Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρόλο... διαμεσολαβητή και ο Orban - Πρόσκληση σε Putin για συνάντηση με Zelensky - «Ναι, υπό όρους» απαντά η Ρωσία

Σε ρόλο... διαμεσολαβητή και ο Orban - Πρόσκληση σε Putin για συνάντηση με Zelensky - «Ναι, υπό όρους» απαντά η Ρωσία
Ο πρθωπουργός της Ουγγαρίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα
Ρόλο... διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό φαίνεται πως διεκδικεί και η Ουγγαρία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αποδέχθηκε «υπό προϋποθέσεις» την πρόσκληση του για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ειδικότερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο, Vladimir Putin, και του ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Orban προσκάλεσε τον Putin για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουγγαρία, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, αλλά και του Γερμανού καγκελαρίου, Olaf Scholz. Ο Orban υποστήριξε ότι η απάντηση του Putin ήταν θετική με τον Ρώσο πρόεδρο να διευκρινίζει ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να συμβεί υπό προϋποθέσεις.

«Πρότεινα στον πρόεδρο Putin να ανακοινώσει αμέσως κατάπαυση του πυρός», είπε ο Orban κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Putin ήταν εκείνος που τον κάλεσε.
Ο Orban επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα διαρκέσουν περισσότερο.
«Η απάντηση ήταν θετική, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ για να εκπληρώσω αυτούς τους όρους - θα πρέπει να συμφωνήσουν ο ίδιος και ο Ουκρανός πρόεδρος».
Ο Orban, ο οποίος κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, καταδίκασε και πάλι τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «επιθετικότητα».
«Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι επιθετικότητα, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη στάση» τόνισε ο Ούγγρος πρόεδρος.
Ωστόσο, ο Orban, υπό τον οποίο η Ουγγαρία έχει καλλιεργήσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Putin, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή δυτικών αποστολών όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Putin με Zelensky

Το ενδεχόμενο συνάντησης Putin με Zelensky παραμένει στο τραπέζι αν και έπειτα από τις φρικαλαεότητες στην Bucha το κλίμα έχει αλλάξει.
«Είναι πιθανό να μην υπάρξει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Putin» δήλωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη σκιά της σφαγής της Bucha, που προκάλεσε διεθνή σάλο.
Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών, David Arakhamia, υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας».
Επισημαίνεται ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ουκρανικών προτάσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας. Το Κίεβο προτείνει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας θα εγγυηθούν άλλες χώρες.
Προτείνει επίσης διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Donbass και της Κριμαίας.
Οι προτάσεις αυτές, που χαρακτηρίσθηκαν πρώτη πρόοδος στην αρχή της εβδομάδας από τον επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, Vladimir Medinsky, έγιναν στη διάρκεια άμεσων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης