Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει η ΙΑΕΑ για το Chernobyl - Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια

Καθησυχάζει η ΙΑΕΑ για το Chernobyl - Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», σύμφωνα με την ΙΑΕΑ
Σχετικά Άρθρα

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), η οποία ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.
Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.
Νωρίτερα, εκφράστηκαν φόβοι από την ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας για τη διαρροή ραδιενεργών ουσιών από τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί διατυπώνει
Η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε πως η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Chernobyl και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.
Όπως αναφέρει η Ukrenergo, ο πυρηνικός σταθμός του Chernobyl «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του Ρώσου κατακτητή».
«Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία» αναφέρει η Ukrenergo, με την Energoatom να υποστηρίζει ότι «οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών».

54333333_2.JPG

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Κατάπαυση πυρός για να αποκατασταθεί το πρόβλημα

Την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Chernobyl επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Ο Kuleba ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να πείσει τη Ρωσία να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός «και να επιτρέψει στα συνεργεία επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατόν».
Όπως λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, όλη η γραμμή τροφοδοσίας του πυρηνικού σταθμού και όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό έχουν υποστεί ζημιές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Kuleba υπογράμμισε ότι οι εναλλακτικές γεννήτριες θα τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό για 48 ώρες ακόμα.
«Στη συνέχεια, θα τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης, κάτι που προκαλεί τον κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας.
Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας απειλεί όλη την Ευρώπη.
Ο Putin πρέπει να το σταματήσει αμέσως» τόνισε ο Kuleba.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchensko ανέφερε σε δηλώσεις του πως αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες ουκρανικές Αρχές δεν έχουν πρόσβαση στο σταθμό και στα δεδομένα του και συνεπώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν υπάρχει ή όχι διαρροή ραδιενεργών ουσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης