Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rama (Αλβανός πρωθυπουργός): Η Τουρκία σημαντικός παράγοντας ασφάλειας για την Ευρώπη

Rama (Αλβανός πρωθυπουργός): Η Τουρκία σημαντικός παράγοντας ασφάλειας για την Ευρώπη
Ερωτηθείς για την επιρροή κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία ή οι αραβικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία δύο χρόνια, ο Rama είπε ότι δεν έχουν όλοι οι παράγοντες ή τρίτες χώρες τον ίδιο αντίκτυπο

Η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια για όλη την Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα 12/4 ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, ο Rama είπε ότι η Τουρκία δεν είναι "τρίτος παράγοντας" αλλά στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας .
Ερωτηθείς για την επιρροή κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία ή οι αραβικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία δύο χρόνια, ο Rama είπε ότι δεν έχουν όλοι οι παράγοντες ή τρίτες χώρες τον ίδιο αντίκτυπο.
Σημειώνοντας ότι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή έχει γίνει πρόβλημα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είπε ότι αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στον εαυτό της.
Ο Rama υπογράμμισε επίσης ότι έχουν φιλικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου εδώ και πολλά χρόνια.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να συμφωνήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης να καθίσει στο τραπέζι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με την Αλβανία.
Σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τη Γερμανία να καταβάλει προσπάθειες για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Κοσοβάρους.

Τι είπε ο Scholz

Ο Scholz είπε ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική και ότι η υλοποίησή της είναι ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα της ΕΕ.
Υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν στρατηγική σημασία για τη Γερμανία, είπε ότι είναι σημαντικές για τη σταθερότητα της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης.
Είπε ότι η Γερμανία είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό, κάτι που θεωρεί «κοινό συμφέρον».
Σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επωφελούνται από την περιφερειακή συνεργασία, είπε ότι θα αναβιώσει τη Διαδικασία του Βερολίνου που ξεκίνησε για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Πρόσθεσε ότι η Αλβανία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει την κοινή ασφάλεια και εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης