Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αίγυπτος υποτίμησε το νόμισμά της για να αντέξει τις αυξημένες τιμές ενέργειας και σιτηρών

Η Αίγυπτος υποτίμησε το νόμισμά της για να αντέξει τις αυξημένες τιμές ενέργειας και σιτηρών
Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές σταριού και ενέργειας και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Η Αίγυπτος υποτίμησε το νόμισμά της και αύξησε τα επιτόκια καθώς η κεντρική τράπεζα κινήθηκε για να περιορίσει τον αντίκτυπο του ουκρανικού πολέμου στην οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να σκαρφαλώνει στο 9,25% και το επιτόκιο δανεισμού στο 10,25%.
Υποτίμησε επίσης το αιγυπτιακό νόμισμα κατά 10,67%, με αποτέλεσμα η αιγυπτιακή λίρα να βυθιστεί έναντι του δολαρίου.
Η οικονομία της χώρας έχει πληγεί από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο και διατηρεί πρόγραμμα επιδότησης της κατανάλωσης ψωμιού που θρέφει 70 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η χώρα βασίζεται επίσης στις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο.
Οι αναλυτές περίμεναν την αύξηση των επιτοκίων, αλλά το χρονοδιάγραμμα προκάλεσε έκπληξη επειδή η νομισματική επιτροπή της τράπεζας επρόκειτο να συνεδριάσει στις 24 Μαρτίου.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «είναι πρόθυμη να διαφυλάξει την επιτευχθείσα μακροοικονομική σταθερότητα» και τόνισε τη σημασία του ρόλου της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως απορρόφησης κραδασμών.
«Η άνοδος των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων που προκύπτει από περαιτέρω διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και το κλίμα αποστροφής του ρίσκου, έχουν εντείνει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις καθώς και τις εξωτερικές ανισορροπίες» ανακοίνωσε η τράπεζα μετά από μια «έκτακτη συνεδρίαση».
Η Krystallina Georgieva, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στις χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου ο αντίκτυπος του πολέμου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης