Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας: Προσχέδιο συμφωνίας λέει ότι έστειλε η Μόσχα - Zelensky: Δεν λάβαμε τίποτε

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας: Προσχέδιο συμφωνίας λέει ότι έστειλε η Μόσχα - Zelensky: Δεν λάβαμε τίποτε

Δεν εμπιστευόμαστε τους Ουκρανούς στις διαπραγματεύσεις είχε αναφέρει νωρίτερα και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova

Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ρωσία έδωσε ένα προσχέδιο συμφωνίας με ξεκάθαρες διατυπώσεις στην Ουκρανία διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφέροντας πως πλέον η «μπάλα» για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι στην πλευρά του Κιέβου.
Σε δηλώσεις του ο Peskov υποστήριξε ότι το Κίεβο αποκλίνει συνεχώς από τις προηγούμενες συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά και από τις τοποθετήσεις του, τις οποίες όπως είπε, αλλάζει συνεχώς.
Μάλιστα ο Peskov είπε πως αυτή η στάση της Ουκρανίας έχει πολύ άσχημες συνέπειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Προς το παρόν, το προσχέδιο έγγραφο μας έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά, το οποίο περιλαμβάνει απολύτως σαφείς και επεξεργασμένες διατυπώσεις.
Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδό τους.
Περιμένουμε απάντηση» υποστήριξε ο Peskov, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Aπό την άλλη, ο Volodymyr Zelensky δήλωσε, στο πλαίσιο των κατ'ιδίαν συνομιλιών, ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο. 

Ο Ζelensky διαψεύδει τον Putin

Η κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα αλλά και η ενίσχυση των πιέσων από τη Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έφτασε στο Κίεβο, σε μια επιπλέον κίνηση στήριξης.
Ο Ζelensky δήλωσε, στο πλαίσιο των κατ'ιδίαν συνομιλιών, ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.
«Εκφράζω την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τον Ζelensky. Η Ουκρανία θα νικήσει στη μάχη, δεν είστε μόνοι. Είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό tweet του Charles Michel από τη συνάντηση στο Κίεβο.
Στην ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεχωρίζει η φωτογραφία της αγκαλιάς ανάμεσα σε εκείνον και τον Ζelensky, κάτι που συμβολίζει την αλληλεγγύη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Michel, ο Zelensky είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.
«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ντονμπάς.
Συνεχίζουν τα πυρά με ρουκέτες σε όλη τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, περίπου 120.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία μόνο στη Μαριούπολη.
Τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα εκεί είναι πολύ χειρότερα από ό, τι στη Μποροντιάνκα», πρόσθεσε ο Zelensky.
Ο Zelensky μίλησε και για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας: «Θέλουμε πραγματικά να εγκριθεί το επόμενο, ισχυρό, έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατό.
Ζητάμε πλήρες εμπάργκο στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το πετρέλαιο πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στο έκτο πακέτο.
Χωρίς αυτό, πιστεύουμε πως το πακέτο δεν θα είναι ισχυρό, αλλά θα είναι κενό».
Ο Μichel από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.
«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μichel.
Στην τετ-α-τετ συνάντηση Zelensky - Μichel συζητήθηκαν οι επιπλέον κυώσεις σε βάρος της Μόσχας, όπως και η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Απρόθυμοι οι Ουκρανοί

Όπως είπε ο Peskov, η Μόσχα έχει πολλές φορές επισημάνει την απροθυμία της Ουκρανίας να επιταχύνει τη διαδικασία για την εύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι Ουκρανοί δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι για να εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Απριλίου ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov είχε αναφέρει πως μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου, το Κίεβο παρέδωσε στη Μόσχα ένα προσχέδιο συμφωνίας, στο οποίο η ουκρανική πλευρά υπαναχωρούσε επί θεμάτων ήδη συμφωνηθέντων, όπως για παράδειγμα η μη επέκταση των εγγυήσεων ασφαλείας σε Κριμαία και Σεβαστούπολη.
Μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε κάνει τότε λόγο για υπονόμευση και καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων από το Κίεβο.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου είτε με διαζώσης συναντήσεις είτε με βιντεοδιασκέψεις, χωρίς ωστόσο να έχουν παράξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ή συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης