Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H κυβέρνηση Biden φέρνει Προϋπολογισμό 5.8 τρισ. δολαριών - Μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών

ΗΠΑ: H κυβέρνηση Biden φέρνει Προϋπολογισμό 5.8 τρισ. δολαριών - Μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών
O Biden προτείνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μια πολιτική νίκη για τους προοδευτικούς στο Δημοκρατικό κόμμα.
Σχετικά Άρθρα
Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλη αύξηση των πολεμικών δαπανών, αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων Αμερικανών και ευελιξία για τη διαπραγμάτευση νέων προγραμμάτων κοινωνικών δαπανών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα που αν ψηφιστούν θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση στην ιστορία σε όρους δολαρίου, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει συγκεκεκριμένα 1,598 τρισ. δολάρια για τις λεγόμενες διακριτικές δαπάνες - τομείς που δεν συνδέονται με υποχρεωτικά προγράμματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση - με 813 δισ. δολάρια για προγράμματα που σχετίζονται με την άμυνα και 769 δισ. δολάρια για εγχώριες δαπάνες.
Από τα 813 δισ. δολάρια για την άμυνα τα 773 δισ. θα κατευθυνθούν απευθείας στο Πεντάγωνο, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο «για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην εθνική μας ασφάλεια στην ιστορία».
O προϋπολογισμός στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Αύξηση φορολόγησης του μεγάλου πλούτου

Ο Biden ζητά επίσης αύξηση φόρων άνω των $2,5 τρισ. σε πλούσιους και μεγάλες εταιρείες σε μια δεκαετία..
H πρόταση προσθέτει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μια πολιτική νίκη για τους προοδευτικούς στο Δημοκρατικό κόμμα που πίεζαν τον Biden να στοχεύσει τους πλούσιους.
Πρότεινε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι ευπορότεροι Αμερικανοί, προκειμένου «οι δισεκατομμυριούχοι να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους».
«Αυτός ο ελάχιστος φόρος δεν θα επιβληθεί παρά στο 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών, εκείνων που κατέχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και πάνω από το 50% των εσόδων θα προέρχεται από μονάχα δισεκατομμυριούχους», εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.
«Αυτό θα εγγυόταν πως, σε ένα δεδομένο έτος, θα πληρώσουν τουλάχιστον το 20% του συνολικού εισοδήματός τους σε φόρους εισοδήματος».

Νίκη της αριστεράς των Δημοκρατικών

Έναν φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων ζητά εδώ και καιρό η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της μάχης κατά των ανισοτήτων.
Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών στο 28%, ακυρώνοντας τον νόμο που υιοθετήθηκε από τον Donald Trump το 2017, που το είχε μειώσει στο 21%.
«Την ώρα που τα κέρδη (των μεγάλων επιχειρήσεων) εκτοξεύτηκαν στα ύψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις επενδύσεις τους στην οικονομία: οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν άγγιξαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές», δικαιολόγησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως στο 28% ο νέος φόρος παραμένει ιστορικά χαμηλός.
Η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι είχε στηρίξει μια συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που θα εγκαθίδρυε έναν ελάχιστο φόρο ύψους 15% στις εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φορολογικούς παραδείσους για να μειώσουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο».
Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια επιχορήγηση ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής, το ΝΑΤΟ και «τη μάχη εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας», όπως κι ένα επιπλέον δισεκατομμύριο υπέρ της Ουκρανίας.
Εάν ο προϋπολογισμός υπερψηφιστεί στο Κογκρέσο, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν σε άλλες βοήθειες που έχουν ήδη αποδεσμευτεί υπέρ του Κιέβου.
Ο στόχος αυτών των νέων παροχών είναι να «βελτιωθούν οι δυνατότητες και η προετοιμασία των αμερικανικών δυνάμεων, των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των περιφερειακών εταίρων μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα», εξηγεί ο Λευκός Οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης