Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βρετανική κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή στρατηγική παράκαμψης της συμφωνίας ΕΕ - Λονδίνου, για να λύσει το πρόβλημα της Β. Ιρλανδίας

Η βρετανική κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή στρατηγική παράκαμψης της συμφωνίας ΕΕ - Λονδίνου, για να λύσει το πρόβλημα της Β. Ιρλανδίας
Ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πιθανός, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ερωτηθείς για την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια της κυβέρνησής του να αποξηλώσει τμήματα της μετά το Brexit συμφωνίας διαζυγίου ΕΕ - Λονδίνου
Σχετικά Άρθρα

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάπου εκεί άρχισαν και τα καινούρια προβλήματα μεταξύ των δύο.
Η Tereza May έχασε την πρωθυπουργία επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το Brexit.
Ο βρετανικός λαός ψήφισε τον Boris Johnson για να λύσει το πρόβλημα κι εκείνος, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2019 το πολυσυζητημένο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας και ουσιαστικά έφερε εις πέρας μια συμφωνία ειρήνης στη μετά- Brexit εποχή.
Να όμως που ακόμη δεν έχει τίποτα επιλυθεί, αφού το εν λόγω Πρωτόκολλο έφερε προβλήματα στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο γρίφος της Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερα έθνη: της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μπορεί να εξασφάλισε τη συνέχιση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Β. Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ιρλανδία (η οποία βρίσκεται στην ΕΕ) αλλά δημιούργησε «σκληρά σύνορα» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και Β. Ιρλανδίας, καθώς πλέον πρέπει να ελέγχονται τα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ τους και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στα πρότυπα της ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα αρκετοί στη Β. Ιρλανδία, κυρίως όσοι εκφράζονται πολιτικά από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), νιώθουν αποκομμένοι από την χώρα τους.
Χάνοντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία στις εκλογές, μετά από δεκαετίες, ο ηγέτης του DUP, Jeffrey Donaldson, αρνείται να συνεργαστεί με το Sinn Fein αν το ζήτημα του Πρωτοκόλλου δεν επιλυθεί, οδηγώντας τη χώρα σε ακυβερνησία.

Μονομερείς ενέργειες του Λονδίνου;

Σήμερα λοιπόν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, αλλά και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss θα παραθέσει εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου τη στρατηγική της κυβέρνησης για το πως θα παρακάμψει σημεία της συμφωνίας που υπεγράφη μετά το Brexit.
Όμως οι αναμενόμενες εξαγγελίες βαδίζουν σε μονοπάτια μονομερών ενεργειών και για πολλούς μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ και είναι επίσης αμφίβολο αν θα λύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Επίσης συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, με τον Αρμόδιο Υπουργό για τη Β. Ιρλανδία, Brandon Louis, να εκτιμά μέσω του BBC ότι υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί η χρυσή τομή, όπως «η ιδέα ενός πράσινου δρόμου που θα επιτρέπει σε συγκεκριμένα προϊόντα να μην ελέγχονται».
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Konvey, απο την πλευρά του  θέλησε να υπενθυμίσει ότι «η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι απάντηση για την επίλυση του Πρωτοκόλλου».

Υπάρχει περίπτωση εμπορικού πολέμου με την ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαντήσει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να τροποποιήσει μονομερώς τη συμφωνία για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sevkovic.
«Επιλέξτε το δρόμο των διαπραγματεύσεων και όχι των μονομερών ενεργειών», διαμήνυσε στην συνέχεια. 
Παρόλα αυτά, ο Boris Johnson και η Liz Truss επιμένουν ότι κύριος στόχος τους είναι να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την ΕΕ, για αυτό αυτό που καταθέτουν σήμερα δεν είναι προσχέδιο νόμου, όπως υπολογιζόταν, αλλά μία ευρύτερη στρατηγική.
Ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πιθανός, δήλωσε ο Boris Johnson ερωτηθείς για τα σχέδια της κυβέρνησής του να αποξηλώσει τμήματα της μετά το Brexit συμφωνίας διαζυγίου.
«Aυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι τα προβλήματα με την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία».

Επιφυλακτικός  ο ηγέτης των Συντηρητικών της Βόρειας Ιρλανδίας

Μάλιστα ο Johnson, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Β. Ιρλανδία, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να καταργήσουμε το Πρωτόκολλο, πιστεύουμε ότι μπορεί να διορθωθεί συναινετικά με τους φίλους και εταίρους μας».
Επί του παρόντος πάντως, ο ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, Jefrrey Donaldson, κρατά επιφυλάξεις.
«Ελπίζουμε να δούμε πρόοδο σε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα εντός ημερών και εβδομάδων, όχι μηνών.
Και όσο προχωρά η νομοθεσία, θα έχουμε μια σταδιακή και επιφυλακτική προσέγγιση», δήλωσε ο Donaldson στο Κοινοβούλιο.
Ο ίδιος χαιρέτισε πάντως τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντική ενέργεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->