Μιλάμε για πράγματα που επηρεάζουν ολόκληρο το έθνος εδώ.
Γι' αυτό η εξεύρεση λύσης είναι τόσο σημαντική», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης