Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 13 ετών το εμπορικό έλλειμμα των κρατών του ευρώ – αιτία η αύξηση των τιμών ενέργειας

Σε υψηλά 13 ετών το εμπορικό έλλειμμα των κρατών του ευρώ – αιτία η αύξηση των τιμών ενέργειας

Αλλά και η αύξηση των εισαγωγών αγαθών από την Κίνα

Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει πλήξει την οικονομία της ευρωζώνης και σε συνδυασμό με την άνοδο των κινεζικών εισαγωγών, οδηγεί το εμπορικό έλλειμμα αγαθών σε υψηλά 13 ετών το Δεκέμβρη.
Οι εισαγωγές αγαθών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 36,7% σε αξία το Δεκέμβρη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, ανακοίνωσε η Eurostat.
Η Ευρωζώνη εξαρτάται από τις εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η αξία των εξαγωγών αγαθών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 14,1% την ίδια περίοδο.
Το μηνιαίο εμπορικό της ισοζύγιο υπέστη πλήγμα από την ετήσια αύξηση 53% των εισαγωγών από την Κίνα.

Βίαιη αναστροφή

Κατά συνέπεια, το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα αγαθών του μπλοκ ενιαίου νομίσματος των 19 χωρών αυξήθηκε στα 9,7 δις ευρώ τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2008.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, το μακροπρόθεσμο εμπορικό πλεόνασμα του μπλοκ με τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε στα 128,4 δις ευρώ, κατά 45% έναντι του προηγούμενου έτους. "Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης έχει υποστεί βίαιη αντιστροφή τους τελευταίους έξι μήνες", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.
"Το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών ενέργειας αποτελεί μέρος της εξήγησης, ωστόσο εξίσου συνεισφέρει και η έκρηξη του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα".
Τα στοιχεία για την ΕΕ έδειξαν ακόμη μεγαλύτερο εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα αγαθών, ύψους 17,2 δισ.
Για το σύνολο του έτους, η ΕΕ αύξησε ελαφρώς το εμπορικό της πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε περισσότερο από τη διεύρυνση του αντίστοιχου ελλείμματος της με την Κίνα κατά 36% έναντι του προηγούμενου έτους, σε 248,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εμπορικό ισοζύγιο με Ηνωμένο Βασίλειο 

Το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολούθησε να παρουσιάζει σημάδια διαταραχών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στα τέλη του 2020, γεγονός που οδήγησε στην εισαγωγή δασμών πέρσι σε πολλά αγαθά που διακινήθηκαν μεταξύ των δύο περιοχών.
Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,9% το προηγούμενο έτος -- σημαντικά λιγότερο από ότι αυξήθηκαν έναντι άλλων βασικών εμπορικών εταίρων -- ωστόσο οι εισαγωγές αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 13,6% σε αντίθεση με τις εισαγωγές από τις περισσότερες άλλες χώρες που αυξήθηκαν.
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το Brexit συνεπάγεται πως ότι «τα στοιχεία για το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα στοιχεία για το εμπόριο με άλλους εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ, για περιόδους αναφοράς πριν και μετά το τέλος του 2020».

Αισθητή η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, από την οποία προμηθεύεται το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου και το ένα τρίτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου, έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή τους τελευταίους μήνες από τις εντάσεις για την Ουκρανία που έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
Η αξία των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τα δύο τρίτα το 2021, με αποτέλεσμα τα υπερτετραπλασιασμό του εμπορικού ελλείμματος αγαθών της ΕΕ με τη Ρωσία στα 69,2 δισ.
Σε μια ανεξάρτητη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε εκτιμήσεις οι οποίο δείχνουν ότι εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί κατά 0,2% μέσα στο 2022. Αν μάλιστα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου και οι προμήθειες φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειωθούν κατά 10%, το ΑΕΠ των χωρών του ευρώ θα μειωθεί κατά 0.7%, λέει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης