Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολική μεταμόρφωση της Wuhan: Από τον βάλτο της πανδημίας σε κέντρο διαστημικών επιχειρήσεων - Κίνητρα 8 δισ. δολαρίων

Ολική μεταμόρφωση της Wuhan: Από τον βάλτο της πανδημίας σε κέντρο διαστημικών επιχειρήσεων - Κίνητρα 8 δισ. δολαρίων
Η πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, προσφέρει σε επιχειρήσεις χρηματικό κίνητρο ύψους σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να εκκινήσουν προγράμματα που σχετίζονται με την κατασκευή δορυφόρων, πυραύλων και διαστημικών σκαφών
Σχετικά Άρθρα

Την ολική της μεταμόρφωση επιζητά αγωνιωδώς, η πολυπαθέστατη Ουχάν της Κίνας που έγινε το «μαύρο πρόβατο» της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η Ουχάν της κεντρικής Κίνας δεσμεύεται τώρα να δημιουργήσει διαστημική βιομηχανία άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 και να καταστεί έτσι «κέντρο δορυφόρων.
Η πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, προσφέρει σε επιχειρήσεις χρηματικό κίνητρο ύψους σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να εκκινήσουν προγράμματα που σχετίζονται με την κατασκευή δορυφόρων, πυραύλων και διαστημικών σκαφών, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σήμερα 18/3 η τοπική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα ποσά που διατίθενται θα πρέπει να θεωρούνται «μέτρια» σε σχέση με τα φιλόδοξα σχέδια που χρηματοδοτούνται σε άλλες πιο εύρωστες οικονομικά πόλεις, ειδικά στα παράλια της Κίνας.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κίνηση υποδηλώνει την ώθηση που θέλει να δώσει η χώρα ώστε να καταστεί διαστημική δύναμη έως το έτος 2030.

Το σχέδιο της Ουχάν 

Η τοπική κυβέρνηση της Oυχάν πρόκειται μέσω του προγράμματος που εξήγγειλε να ενθαρρύνει εταιρείες να χρησιμοποιήσουν υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, εάν μία εταιρεία χρησιμοποιεί τοπικά υλικά σε ποσοστό άνω του 10% στην παραγωγή, είτε πρόκειται για δορυφόρο είτε για διαστημικό σκάφος, θα λαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση έως και 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το ποσοστό χρήσης τοπικών υλικών ξεπεράσει το 30% η πρόσθετη χρηματοδότηση θα ξεπερνά τα 7,8 εκατομμύρια δολάρια.
Πέρυσι, η πόλη Σενζέν, που θεωρείται η «Σίλικον Βάλει» της Κίνας, προσέφερε χρηματοδότηση έως και 47 εκατομμύρια δολάρια σαν κίνητρο για την ανάπτυξη δορυφόρων και εφαρμογών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Πέπλο μυστηρίου για την προέλευση της covid 19

Πλέον, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από την πανδημία, στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
Ακόμη  ωστόσο, δεν έχει δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση και την αρχική πορεία του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει εκκλήσεις στο Πεκίνο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

Χωρίς αποτέλεσμα η αποστολή του ΠΟΥ

Τον Ιανουάριο του 2021 ο ΠΟΥ είχε συγκροτήσει επιστημονική αποστολή στην Κίνα για να εξετάσει την προέλευση του ιού, αλλά η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθούσε διαρκώς την έρευνα των εμπειρογνωμόνων.
Σε μία πρώτη εκτίμηση οι επιστήμονες επισήμαναν ότι είναι μάλλον απίθανο να προέρχεται ο ιός από κάποιο εργαστήριο, δεν αποκλείεται όμως να έχει μεταδοθεί από ένα ζώο στον άνθρωπο.
Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν σκεπτικισμό, η επιστημονική κοινότητα ζήτησε από τον ΠΟΥ να συνεχίσει τις έρευνες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μία δεύτερη επιστημονική αποστολή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «δεν συμφωνεί με την προσπάθεια πολιτικοποίησης» ενός επιστημονικού ζητήματος.

Κίνα: Ξανά σε καραντίνα 50 εκατ. κάτοικοι

Την ίδια ώρα, νέος εφιάλτης στην Κίνα καθώς περί τα 50 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται εκ νέου σε αυστηρό Lockdown.
Αντιμέτωπη με την χειρότερη αναζωπύρωση της επιδημίας από το πρώτο κύμα του 2020, η Κίνα πληθαίνει την επιβολή μέτρων καραντίνας χωρίς να είναι σε θέση να εξουδετερώσει την παραλλαγή Omicron.
Από την 1η Μαρτίου 2022, η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα από 10.000 κρούσματα που καλύπτουν τις περισσότερες επαρχίες, δήλωσε ο Lei Zhenglong, αντιπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε " επιταχυνόμενη ταχύτητα».
Είναι ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς από τον Φεβρουάριο 2020 και την επιβολή lockdown στην Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίσθηκε αρχικά η επιδημία για πρώτη φορά.
Στο Πεκίνο, στο οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί παρά έξι νέα κρούσματα, οι κάτοικοι διαπιστώνουν ενίσχυση των ελέγχων των υγειονομικών πάσων.
Από την άνοιξη του 2020, η Κίνα είχε αντιμετωπίσει την επιδημία προσφεύγοντας στην επιβολή αυστηρών μέτρων lockdown, αλλά η παραλλαγή Ομικρον έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες πληθώρα εστιών στο σύνολο της χώρας.
Αν οι αριθμοί της επιδημίας που ανακοινώνονται επισήμως στην Κίνα παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, παραμένουν αυξημένοι για τα δεδομένα της χώρας.
Η Κίνα δεν έχει καταγράψει επισήμως παρά 120.000 κρούσματα της Covid (εξαιρουμένων των ασυμπτωματικών κρουσμάτων) από τη έναρξη της επιδημίας και δεν έχει ανακοινώσει παρά 4.636 θανάτους.
Ο τελευταίος θάνατος που έχει αποδοθεί στον ιό καταγράφηκε επισήμως στις αρχές του 2021.

Έκκληση για εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους πλέον ηλικιωμένους να εμβολιασθούν, αφού μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων στο Χονγκ Κονγκ υπέκυψε στην Covid κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, μόνο το 80% των άνω των 60 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με τις αρχές.
Σε διάστημα λίγων ημερών, τουλάχιστον 13 πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, περί τα 30 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται πλέον σε κατ΄οίκον περιορισμό, ειδικότερα στην τεχνολογική μητρόπολη του Σεντζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.
Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει την διακοπή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, όπως των μονάδων της ταϊβανέζικης Foxconn, της κύριας προμηθεύτριας της Apple, στην μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η οικονομική αναταραχή, η οποία μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησε σε πτώση κατά 6% του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, επιβαρύνοντας κυρίως τον τεχνολογικό τομέα.

Αύξηση της ανεργίας

«Μέχρι στιγμής, τα λιμάνια του Σεντζέν και της Σανγκάης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Αλλά η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια αυτά θα κλιμάκωνε τα παγκόσμια προβλήματα τροφοδοσίας, αυξάνοντας την αναταραχή που έχει ήδη προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», εκτιμά ο οικονομολόγος της Oxford Economics.
Σε ένδειξη της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης, η ανεργία (που στην Κίνα υπολογίζεται μόνο στις αστικές ζώνες) αυξήθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους στο 5,5% από 5,1% τον Δεκέμβριο.
Ομως η αναζωπύρωση της επιδημίας επικεντρώνεται αρχικά στο άλλο άκρο της Κίνας: ο σημερινός απολογισμός επιβαρύνεται σημαντικά από τους αριθμούς της επιδημίας στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που συνορεύει με την Βόρεια Κορέα, χώρα που, σύμφωνα με τις αρχές, «δεν έχει πληγεί από την επιδημία» της Covid.
Περισσότερα από 3.000 κρούσματα της νόσου έχουν επισήμως καταγραφεί στην επαρχία Τζιλίν κατά το τελευταίο 24ωρο.
Η Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, ανακοίνωσε μόνο εννέα νέα κρούσματα, αλλά οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα lockdown σε πολλές συνοικίες της πόλης.
Πολλές εσωτερικές πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Σανγκάης και του Πεκίνου.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης