Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Πιθανό να μην συναντηθώ καθόλου με τον Putin - Κριμαία και Donbass ανήκουν στην Ουκρανία

Zelensky: Πιθανό να μην συναντηθώ καθόλου με τον Putin - Κριμαία και Donbass ανήκουν στην Ουκρανία
Η Τουρκία και ο πρόεδρος Erdogan δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως είναι πολύ πιθανό να μην συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση, ο Zelensky είπε πως είναι πολύ πιθανό να μην συναντηθεί καθόλου με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, σημείωσε πως το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά πόσο ισχυρός είσαι όταν κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη Bucha, στα βόρεια του Κιέβου, ο Zelensky υποστήριξε πως «η Ουκρανία θα ψάξει να βρει πιθανούς εγκληματίες πολέμους», επισημαίνοντας πως εισαγγελείς σε άλλες χώρες «θα ασχοληθούν μαζί τους».
Σημειώνεται πως η ρωσική πλευρά δεν έχει αποκλείσει μια συνάντηση των δύο προέδρων, τονίζοντας ωστόσο πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει, να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, να έχει υπογραφεί μια πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν να ακολουθήσει συνάντηση των Putin - Zelensky.

Να αποναζιστικοποιηθεί η Ρωσία

«Ύστερα από όσα βλέπουμε στην Bucha, η φράση αποναζιστικοποίηση ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία», είπε ο Zelensky.
Όπως είπε, είναι έτοιμος για συμφωνία με τη Ρωσία, αν και όπως σημείωσε υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας.
Όσον αφορά το Donbass, υποστήριξε ότι είναι δεδομένο ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία, αλλά «θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που διαφωνούμε».

Κριμαία και Donbass ανήκουν στην Ουκρανία

«Η Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ανήκουν στην Ουκρανία και πρέπει να παραμείνουν στη χώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Zelensky, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά το μείζον ζήτημα του εδαφικού.
«Δεν επιτρέπουμε η Κριμαία να γίνει έδαφος άλλης χώρας, γιατί η Κριμαία είναι Ουκρανία.
Το ίδιο και η περιφέρεια του Donbass.
Είναι Ουκρανία το Donbass για όλους εμάς.
Είναι μεν κατεχόμενες περιοχές τώρα, αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην Ουκρανία», είπε o Zelensky.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν διαπραγματεύεται καν το θέμα της Κριμαίας, καθώς τη θεωρεί ρωσικό έδαφος ύστερα από την προσάρτησή της το 2014.

Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τουρκία, ο Zelensky ήταν ιδιαίτερα επικριτικός.
Όπως είπε, η Τουρκία θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε, επισημαίνοντας πως η Ουκρανία χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.
«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας.
Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας» τόνισε ο Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης