Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mε αστυνομική παρέμβαση και πολλές συλλήψεις, άνοιξε η γέφυρα Ambassador στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά

Mε αστυνομική παρέμβαση και πολλές συλλήψεις, άνοιξε η γέφυρα Ambassador στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά

Ο αποκλεισμός της επί 6 μέρες προκάλεσε ζημιές 850 εκατ δολαρίων στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία

Σχετικά Άρθρα

Άνοιξε αργά το απόγευμα της Κυριακής η πιο πολυσύχναστη εμπορική σύνδεση της Βόρειας Αμερικής, που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά, μετά από ΄6 μέρες αποκλεισμού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνόρων του Καναδά, αφού η καναδική αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές που αγωνίζονταν για τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων κατά του COVID- 19.

Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές και οχήματα

Η καναδική αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις την Κυριακή και απομάκρυνε διαδηλωτές και οχήματα οι οποίοι είχαν καταλάβει τη γέφυρα Ambassador Bridge που βρίσκεται στο Windsor του Οντάριο, μετά από δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί την Παρασκευή.
Ο αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador είχε προκαλέσει ασφυκτικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που προμήθευε με ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, αναγκάζοντας τη Ford Motor Co, τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, τη General Motors Co και την Toyota Motor Corp να μειώσουν την παραγωγή τους.
Μέσω της γέφυρας Ambassador μεταφέρονται κάθε μέρα φορτία 360 εκατ. δολαρίων από τη μια στην άλλη χώρα και τούμπαλιν - το 25% της αξίας όλου του εμπορίου αγαθών ΗΠΑ-Καναδά.
Αξιωματούχος της αστυνομίας του Windsor δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγιναν 20 έως 30 συλλήψεις.
Η αστυνομία απομάκρυνε επίσης οχήματα από την ζώνη των διαδηλώσεων.
Η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στη γέφυρα Ambassador την Κυριακή με περισσότερα από 50 οχήματα, μεταξύ των οποίων καταδρομικά, λεωφορεία και ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε σε 45 από περίπου 100 το Σάββατο.
Η αστυνομία του Windsor έγραψε στο Twitter «θα υπάρχει μηδενική ανοχή για παράνομη δραστηριότητα».

Αντιδιαδηλώσεις στην Οττάβα

Στην Οττάβα, υπήρξαν αντιδιαδηλώσεις με στόχο να εμποδιστεί η συγκέντρωση των αυτοκινήτων που προσπαθούσαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις την Κυριακή.
Στη επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στο δυτικό Καναδά, η συνοριακή διέλευση του αυτοκινητόδρομου του Ειρηνικού στο Σάρεϊ έκλεισε προσωρινά το απόγευμα της Κυριακής, για δεύτερη μέρα, από μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών, σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters που βρέθηκε στην περιοχή, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην πλευρά των συνόρων των ΗΠΑ, εμποδίζοντας τα εισερχόμενα οχήματα.
Οι διαμαρτυρίες του Convoy for Freedom ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα Οτάβα από Καναδούς φορτηγατζήδες που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους οδηγούς περνούν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και εισήλθαν την Κυριακή στη 17η ημέρα τους.
Σταδιακά όμως είχαν μετατραπεί σε κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο σύνολο των περιορισμών για την αντιμετώπιση του COVID-19, για τους φόρους με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για άλλα ζητήματα, με πολύ κόσμο να συμμετέχει με αυτοκίνητα, νταλίκες και αγροτικά οχήματα.
Η καναδική κυβέρνηση συζητούσε αν θα επιβάλλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο υπουργός Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης Bill Blair στο CBC News την Κυριακή.
Ο Blair είπε ότι η έλλειψη αστυνομικής επιβολής στην Οτάβα ήταν «ανεξήγητη». Ο σπάνια χρησιμοποιούμενος νόμος έκτακτης ανάγκης θα επέτρεπε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά να παρακάμψει τις περιφερειακές κυβερνήσεις και να δώσει εντολή για ειδικά προσωρινά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στη χώρα. Ο νόμος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στη χώρα σε καιρό ειρήνης - από τον πατέρα του Trudeau, πρώην πρωθυπουργό Pierre Trudeau - το 1970.
Οι διαμαρτυρίες που είχαν ξεκινήσει από την Οττάβα είχαν επεκταθεί σταδιακά σε τρία συνοριακά σημεία, μεταξύ άλλων στην Αλμπέρτα και τη Μανιτόμπα.

Κατάσχεσαν τις δωρεές προς το Convoy for Freedom

Η καναδική αστυνομία είπε ότι οι διαδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από Αμερικανούς υποστηρικτές του καναδικού κινήματος Convoy for Freedom και οι αρχές του Οντάριο πάγωσαν τα κεφάλαια που κατέληξαν υπό τη μορφή δωρεών στο καναδικό κίνημα μέσω μιας αμερικανικής πλατφόρμας GiveSendGo την Πέμπτη.
Οι εκτιμώμενες ζημιές από τον αποκλεισμό της γέφυρας Ambassador στην αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να φτάνει τα 850 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα δεδομένα της IHS Markit.
«Σήμερα, η εθνική μας οικονομική κρίση στη γέφυρα Ambassador Bridge έφτασε στο τέλος της», ανέφερε σε tweet ο δήμαρχος της πόλης Windsor Drew Dilkens.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης