Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων με 20 νεκρούς

Αιθιοπία: Συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων με 20 νεκρούς
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιφέρεια της Αμχάρα, με αφορμή μια διένεξη για ένα νεκροταφείο που διεκδικούν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι της περιοχής
Σχετικά Άρθρα
Tουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Γκοντάρ, μια πόλη στην περιφέρεια της Αμχάρα, στην Αιθιοπία, σε επίθεση που εξαπέλυσαν «χριστιανοί εξτρεμιστές» κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός τοπικού μουσουλμάνου αξιωματούχου, όπως κατήγγειλε ένας ισλαμικός οργανισμός.
Ο δήμαρχος της Γκοντάρ, Jeoudou Malende, όταν ρωτήθηκε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση EBC επιβεβαίωσε ότι «μερικοί εξτρεμιστές» – χωρίς να προσδιορίσει σε ποια κοινότητα ανήκαν – προκάλεσαν ένα «επεισόδιο», το οποίο κατέληξε σε «καταστροφές περιουσιακών στοιχείων και απώλεια ανθρώπινων ζωών και από τις δύο πλευρές».
Η αστυνομία της Γκοντάρ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα αυτό.
την ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Αμχάρα αναφέρει ότι «μια σφαγή διαπράχθηκε στις 26 Απριλίου σε βάρος μουσουλμάνων που είχαν συγκεντρωθεί στο κοιμητήριο Σεΐχ Ελίας, στην πόλη Γκοντάρ, από ένοπλους χριστιανούς εξτρεμιστές».
Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και εκτόξευσαν χειροβομβίδες, υποστήριξε το Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν».
Οι τραυματίες, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ λεηλατήθηκαν περιουσίες μουσουλμάνων.
Αφορμή για τις ταραχές ενδέχεται να στάθηκε μια διαφορά μεταξύ των Ορθόδοξων χριστιανών της Αμχάρα με τους μουσουλμάνους της περιοχής, για το κοιμητήριο όπου θα γινόταν η ταφή.
«Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες (των χριστιανών) να πάρουν στην κατοχή τους το κοιμητήριο Σεΐχ Ελίας, ο χώρος ήταν ανέκαθεν, ιστορικά, μουσουλμανικό νεκροταφείο», υποστηρίζει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.
Το σημείο όπου ενταφιάστηκε ο μουσουλμάνος αξιωματούχος βρίσκεται στα όρια ανάμεσα σε ένα τέμενος και μια ορθόδοξη εκκλησία, γεγονός που εξόργισε ορισμένους χριστιανούς, εξήγησε ένα μέλος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Πολλοί άνθρωποι, «περισσότεροι από πέντε», σκοτώθηκαν στις ταραχές, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα τα πνεύματα στην πόλη είναι ήσυχα.
Οι ταραχές προκλήθηκαν «από εξτρεμιστές που δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση τις κοινότητες των χριστιανών και των μουσουλμάνων», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Γκοντάρ.
Ο στόχος των δραστών ήταν «να πυρπολήσουν, να καταστρέψουν, να αποσταθεροποιήσουν και να λεηλατήσουν την Γκοντάρ» αλλά «απέτυχαν», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης