Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη δοκιμασία για Scholz οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία: Κινδυνεύει να χάσει ξανά από το CDU

Κρίσιμη δοκιμασία για Scholz οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία: Κινδυνεύει να χάσει ξανά από το CDU
Η δημοτικότητα του Scholz έχει πέσει μετά την κριτική που δέχθηκε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την κωλυσιεργία στην προμήθεια βαρέων όπλων στο Κίεβο και για την παρεμπόδιση της άμεσης απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη δύσκολη εκλογική δοκιμασία σήμερα Κυριακή 15/5, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του θα μπορούσε να υποστεί δεύτερη ήττα (σ.σ. μετά εκείνη στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταιν όπου κατήγαγε θριαμβευτική νίκη το CDU) μέσα σε μια εβδομάδα σε περιφερειακή ψηφοφορία.
Περίπου 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια δυτική περιοχή με βαριά βιομηχανία που κάποτε ήταν προπύργιο του SPD, αλλά κυβερνάται από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση μετά τις πιο πρόσφατες εκλογές του 2017.
Η τελευταία ψηφοφορία πραγματοποιείται επίσης υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η δημοτικότητα του Scholz έχει πέσει μετά την κριτική που δέχθηκε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την κωλυσιεργία στην προμήθεια βαρέων όπλων στο Κίεβο και για την παρεμπόδιση της άμεσης απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.

Απώλειες για το κόμμα του καγκελάριου Scholz
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσκόπηση για την NRW που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η υποστήριξη για το SPD ήταν στο 29%, δύο μονάδες κάτω από το αποτέλεσμά του στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια.
Το CDU, του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός του κρατιδίου Hendrik Wuest, βρισκόταν στο 32%, μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με την έρευνα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το SPD υπέστη την πρώτη του ήττα σε περιφερειακές εκλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Scholz τον Δεκέμβριο, πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.
Το CDU, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης σε εθνικό επίπεδο, κατέκτησε τη νίκη χάρη στον δημοφιλή απερχόμενο αξιωματούχο του.

Οι Πράσινοι και τα άλλα κόμματα

Οι Πράσινοι αναμένεται να τριπλασιάσουν σχεδόν το ποσοστό τους, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 17% και συνεχίζοντας την άνοδό τους από τότε που εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο μαζί με το SPD και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Το FDP, ο μικρότερος εταίρος της σημερινής κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία αναμένεται να χάσει περίπου το μισό ποσοστό του και να φτάσει στο 6%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 7%.
Μια άλλη κακή επίδοση του FDP θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ακόμη και αν το SPD έρθει δεύτερο, ο υποψήφιός του Thomas Kutschaty έχει προτείνει ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP.
Λόγω της πτώσης της υποστήριξης του FDP, ο Βούστ θα πρέπει να πείσει τους Πράσινους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ώστε να παραμείνει περιφερειακός πρωθυπουργός.
Ο Scholz απάντησε στις επικρίσεις για την πολιτική του στην Ουκρανία εγκρίνοντας την παράδοση ορισμένων βαρέων όπλων και αναλαμβάνοντας πιο ορατό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Η κυβέρνησή του υποστήριξε επίσης τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.

Τη στροφή αυτή χαιρέτισε αυτή την εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD την Πέμπτη, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Γερμανία αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη για τον εφοδιασμό της χώρας του με όπλα και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Το κόμμα του Scholz πέτυχε μια ηχηρή νίκη σε περιφερειακή ψηφοφορία στο Σάαρλαντ στα τέλη Μαρτίου. Το SPD κέρδισε τον έλεγχο του μικρού δυτικού κρατιδίου για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια και αρκετές έδρες για να κυβερνήσει χωρίς εταίρο συνασπισμού.
Η υποστήριξη για το CDU υποχώρησε κατά περισσότερες από 12 ποσοστιαίες μονάδες, εν μέρει λόγω της αδύναμης εκστρατείας του νυν πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης