Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Τον Μάιο μείωση του ισολογισμού και σταθερή αύξηση επιτοκίων - Υψίστης σημασίας η τιθάσευση του πληθωρισμού

Fed: Τον Μάιο μείωση του ισολογισμού και σταθερή αύξηση επιτοκίων - Υψίστης σημασίας η τιθάσευση του πληθωρισμού
Η Fed τερμάτισε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο μήνα και αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενώ προβλέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον έξι ακόμη αυξήσεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους
Σχετικά Άρθρα

H διοικήτρια της Federal Reserve Lael Brainard χαρακτήρισε το έργο της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων «υψίστης σημασίας» και είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει σταθερά τα επιτόκιά της ενώ θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της από τον επόμενο μήνα.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, που αποτελεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed «θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική μεθοδικά μέσω μιας σειράς αυξήσεων επιτοκίων και αρχίζοντας να μειώνει τον ισολογισμό της με ταχείς ρυθμούς αμέσως μετά τη συνεδρίασή μας τον Μάιο», δήλωσε η Brainard, σε παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν τμήμα της ομιλίας της ως διοικήτριας της Fed της Μινεάπολης.
«Δεδομένου ότι η ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρότερη και ταχύτερη από ό,τι στον προηγούμενο κύκλο, αναμένω ότι ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι στην προηγούμενη ανάκαμψη, με σημαντικά μεγαλύτερα ανώτατα όρια και σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την περίοδο 2017–19», πρόσθεσε.
Επόμενη συνάντηση της Fed θα γίνει στις 3-4 Μαΐου.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τερμάτισε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο μήνα και αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενώ προβλέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον έξι ακόμη αυξήσεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Τα σχόλια της Brainard αύξησαν τη σημασία της μείωσης του ισολογισμού στην αίσθηση συνολικής σύσφιξης που θα εφαρμόσει η FOMC.
«Η μείωση του ισολογισμού της Fed η οποία θα συμβάλει στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πέρα από τις αναμενόμενες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου αντικατοπτρίζεται στην τιμολόγηση της αγοράς και στην Περίληψη των Οικονομικών Προβλέψεων της FOMC, είπε, αναφερόμενη στις τριμηνιαίες προβλέψεις της Fed.
H ίδια πρόσθεσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα «σεισμικό» γεωπολιτικό κίνδυνο και μια ανθρώπινη τραγωδία που τροφοδοτεί ανοδικά τον πληθωρισμό.

George: Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι μια επιλογή για τον Μάιο


Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα εξετάσουν εάν θα κάνουν μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων -κατά μισή ποσοστιαία μονάδα- στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George Τζορτζ.
«Νομίζω ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσουμε, μαζί με άλλα πράγματα», είπε η George, σε συνέντευξη στο Bloomberg News.
Η ίδια δεν έδειξε ότι θα προτιμούσε μια κίνηση 50 πόντων.
Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 3-4 Μαΐου, όπου εκτός από τα επιτόκια θα συζητηθεί και η ημερομηνία έναρξης της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, ύψους 9 τρισ. δολαρίων.
Η μείωση αυτή είναι μια ακόμη πολιτική σύσφιξης.
Η George είπε ότι η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεχτική, καθώς απομακρύνεται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική του εύκολου χρήματος που παρουσιάστηκε το 2020 για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης