Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Επιμένει στην πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια – Ξεκάθαρη απάντηση στις απειλές της ΕΕ

Ουγγαρία: Επιμένει στην πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια – Ξεκάθαρη απάντηση στις απειλές της ΕΕ
Η Ursula von der Leyen (κομισιόν) δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Ουγγαρία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο (σ.σ. σε ρούβλια) χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε ανάρτησή του στο Facebook ως απάντηση σε σχετική προειδοποίηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloiomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 9 Απριλίου .

Παραβίαση των κυρώσεων

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Viktror Orban δήλωσε ότι η Ουγγαρία ήταν έτοιμη να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια εάν χρειαστεί, αλλά η von der Leyen είπε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι συμβάσεις

Οι συμβάσεις μεταξύ της θυγατρικής CEEnergy της κρατικής εταιρείας ενέργειας MVM Group και της θυγατρικής Gazpromexport του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom PJSC επιτρέπουν την πληρωμή του φυσικού αερίου που παραδίδεται με βάση τις απαιτήσεις του προμηθευτή, δήλωσε ο Szijjarto.

Οι θερμές σχέσεις με τον Putin

Εκτενή συνομιλία με τον Vladimir Putin  είχε στις 1 Απριλίου ο Viktor Ορβαν, ο οποίος όπως δήλωσε του ζήτησε να ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο, αν το επιθυμεί η Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι ο Viktor Orban, συντηρητικός εθνικιστής και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Vladimir Putin, σημείωσε ότι οι συνομιλίες που πρότεινε στη Βουδαπέστη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν περισσότερο.

Συμμερίζεται η Ουγγαρία...

Ο Orban κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής 3 Απριλίου 2022, καταδίκασε και πάλι τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με επιθετικότητα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: «Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι μια επίθεση, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη θέση».
«
Όχι στις κυρώσεις

Ωστόσο, ο Orban, υπό τον οποίο η Ουγγαρία έχει χτίσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Putin, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου είτε στις δυτικές αποστολές όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία.

Δεν υποχωρεί στην πίεση εκ μέρους της ΕΕ

Παράλληλα, ο Orban πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία, καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαδικασία κυρώσεων που κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 5 Aπριλίου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι η Βουδαπέστη θα περιμένει να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.
Εξάλλου, όπως τόνισε, η Ουγγαρία δεν θα είχε καμία δυσκολία να πληρώσει σε ρούβλια για αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αν η Μόσχα το ζητήσει στη Βουδαπέστη θα το κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης