Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά στην Deutsche Bank για την απόφασή της να μείνει στη Ρωσία - Τι απαντά ο CFO

Πυρά στην Deutsche Bank για την απόφασή της να μείνει στη Ρωσία - Τι απαντά ο CFO
Σχετικά Άρθρα
Πυρά δέχεται η διοίκηση της Deutsche Bank για την απόφασή της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που μεγάλες εταιρείες και τράπεζες της Δύσης αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη χώρα του Vladimir Putin.
McDonald's και η Coca-Cola εγκατέλειψαν «προσωρινά» τις δικές τους επιχειρήσεις στη Ρωσία (κατά τη διάρκεια του πολέμου).
Τα Starbucks και η Pepsi έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις.
Ωστόσο, εν μέσω αναφορών σχετικά με τη μεγάλη εξάρτησή τους από το IT στην Αγία Πετρούπολη (για να μην αναφέρουμε τη μαζική εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Γερμανίας), ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank αποφάσισε να υπερασπιστεί την απόφασή του να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Deutsche Bank: Γιατί παραμένουμε στη Ρωσία

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης της Πέμπτης, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank James von Moltke υπερασπίστηκε την απόφαση της τράπεζας να παραμείνει, λέγοντας ότι εξαρτάται από το καθήκον της να φροντίζει τους πελάτες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η απόφαση έρχεται καθώς άλλες μεγάλες τράπεζες κάνουν κινήσεις για να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, ιδίως η Goldman Sachs η οποία δήλωσε την Πέμπτη ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη χώρα, ενώ η HSBC τη Δευτέρα είπε στους υπαλλήλους τους να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τις ρωσικές τράπεζες.
Ο Von Moltke εξήγησε ότι η τράπεζα είναι «εκεί για να υποστηρίξει τους πελάτες μας» και ως εκ τούτου, η αποχώρηση από τη Ρωσία «δεν αποτελεί επιλογή».
«Είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας. Και έτσι, για πρακτικούς λόγους, αυτή δεν είναι μια επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας. Ούτε θα ήταν το σωστό να κάνουμε όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των σχέσεων με τους πελάτες και να τους βοηθήσουμε να διαχειρίζονται κατάσταση», ανέφερε ο CFO της τράπεζας.
Ο Von Moltke πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα είναι πρόθυμη να επανεξετάσει τη θέση της εάν η πολιτική κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω και οι πελάτες της στη Ρωσία -κυρίως πολυεθνικές- σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.
Φυσικά, θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται αυτή η κατάσταση και να εξετάσουμε το αποτύπωμά μας στη Ρωσία καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την κατεύθυνση του ταξιδιού εδώ», είπε.
«Όσο αυτή η [παρουσία πελατών] μειώνεται, τόσο θα μειώνεται και η παρουσία μας στη Μόσχα».

Περιορισμένη (;) η έκθεση της Deutsche Bank στη Ρωσία

Η Deutsche Bank διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η έκθεσή της στη Ρωσία είναι «πολύ περιορισμένη».
Φυσικά, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια, σημειώνει το zerohedge.
Η τράπεζα βοηθά στη χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού εμπορίου ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας - Ρωσίας και μόνο την Τετάρτη, η τράπεζα δήλωσε ότι αύξησε την έκθεση δανείων στη Ρωσία σε 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η τράπεζα ανέφερε ότι περιλάμβανε ακαθάριστη έκθεση δανείων στη Ρωσία ύψους 1,4 δισ. δολ. (1,55 δισ. δολ.) ή 0,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της.
Ο Von Moltke τόνισε ότι η τράπεζα είχε διαχειριστεί τον κίνδυνο αγοράς «αρκετά επιτυχημένα» στις πρώτες μέρες του πολέμου και σημείωσε ότι συνεργάζεται στενά με τους πελάτες για να διαχειριστεί την απάντησή τους.
Αλλά είναι οι επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης που είναι πιο δύσκολο να κριθούν, όπως ανέφερε στο Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης