Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι η πρώτη κυβέρνηση που παραιτείται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού – Θα ακολουθήσουν και άλλες

Ποια είναι η πρώτη κυβέρνηση που παραιτείται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού – Θα ακολουθήσουν και άλλες

Ο πληθωρισμός  στη χώρα έχει επιταχυνθεί με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ασία - σχεδόν 19% - και οι πολίτες υπομένουν καθημερινές διακοπές ρεύματος έως και 13 ωρών καθώς τελειώνει το ντίζελ.

Σχετικά Άρθρα
Με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η άνοδος των τιμών είναι επόμενο να προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτική αποσταθεροποίηση – τόσο στη Δύση όσο και στον ανατπυσσόμενο κόσμο όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές.
Μία χώρα ανοίγει το χορό των πολιτικών αναταράξεων και των κυβερνητικών ανατροπών;
Το υπουργικό συμβούλιο της Σρι Λάνκα υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε μέλος του κυβερνώντος κόμματος, εν μέσω αυξανόμενης οργής του κοινού για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν σε εκτίναξη του κόστους διαβίωσης και σε συναλλαγματική κρίση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή 4 Απριλίου 2022.
«Δώσαμε τις παραιτήσεις στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να φύγουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Dinesh Gunawardena στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο αργά την Κυριακή 4 Απριλίου 2022.
«Μετά από συζήτηση με τον Πρόεδρο θα αποφασιστούν τα βήματα που θα γίνουν».

Καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa επέβαλε τις τελευταίες ημέρες καθεστώς έκτακτης ανάγκης, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και διέταξε τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να περιορίσουν την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονταν στις μεγάλες πόλεις και στο εξωτερικό.
Ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ασία -- σχεδόν 19% -- και οι πολίτες υπομένεουν καθημερινές διακοπές ρεύματος έως και 13 ωρών καθώς τελειώνει το ντίζελ.

Υποτίμηση της ρουπίας

Η οικογένεια Rajapaksa, τα μέλη της οποίας κατέχουν βασικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, έχουν δεχθεί πιέσεις καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια για να πληρώσει για εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.
Η κυβέρνηση υποτίμησε τη ρουπία, αύξησε τα επιτόκια, περιόρισε τις μη βασικές εισαγωγές και μείωσε τις ώρες διαπραγμάτευσης των μετοχών για να διατηρήσει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Η Rajapaksa έχει επίσης εγκαταλείψει τη μακροχρόνια τακτική αποφυγής πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα για διμερή οικονομική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης