Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής διασυρμός - BBC για ελληνικό ποδόσφαιρο: Το απέραντο χάος - Πώς χάθηκε η τελευταία ελπίδα για αλλαγή

Διεθνής διασυρμός - BBC για ελληνικό ποδόσφαιρο: Το απέραντο χάος - Πώς χάθηκε η τελευταία ελπίδα για αλλαγή
"Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια λερναία ύδρα με πολλά κεφάλια, ένα κόβεις, άλλα βγαίνουν".
Την πρωτοφανή κατάσταση και όλα όσα απερίγραπτα συμβαίνουν επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, περιγράφει σε σημερινό του άρθρο το BBC, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά πάντων.

Το πλήρες άρθρο:

Το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου 2012, μια βόμβα εξερράγη σε ένα αρτοποιείο στη νότια Ελλάδα, ανατινάζοντας τις βιτρίνες και καταστρέφοντας μέρος του καταστήματος.
Ευτυχώς το αρτοποιείο ήταν άδειο και κανείς δεν τραυματίστηκε. Όμως ο ιδιοκτήτης, Πέτρος Κωνσταντινέας, ήταν αναμφίβολα ο στόχος της επίθεσης.
Ο Κωνσταντινέας ήταν Έλληνας διαιτητής στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Όταν δεν ήταν στο γήπεδο, μπορούσε να βρεθεί στο αρτοποιείο του - μια οικογενειακή επιχείρηση στη γενέτειρά του, την Καλαμάτα, στη χερσόνησο της Πελοποννήσου. Του άρεσε η δουλειά. Ήταν ένας τρόπος να ξεφύγει από τον βίαιο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αλλά αυτός ο κόσμος τον πρόλαβε.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον φούρνο του. Ο Κωνσταντινέας πιστεύει ότι ξέρει ποιος ήταν υπεύθυνος. Λίγες μέρες πριν, όταν ήταν να διαιτητεύσει αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό, δύο άτομα ήρθαν να τον δουν.
_123368929_bakery_.jpg

«Επέμεναν ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι και με απείλησαν», λέει. "Αλλά δεν ήμουν ποτέ μέρος αυτού του συστήματος. Δεν μπορούν να με εξαγοράσουν."
Η αστυνομία έκανε έρευνα, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις μετά την έκρηξη. Κανείς δεν έχει καταδικαστεί για την επίθεση.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν 2011-2012, ο Κωνσταντινέας αποσύρθηκε από διαιτητής.
Αργότερα μεταπήδησε στην πολιτική και από το 2015 έως το 2019 υπηρέτησε ως βουλευτής στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Σύριζα.
«Μετά την έκρηξη άρχισα να φοβάμαι για την οικογένειά μου», λέει. "Έπρεπε να κρύψω τα παιδιά μου. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο."
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο εκφοβισμός και η βία παραμένουν κανονικά χαρακτηριστικά του όχι και τόσο όμορφου παιχνιδιού της χώρας.
Μόλις αυτόν τον μήνα, την 1η Φεβρουαρίου, ένας 19χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ Άρης, από φερόμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Οι δύο ομάδες είναι αντίπαλες στη Θεσσαλονίκη της βόρειας Ελλάδας. Έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.
Ανάμεσα σε αυτά τα δύο βίαια γεγονότα μπορεί να εντοπιστεί μια μακρά, ακατάστατη αποσύνθεση στην κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου - και η τελευταία ευκαιρία για πραγματική αλλαγή φαίνεται να έχει χαθεί.

Τα γκρίζα σημεία

Πολλοί πίστευαν ότι ο Θεόδωρος Ζαγοράκης θα ήταν ο άνθρωπος που θα ξεκαθάριζε τα πράγματα.
Δημοφιλής για το ένδοξο παρελθόν του ως αρχηγός του θριάμβου της Ελλάδας στο Euro 2004, τον Μάρτιο του 2021 εξελέγη πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.
Δηλώνοντας τη φιλοδοξία του να καθαρίσει τη διαφθορά, ο Ζαγοράκης, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής από το 2014, κέρδισε με 66 ψήφους από 68. Όμως ο μήνας του μέλιτος κράτησε μόνο 165 ημέρες. Ο πρώην μέσος της Λέστερ Σίτι ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 8 Σεπτεμβρίου, προφανώς απογοητευμένος από το τεράστιο έργο που αντιμετωπίζει, επικαλούμενος μια «τοξική ατμόσφαιρα».
Η νίκη της Ελλάδας στο Euro 2004 αποδείχτηκε μια αναλαμπή, ένα μαγεμένο ιντερμέδιο σε μια κατά τα άλλα άσχημη ιστορία. Από τη δεκαετία του 2000 το ποδόσφαιρο της χώρας βυθίζεται όλο και πιο χαμηλά. Οι εγχώριες επισκέψεις είναι φτωχές. Στο γήπεδο η ποιότητα έχει πέσει. Εκτός γηπέδου φαίνεται να υπάρχει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο.
Το 2003-04 υπήρχαν τρεις ομάδες που έπαιζαν στη φάση των ομίλων του Champions League. Τώρα έχουν μπει μόνο οι πρωταθλητές Ελλάδας και πρέπει να περάσουν δύο προκριματικούς γύρους για να φτάσουν στη φάση των ομίλων.
Ο Ολιβιέ Κάπο, πρώην μέσος των Μπέρμιγχαμ και Γουίγκαν, έπαιξε στον Λεβαδειακό στην Ελλάδα το 2013-14. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο «μια ολοκληρωτική μαφία» σε συνέντευξή του στο γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό So Foot.
«Όλα είναι διεφθαρμένα», είπε. "Τα παιχνίδια αγοράζονται με αθλητικά στοιχήματα. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού. Η UEFA δεν δίνει σημασία στην Ελλάδα. Κάποιοι αγώνες παίζονται μέχρι το 99ο λεπτό. Ο πρόεδρος έχει σωματοφύλακες - πιστεύεις ότι είναι φυσιολογικό;"
Ο Κάπο ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε από τους στημένους αγώνες να πάρει σκόπιμα κόκκινη κάρτα σε ένα παιχνίδι. Είπε ότι όταν αρνήθηκε, απείλησαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Αποφάσισε να σπάσει το συμβόλαιό του με τον σύλλογό του για να μπορέσει να φύγει το συντομότερο δυνατό.
Τον Μάρτιο του 2018, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισέβαλε στο γήπεδο μετά από ακυρωμένο γκολ, κρατώντας όπλο.
Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να καθαρίσει η βρωμιά όμως....
Η τελευταία μεγάλη υπόθεση ήρθε στο φως το 2015, με αιχμή του δόρατος τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα. Η έκθεσή του 173 σελίδων περιελάμβανε την υποτιθέμενη δραστηριότητα δεκάδων μεγάλων πρωταγωνιστών που αντιμετώπισαν κατηγορίες για «σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απόπειρα εγκληματικού εκβιασμού και διαφθορά».

Ο Κορρέας ερεύνησε πολλά από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές υποκλοπές σε συνδυασμό με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συλλογή στοιχείων.
Πίστευε ότι είχε αποκαλύψει μια ισχυρή συνωμοσία που προσπαθούσε να ελέγξει τα αποτελέσματα μέσω των ενεργειών διεφθαρμένων διαιτητών.
Έξι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021, 28 βασικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ, Ευάγγελο Μαρινάκη, αρκετοί διαιτητές και αρκετά μέλη της ελληνικής ομοσπονδίας αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.
Στο μεταξύ, καθώς οι δικαστικές υποθέσεις αργούσαν, η βία συνεχίστηκε.
Η σεζόν 2014-15 διακόπηκε τρεις φορές.
Ένας 46χρονος, ο Κώστας Κατσούλης, σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση οπαδών σε αγώνα τρίτης κατηγορίας στην Κρήτη.
Επίθεση δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής επιτροπής διαιτητών.
Χούλιγκανς εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.
_123352310_savvidis_getty.jpg

Τον Μάρτιο του 2018, δυσαρεστημένος με την απόφαση ενός διαιτητή να ακυρώσει αυτό που θα ήταν καθυστερημένο νικητήριο γκολ σε έναν κρίσιμο αγώνα με την ΑΕΚ Αθηνών, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας όπλο. Το πρωτάθλημα διακόπηκε για άλλη μια φορά. Ο Σαββίδης, ένας ελληνορώσος μεγιστάνας  που υπηρέτησε στην κυβέρνηση ως μέλος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε συγγνώμη. Του επιβλήθηκε πρόστιμο και η ομάδα του έπεσε σε βαθμούς.
Τον Δεκέμβριο του 2018, ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος δέχτηκε επίθεση από τέσσερις κουκουλοφόρους στην πόλη της Λάρισας, τραυματίζοντας τον σοβαρά, αφού τον έσυραν από το αυτοκίνητό του και τον ξυλοκόπησαν βίαια στο κεφάλι και στα πόδια. Και πάλι το πρωτάθλημα διακόπηκε καθώς οι διαιτητές έκαναν απεργία.
Λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 το 2020, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν ο Ολυμπιακός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ότι είχε και την Ξάνθη ΠΑΕ, παραβιάζοντας τους κανόνες περί πολλαπλής ιδιοκτησίας.
Ο Σαββίδης αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι αγκυροβολημένος.
Όταν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά οι απειλές με κυρώσεις κατά του ΠΑΟΚ, 8.000 οπαδοί τους συγκεντρώθηκαν στους δρόμους με ένα πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα είναι χωρισμένη στα δύο».
Για τον Γιώργο Βασιλειάδη, πρώην υφυπουργό Αθλητισμού που υπηρέτησε μεταξύ 2016 και 2019, αυτό το δυσοίωνο μήνυμα αποκάλυψε ένα ανησυχητικό ευρύτερο πρόβλημα.
«Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και 10 χρόνια, όπου η ανεργία των νέων έχει φτάσει το 50%, θα αναπτυχθούν βίαιες αντιδράσεις», λέει.
«Και αυτά εκφράζονται μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου, όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες και όπου η χειραγώγηση ασκείται από οικονομικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο ως προϊόν και όχι ως άθλημα.
"Η κατάσταση - της προσπάθειας να φτιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο - είναι τόσο βυθισμένη που η κυβέρνηση εξετάζει το πολιτικό κόστος οποιασδήποτε ενέργειας.
Η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σε αυτή τη χώρα. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο απ' έξω".
Τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά όργανα, η FIFA και η UEFA έχουν παρέμβει.

Το 2011, μια έκθεση της UEFA περιέγραφε 41 αποτελέσματα πρωταθλημάτων που πίστευαν ότι ήταν ύποπτα από τη σεζόν 2009-10, πυροδοτώντας ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων που ο Γιώργος Νικητιάδης, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης, περιέγραψε ως «την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικό ποδόσφαιρο». Είπε ότι η ποινική έρευνα θα προχωρήσει "τόσο βαθιά και τόσο ψηλά όσο χρειάζεται".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Αλεσκάντερ Τσέφεριν τον Φεβρουάριο του 2020 στην Αθήνα
Όμως, όπως θα συνέβαινε ξανά 10 χρόνια αργότερα, οι εισαγγελείς ήταν απογοητευμένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Από τους 68 υπόπτους που κατονομάστηκαν από τις δικαστικές αρχές, μόνο λίγοι καταδικάστηκαν ακόμη και τότε με σχετικά ασήμαντες κατηγορίες.
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι ή οι ιδιοκτήτες συλλόγων που είχαν αρνηθεί ποικιλοτρόπως τις κατηγορίες για απάτη, εκβιασμό ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αθωώθηκαν όλοι.
Η UEFA έστειλε ειδικούς εκπροσώπους για να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο το 2016. Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια στη χώρα, η αποστολή έφυγε χωρίς ορατή πρόοδο, παρά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η τελευταία ενημέρωση ήρθε την Τρίτη, με κοινή επιστολή της UEFA και της FIFA που καλούσε την ελληνική Ομοσπονδία να διασφαλίσει επειγόντως ότι οι διορισμοί στις υψηλότερες θέσεις της ήταν διαφανείς.
Ο Petr Fousek, πρώην ποδοσφαιριστής που είναι τώρα πρόεδρος της Τσεχικής FA, ήταν ένας από αυτούς που έφερε η UEFA πριν από έξι χρόνια για να παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα ως ανεξάρτητος ειδικός.
«Στην Ελλάδα είναι περίπλοκα λόγω των ιδιοκτητών των συλλόγων», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλώς προσπαθήστε να δημιουργήσουμε συνέργια, να τα συγκεντρώσουμε και να μειώσουν τις εντάσεις.
"Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενότητας. Χωρίς ενότητα, δεν μπορούμε να επιτύχουμε ορισμένους στόχους. Χωρίς ενότητα, όλοι προσπαθούν να πάρουν την εξουσία".
Ο Γεώργιος Αντωνόπουλος, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Teesside και μέλος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, λέει: «Στην Ελλάδα, το να γίνεις επιτυχημένος πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας δεν είναι αποτέλεσμα αγάπης ή φροντίδας για την ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ένας άλλος τρόπος εδραίωσης της επιχειρηματικής και πολιτικής δύναμης και μόχλευσης κάποιου».
Ο πρώην διαιτητής Κωνσταντινέας δεν μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο.
"Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια λερναία ύδρα με πολλά κεφάλια, ένα κόβεις, άλλα βγαίνουν".


Screenshot_3_111_3.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης