Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα ΔΣ ρωσικών εταιρειών - και ποιοι όχι

Ποιοι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα ΔΣ ρωσικών εταιρειών -  και ποιοι όχι
Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Φινλανδίας και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών την Πέμπτη, μετά την εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Φινλανδίας και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών την Πέμπτη, μετά την εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ο Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γερουσιαστής του κεντρώου κόμματος Italia Viva, παραιτήθηκε από την Delimobil, τη μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων της Ρωσίας, που ιδρύθηκε από τον Ιταλό επιχειρηματία Vincenzo Trani.
Ο Renzi, όπως είπε στους Financial Times, υπέβαλε παραίτηση με άμεση ισχύ, μέσω e-mail που απέστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Ο Esko Aho, πρώην πρωθυpουργός της Φινλανδίας, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, στην οποία υπηρέτησε για έξι χρόνια ως ανεξάρτητος διευθυντής και μέλος του εποπτικού συμβουλίου.
«Είναι προσωπική μου απόφαση», δήλωσε.
«Μετά τις κυρώσεις, προφανώς δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω ενεργά στην επιχείρηση». Η Sberbank αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφασή του.
Ο Christian Kern, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) επίσης με άμεση ισχύ.
«Η RZD έχει γίνει μέρος της ρωσικής πολεμικής επιμελητείας», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προσθέτοντας:
«Λυπάμαι πολύ. Οι σκέψεις μου είναι δίπλα στα θύματα αυτής της παράλογης επιθετικότητας».
Ο Ernesto Ferlenghi, επικεφαλής της Eni στη Ρωσία, παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Grid, του διαχειριστή του ενιαίου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, δήλωσε στους Financial Times εκπρόσωπος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Οι παραιτήσεις καταδεικνύουν την πίεση στα μέλη της δυτικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ που συμμετέχουν σε εταιρικά συμβούλια ρωσικών ομίλων.
Στους πρώην κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης με δεσμούς με ρωσικά εταιρικά συμβούλια είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και έχει προταθεί για το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού προμηθευτή φυσικού αερίου.
Ο Schroeder είπε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.
«Είναι ευθύνη της ρωσικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει «πολλά λάθη» στη σχέση Ρωσίας και Δύσης «και από τις δύο πλευρές», αλλά «ακόμη και τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων».
Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες, είπε, αλλά δεν πρέπει να διακοπούν «οι εναπομείναντες πολιτικοί, οικονομικοί και δεσμοί της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».
«Παρά τη δραματική κατάσταση που έχουμε σήμερα, αποτελούν τη βάση για την ελπίδα που έχουμε όλοι: ότι ένας διάλογος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας θα είναι και πάλι δυνατός».
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Francois Fillon συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου πετροχημικών Sibur και του κρατικού ομίλου πετρελαίου Zarubezhneft.
Οπως δήλωσε, καταδικάζει τη χρήση βίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει τη Δύση πως δεν έπαιρνε αρκετά σοβαρά τις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Αυτή η στάση μάς οδήγησε σήμερα σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», είπε ο Fillon, επαινώντας τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας για το ουκρανικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης