Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο Δύσης για αποκλεισμό Ρωσίας από τη G20 – Όχι από Κίνα, τι λέει το Κρεμλίνο

Σχέδιο Δύσης για αποκλεισμό Ρωσίας από τη G20 – Όχι από Κίνα, τι λέει το Κρεμλίνο
Η Πολωνία φέρεται να πρότεινε να αντικαταστήσει τη Ρωσία στη G20

Την αντίδραση της στο σχέδιο της Δύσης να αποκλείσει τη Ρωσία από την ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G20) εξέφρασε η Κίνα
«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G20, ενώ αναφέρεται πως η Πολωνία φέρεται να πρότεινε σε Αμερικάνους αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στη G20, πρόταση που λέγεται πως έτυχε θετικής απάντησης.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Jake Sullivan, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.
«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα.
Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε» είπε ο Sullivan.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι η G20 αποτελείται από διάφορα κράτη, τα οποία τηρούν μια διαφορετική στάση απέναντι στη Ρωσία από αυτήν που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.
«Το ότι οι ΗΠΑ ασκούν φανερά διπλωματική πίεση σε όλα τα κράτη, είναι γνωστό σε όλους.
Όσον αφορά τη G20, είναι μια ομάδα από διάφορα κράτη, που έχουν διαφορετικές θέσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση σε διάφορα κράτη, αλλά βλέπουμε πως πολλά από αυτά προτιμούν να έχουν την ανεξάρτητη, κυρίαρχη θέση τους επί αυτού» τόνισε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης