Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία, αν επιβληθεί ενεργειακό embargo στη Ρωσία

Deutsche Bank: Κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία, αν επιβληθεί ενεργειακό embargo στη Ρωσία
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Christian Sewing, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει το Βερολίνο για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα, λόγω των φρικαλεοτήτων στην πόλη Bucha της Ουκρανίας.
Ο Sewing σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι τράπεζες της χώρας αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 2% περίπου μέχρι το τέλος του 2022.

IfW Kiel: Ανάπτυξη 2,1% αντί 4% το 2022

Νωρίτερα, η IfW Kiel, ένας από τους κορυφαίους γερμανικούς οικονομικούς θεσμούς, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2022 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία: Πλέον αναμένει ανάπτυξη κατά 2,1% αντί του προβλεπόμενου 4%.
Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, επιταχύνθηκε στο ρεκόρ 7,3% στην ιστορία των παρατηρήσεων από 5,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Habeck (Γερμανία): Όχι άμεσο ενεργειακό embargo στη Ρωσία

Άλλωστε, την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ενός ενεργειακού embargo στη Ρωσία εκφράζει το Βερολίνο, τη στιγμή που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για νέο γύρο κυρώσεων λόγω της σφαγής στην Bucha.
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα επιβάλει άμεσο embargo στη ρωσική ενέργεια, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα εργάζεται για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
«Εργαζόμαστε για ένα embargo, με μέτρα που καθημερινά βλάπτουν τον Putin. Είμαστε σε καλή πορεία και αυτή την εβδομάδα θα σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτήν την πορεία», λέει.
«Εργαζόμαστε για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο».
Σύμφωνα με τον Habeck, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 35% του πετρελαίου της Γερμανίας προερχόταν από τη Ρωσία, τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 25%.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι λόγω των δολοφονιών αμάχων στην Bucha, και αλλού στην Ουκρανία, εντός της εβδομάδας θα αποφασιστούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι o ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Linder σε δηλώσεις του το Σάββατο 3 Απριλίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.
«Έχω σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τιμές αυξάνονται», δηλώνει ο Lindner στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Θα γίνουμε φτωχότεροι»
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει όλους φτωχότερους, για παράδειγμα επειδή πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια.
Ακόμη και το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει αυτή την απώλεια ευημερίας».
Αλλά η κυβέρνηση θα αμβλύνει τους μεγαλύτερους κραδασμούς», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης