Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως το 2024 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως το 2024 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα
Στα 55 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα
Σχετικά Άρθρα

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως το 2024 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα.
«Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας υποθέτει ότι οι ήδη επιβληθείσες κυρώσεις και περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών αγαθών και εισαγωγών στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που λαμβάνονται από μεμονωμένες εταιρείες) θα παραμείνουν έως το 2024.
Η γενική αβεβαιότητα και οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές είναι πιθανό να επηρεάσουν παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και να θα διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι κύριες ρωσικές εξαγωγές θα πωλούνται με έκπτωση, γεγονός που θα έχει επίδραση στην αξία των εξαγωγών.

Στα 55 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας υποθέτει ότι οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων κατά τον προβλεπόμενο ορίζοντα δηλαδή έως το 2024 θα επανέλθουν σταδιακά στα επίπεδα ισορροπίας τους.
Η μακροπρόθεσμη τιμή ισορροπίας για το πετρέλαιο Urals, εκτιμάται στα 55 δολάρια το βαρέλι.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές και στις εισαγωγές, τα προβλήματα με τις πληρωμές και τα logistics θα οδηγήσουν στο γεγονός ότι ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου θα είναι κάτω από τα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα.

Προσαρμογή στις κυρώσεις

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στις κυρώσεις μέχρι τα μέσα του 2023, οπότε θα έχουν προκύψει νέες αγορές πωλήσεων.
Η Ρωσική οικονομία θα διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προσαρμογής μέχρι τα μέσα του 2023 - θα δημιουργηθούν νέοι οικονομικοί δεσμοί και αγορές πωλήσεων.

Ταυτόχρονα, η ρυθμιστική αρχή επεσήμανε ότι ισχυροί κραδασμοί που επηρεάζουν τις κύριες διαδικασίες παραγωγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη μείωση της προσφοράς σε σύγκριση με τη ζήτηση.
«Η γενική αβεβαιότητα, οι δυσκολίες με την πώληση των εξαγωγών και την αγορά εισαγόμενων αγαθών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή θα οδηγήσουν σε αισθητή μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων».

Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις περνάει η Ρωσία

«Η κρίση του 2022 είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία από τη δεκαετία του 1990. Τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την Τράπεζα της Ρωσίας θα υποστηρίξουν τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός 18% με 23% και ύφεση έως 10%

Επιπλέον, όπως σημείωσε η ρυθμιστική αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία τους περισσότερους μήνες του 2022 ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ στα τέλη του 2022 θα είναι 18-23%.
Το 2023-2024, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κάτω από την επιρροή ενός συνδυασμού αποπληθωριστικών παραγόντων.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών θα είναι της τάξης του 5-7% έως το τέλος του 2023 και έως το 2024 θα επιστρέψει στην τιμή στόχο του 4%.
Το ΑΕΠ το 2022 θα συρρικνωθεί περίπου -10% ενώ η ανάπτυξη θα επανέλθει από το 2024.
Στις 29 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 14% ετησίως.
Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ρωσίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο στις 8 και 29 Απριλίου στο 17% και στη συνέχεια στο 14%, αντίστοιχα, αντανακλούν την παρατηρούμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και, ως εκ τούτου, μειωμένους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών.

Διαρθρωτικό πλεόνασμα ρευστότητας

Το διαρθρωτικό πλεόνασμα ρευστότητας του ρωσικού τραπεζικού τομέα, μπορεί να φτάσει τα 3,5-4 τρισεκατομμύρια ρούβλια μέχρι το τέλος του 2022.
«Η πρόβλεψη για διαρθρωτικό πλεόνασμα ρευστότητας στο τέλος του 2022 εκτιμάται στο εύρος από 3,5 τρισεκατομμύρια έως 4 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Την 1η Απριλίου 2022, ο ρωσικός τραπεζικός τομέας κινήθηκε σε διαρθρωτικό πλεόνασμα ρευστότητας 280,4 δισ. ρουβλίων για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου.
Στις 24 Φεβρουαρίου, το πλεόνασμα ήταν 113,1 δισεκατομμύρια ρούβλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης