Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αποχρώσεις του γκρι… στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και τα μπλουζάκια του Zelensky

Οι αποχρώσεις του γκρι… στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και τα μπλουζάκια του Zelensky
H κυβέρνηση των ΗΠΑ, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, προκαλεί εν γνώση της τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Αν ψάχνει κανείς για ιστορίες ηθικής στις πολεμικές συρράξεις μεταξύ των υποτιθέμενα καλών και των κακών ας μην τις ψάχνει στο γεωπολιτικό επίπεδο.
Εκεί βρίσκουμε μόνο συγκρούσεις μεταξύ των… αποχρώσεων του πιο σκούρου γκρι.
Αυτό συνέβαινε σ’ όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Οι αυτοκρατορίες και οι επίδοξες αυτοκρατορίες συναγωνίζονταν με αντίπαλες αυτοκρατορίες και κράτη που επιδίωκαν να γίνουν αυτοκρατορίες για εδάφη, πόρους, φορολογούμενους και στρατιώτες.
Καμία έκπληξη μέχρι εδώ: οι κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις, και αυτό δεν είναι καλό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποχρώσεις του γκρι δεν διέφεραν καθόλου, ίσως διέφεραν και σημαντικά μερικές φορές, αλλά ο στόχος ήταν πάντα, πρώτα και κύρια, η λεία και ο έλεγχος των ανθρώπων.
Τα συμφέροντα των απλών κατοίκων σπάνια ήταν η αιτία.
Το βλέπουμε αυτό στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το δόλωμα και οι ευθύνες

Ας είμαστε ξεκάθαροι: ο Vladimir Putin και η ρωσική κυβέρνησή επέλεξαν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις περνώντας τα σύνορα της Ουκρανίας. Είναι τελικά υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και επομένως για τον θάνατο, τον τραυματισμό και το χάος που υπάρχει (με εξαίρεση βέβαια αποδεδειγμένες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης από την ουκρανική πλευρά, εάν… έρθουν στο φως).
Αν ξεπεράσουμε το θέμα της πρωταρχικής ευθύνης- ενοχής, μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για συνεισφέρουσα ευθύνη - ενοχή.
Τι εννοούμε με αυτό τον όρο;
Το στήσιμο μιας παγίδας με δόλωμα για να δελεαστεί ο στόχος.
Η Ρωσία έπρεπε να επιλέξει να μπει σε αυτήν, αλλά αυτοί που έστησαν την παγίδα δεν έπρεπε να κάνουν αυτό που έκαναν.
Ως εκ τούτου, συνέβαλαν σε μια τρομερή κατάσταση.

Οι αμερικανικές προκλήσεις

Πολλοί ειδικοί αναλυτές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, προκαλεί εν γνώση της τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ μέχρι τα δυτικά σύνορα της χώρας, ενσωματώνοντας τους περισσότερους συμμάχους και μερικές από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Για χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μιλούσαν δημόσια για την πρόσκληση των πρώην δημοκρατιών της Ουκρανίας και της Γεωργίας να ενταχθούν. Όλοι γνώριζαν ότι η Ουκρανία ήταν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, επειδή ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα ρυθμιστικό σημείο μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών στα δυτικά, ιδίως της Πολωνίας.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν την αντίδραση της Ρωσίας

Οι προειδοποιήσεις κατά της πορείας του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν πάρα πολλές για να μετρηθούν και προέρχονταν από ανθρώπους τόσο διαφορετικούς όπως ο Henry Kissiger και ο Noam Chomsky, ο γκουρού Paul Nitze και ο George Kennan.
Ο σημερινός διευθυντής της CIA, William J. Burns, προειδοποίησε το 2008, όταν ήταν πρεσβευτής του George W. Bush στη Ρωσία, ότι κανένας Ρώσος ηγέτης —συντηρητικός ή φιλελεύθερος— δεν θα υποστήριζε ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Το υπόμνημα του Burns που διέρρευσε στον Τύπο γράφτηκε λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του ΝΑΤΟ ότι καλωσόριζε τις αιτήσεις για ένταξη από αυτά τα κράτη.
Αυτό συνέβη πριν από 14 χρόνια και έξι χρόνια πριν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποκινήσει ένα πραξικόπημα στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από τους ναζί που έδιωξε έναν φιλικό προς τη Ρωσία, αλλά δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο από την εξουσία - παρόλο που έκανε παραχωρήσεις στην αντιπολίτευση στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης για πρόωρες εκλογές…

Το πραξικόπημα του 2014

Αυτό που ώθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πραξικόπημα ήταν η πρόθεση του τότε Ουκρανού προέδρου να απορρίψει μια αποκλειστική οικονομική και πολιτική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δεχτεί ένα δάνειο με φιλελεύθερους όρους από τη Ρωσία.
Εκτός από την ανοιχτή συζήτηση για το ΝΑΤΟ, υπάρχει το θέμα της τοποθέτησης εκτοξευτών πυραύλων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Όπως είναι εξοπλισμένα, είναι για αμυντικούς αντιπυραυλικούς πυραύλους, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Επιπλέον, οι αμυντικοί πύραυλοι προφανώς μπορούν να είναι χρήσιμοι σε μια επιθετική εκστρατεία…
Ας σημειωθεί ότι ο Trump, ο δήθεν… πράκτορας της Ρωσίας, είχε καταγγείλει νωρίτερα τη συνθήκη της εποχής Ρέιγκαν που απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς από την Ευρώπη και αλλού.
Κανείς δεν θα μπορούσε να εκπλαγεί ότι όλα αυτά ήταν ανησυχητικά για τους Ρώσους.
Ας θυμηθούμε τι συνέβη το 1962 όταν η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να τοποθετήσει πυραύλους στην Κούβα.
Ο John F. Kennedy επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο νησί και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο εάν δεν αποσύρονταν οι πύραυλοι.

Η υποκριτική στάση Biden

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Biden και τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν καταγγείλει τη Ρωσία και απειλούν με τιμωρία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και για τη βαρβαρότητα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων άμαχου πληθυσμού.
Άραγε πότε ένας Αμερικανός πρόεδρος έχει σεβαστεί το διεθνές δίκαιο όταν αυτό δεν ήταν βολικό για τους στόχους των ΗΠΑ;..
Μόνο τον 21ο αιώνα, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν εξαπολύσει παράνομους επιθετικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη για να επιφέρουν αλλαγή καθεστώτος και άλλους γεωπολιτικούς στόχους ακόμη και εν μέρει για λογαριασμό άλλων κρατών, όπως το Ισραήλ.
Στην πορεία, οι Αμερικανοί έχουν σκοτώσει τεράστιο αριθμό άμαχου πληθυσμού.
Έχουν βασανίσει κρατούμενους.
Προκάλεσαν τρομερές καταστροφές δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων.
Ωστόσο, κάθε μέρα, ψεύτες Αμερικανοί αξιωματούχοι απευθύνουν προειδοποιήσεις στον Ρώσο πρόεδρο Putin για την κακή συμπεριφορά του λες και αυτοί είναι λευκές περιστερές...
Οι Ουκρανοί ηγέτες πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.. Εκείνοι οι ηγέτες που έκλιναν προς τη Δύση φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς θα ερμήνευαν αυτά τα λόγια τους οι Ρώσοι.
Από το πραξικόπημα του 2014 - ως απάντηση στο οποίο η Ρωσία προσάρτησε μια μακροχρόνια περιοχή ασφαλείας, την Κριμαία με τη ρωσική ναυτική της βάση, για να την κρατήσει μακριά από τα χέρια του ΝΑΤΟ - οι Ουκρανοί πρόεδροι θα μπορούσαν να είχαν διαβεβαιώσει τη Ρωσία ότι δεν θα σκόπευαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ιδιότητα μέλους η Ουκρανία να γίνει ουδέτερη, με τον τρόπο της Αυστρίας από το 1955.

Η προεκλογική πλατφόρμα Zelensky

Δεν το έκαναν αυτό, παρόλο που ο σημερινός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, πρώην κωμικός και ηθοποιός, εξελέγη εξαγγέλλοντας μια πλατφόρμα ειρήνης με τη Ρωσία.
Επιφανειακά, ο Zelensky είναι μια ελκυστική φιγούρα. Είναι νέος και χαρισματικός και φοράει μπλουζάκια.
Η χώρα του έχει δεχτεί εισβολή, κάτι που φυσικά τον εμφανίζει συμπαθή όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση. Είναι όμως αυτή η όλη ιστορία του ανδρός;
Φαίνεται επίσης ότι παρά τα όσα προβλέπονταν στις συμφωνίες του Minsk, δεν ήταν διατεθειμένος να μιλήσει με τους ηγέτες της περιοχής του Donbass, όπου διαβιεί πληθυσμός με ρωσική εθνοτική καταγωγή, σχετικά με το καθεστώς αυτοδιοίκησης της περιοχής.
Δύο επαρχίες εκεί, το Lugansk και το Donetsk, κήρυξαν έκτοτε την ανεξαρτησία τους, την οποία η Ρωσία αναγνώρισε. Σημειώνεται ότι ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει την περιοχή από το πραξικόπημα του 2014 και οι δυνάμεις του Donbass αντέδρασαν. Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ήταν υψηλές.

Οι παραβιάσεις της συμφωνίας του Μινσκ

Επιπλέον, όπως γράφει ο Jacques Baud, ειδικός στις υπηρεσίες πληροφοριών που έχει εργαστεί για το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την Ελβετία στις 24 Μαρτίου 2021, ο Volodymyr Zelensky εξέδωσε διάταγμα για την ανακατάληψη της Κριμαίας και άρχισε να αναπτύσσει τις δυνάμεις του στα νότια της χώρας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές ασκήσεις του ΝΑΤΟ μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας, συνοδευόμενες από σημαντική αύξηση των αναγνωριστικών πτήσεων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.
Στη συνέχεια, η Ρωσία πραγματοποίησε αρκετές ασκήσεις για να δοκιμάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων της και να δείξει ότι παρακολουθούσε την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Baud γράφει επίσης ότι «κατά παράβαση των Συμφωνιών του Μινσκ, η Ουκρανία διεξήγαγε αεροπορικές επιχειρήσεις στο Donbass χρησιμοποιώντας drones, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός χτυπήματος σε αποθήκη καυσίμων στο Donetsk τον Οκτώβριο του 2021.Ο αμερικανικός Τύπος το σημείωσε αυτό, αλλά όχι οι Ευρωπαίοι… και κανείς δεν καταδίκασε αυτές τις παραβιάσεις».

Ωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο

Αρχίζει να φαίνεται ότι ο Volodimir Zelensky χρησιμοποίησε τον ουκρανικό λαό για τους δικούς του σκοπούς: αντί να επιδιώξει την ειρήνη, επιδίωξε ή ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ θα τον υποστήριζαν με ίσως περισσότερα από αποστολές όπλων.
Εξακολουθεί να απαιτεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ, η οποία θα εξασφάλιζε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο και ίσως έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Άρα μοιράζεται και αυτός την ευθύνη για τον πόλεμο!..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης