Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές εταιρείες σπεύδουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε κινέζικες τράπεζες

Οι ρωσικές εταιρείες σπεύδουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε κινέζικες τράπεζες
Στη Μόσχα τα καταστήματα των κινέζικων τραπεζών δέχονται μαζικά αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών από ρωσικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Τις τελευταίες μέρες το υποκατάστημα μιας κινεζικής κρατικής τράπεζας που βρίσκεται στη Μόσχα δέχεται πλήθος αιτήσεων από ρωσικές εταιρείες που επιθυμούν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.
«Τις τελευταίες ημέρες, 200-300 εταιρείες μας προσέγγισαν, θέλοντας να ανοίξουν νέους λογαριασμούς», είπε στο Reuters άτομο που εργάζεται στο υποκατάστημα μιας κινεζικής κρατικής τράπεζας στη Μόσχα και έχει άμεση γνώση των λειτουργιών της.
Δεν ήταν σαφές πόσο υψηλή είναι η ζήτηση για άνοιγμα νέων λογαριασμών σε κινεζικές τράπεζες, αλλά η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι πολλές από τις εταιρείες που σπεύδουν να ανοίξουν λογαριασμούς έχουν συναλλαγές με την Κίνα και είναι αναμενόμενο να αυξηθούν οι συναλλαγές σε γουάν από τέτοιες εταιρείες.
Οι δυτικές κυβερνήσεις απέκλεισαν τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκλείοντας την από το σύστημα SWIFT και πιέζοντας τις διεθνείς εταιρείες να σταματήσουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία και να απορρίψουν επενδύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις αναποτελεσματικές και επιμένοντας ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία.
Υπάρχουν αρκετές κινεζικές κρατικές τράπεζες λειτουργούν στη Μόσχα, συγκεκριμένα η Industrial & Commercial Bank of China, η Agricultural Bank of China. η Bank of China και η China Construction Bank.
Η China Construction Bank αρνήθηκε κάθε σχόλιο, όταν τους ζητήθηκε από το Reuters.

Κινέζος επιχειρηματίας: Ήταν αναπόφευκτο

Ένας Κινέζος επιχειρηματίας με μακροχρόνιους δεσμούς με τη Ρωσία, ο οποίος επίσης θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε ότι πολλές ρωσικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται σχεδιάζουν τώρα να ανοίξουν λογαριασμούς σε γουάν.
«Είναι πολύ απλή λογική.
Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σταματήσουν να σας πουλάνε πολλά προϊόντα, δεν έχετε άλλες επιλογές από το να στραφείτε στην Κίνα.
Είναι αναπόφευκτο», είπε η πηγή στο Reuters.
Καθώς όλο και περισσότερες δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία, η προθυμία κολοσσών των αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα απεικονίζει ένα βαθύ ρήγμα σχετικά με τη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή η τάση θα μπορούσε να απειλήσει να εξαφανίσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η FESCO Transportation Group, μια μεγάλη ρωσική εταιρεία μεταφορών και logistics, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δεχτεί κινεζικό γουάν από τους πελάτες της, αφού ορισμένες ρωσικές τράπεζες αποκλείστηκαν από το σύστημα SWIFT.

Το κόστος για τους Ρώσους και τους μικρούς κινέζους εξαγωγείς

«Είναι φυσικό για τις ρωσικές εταιρείες να δέχονται τώρα γουάν», δήλωσε ο Shen Muhui, επικεφαλής ενός εμπορικού φορέα που προωθεί τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ωστόσο, οι μικροί κινέζοι εξαγωγείς υποφέρουν από την πτώση του ρουβλίου και πολλοί αναστέλλουν τις παραδόσεις για να αποφύγουν πιθανές απώλειες, είπε. Το ρωσικό νόμισμα έπεσε σε νέα ιστορικά χαμηλά άνω των 17 ρουβλίων προς 1 γουάν, έχοντας χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του κινέζικου νομίσματος την περασμένη εβδομάδα.
«Οι εταιρείες θα κάνουν τις συναλλαγές τους σε γουάν και σε ρούβλια, αλλά σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν δύο, τρεις ή τέσσερις φορές πιο ακριβά για τους Ρώσους, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ γουάν και ρουβλίου αλλάζει επίσης», δήλωσε ο Konstantin Popov, Ρώσος επιχειρηματίας στη Σαγκάη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης