Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Stoxx αφαιρεί από τους δείκτες της 61 ρωσικές μετοχές

H Stoxx αφαιρεί από τους δείκτες της 61 ρωσικές μετοχές
Η Stoxx, παγκόσμιος πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών, θα αφαιρέσει 61 ρωσικές εταιρείες από τους δείκτες της.
Σχετικά Άρθρα
Η Stoxx, παγκόσμιος πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών, πρόκειται να αφαιρέσει 61 ρωσικές εταιρείες από τους δείκτες της.
Η λίστα περιλαμβάνει την πλειονότητα των κορυφαίων ρωσικών εταιρειών, όπως η Gazprom, η Lukoil, η Sberbank, η Rusal και η Aeroflot.
Oι μετοχές θα διαγραφούν στις 18 Μαρτίου.
Η Stoxx ανέφερε «τις ακραίες ή έκτακτες συνθήκες στην αγορά» που επηρεάζουν τις ρωσικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων «περιορισμών στις ροές κεφαλαίων και των διαταραχών που επηρεάζούν αρνητικά τη συνολική ρευστότητα, την κεφαλαιοποίηση ή την εμπορευσιμότητα των τίτλων της Ρωσίας, καθώς και την αδυναμία των θεσμικών επενδυτών να αναπαράξυν φυσικά την επίδοση ενός δείκτη», στον απόηχο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση θα επηρεάσει δείκτες όπως ο Stoxx Eastern Europe 50, ο οποίος περιλαμβάνει 15 ρωσικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις τέσσερις μεγαλύτερες, και τον Stoxx Global 3000.

Κλειστό το Χρηματιστήριο της Μόσχας

Το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε σε ξένους επενδυτές να πουλήσουν ρωσικούς τίτλους.
Υπήρξαν εκκλήσεις προς τους παρόχους δεικτών να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα.
Ο Yuri Butsa, ο κυβερνητικός επίτροπος της Ουκρανίας για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, κάλεσε τη Δευτέρα τους επενδυτές ομολόγων «να ασκήσουν πιέσεις για τον αποκλεισμό οποιωνδήποτε ρωσικών εργαλείων από τους δείκτες» και «να ασκήσουν πίεση σε οργανισμούς αξιολόγησης για την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ρωσικών εταιρειών».
Ο Timothy Ash, υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην BlueBay Asset Management, είπε ότι «οι πάροχοι δεικτών καθυστερούν να διώξουν τη Ρωσία από διάφορους επενδυτικούς δείκτες.
Ωστόσο, άλλοι πάροχοι ευρετηρίων έχουν κάνει μέχρι στιγμής πιο ήπιες κινήσεις από τη Stoxx.
Η MSCI, η οποία διαχειρίζεται τον πιο δημοφιλή δείκτη μετοχών αναδυόμενων αγορών, δήλωσε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ότι συζητά με επενδυτές σχετικά με την «προσβασιμότητα και την επενδυσιμότητα» των ρωσικών μετοχών, καθώς εξετάζει ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης