Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Joe Biden ξεκινά το πρώτο του ταξίδι στην Ασία - Θα πάει Ιαπωνία, Νότια Κορέα - Στόχος του μια συμμαχία ενάντια στην Κίνα

O Joe Biden ξεκινά το πρώτο του ταξίδι στην Ασία - Θα πάει Ιαπωνία, Νότια Κορέα - Στόχος του μια συμμαχία ενάντια στην Κίνα
Στον πυρήνα του το ταξίδι Biden  έχει να κάνει με την οικοδόμηση ενός δικτύου συμμαχιών στην Ανατολική Ασία, εν μέρει για την αντιμετώπιση πιθανών κινεζικών ενεργειών κατά της Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα

Ο Joe Biden ταξιδεύει στην Ασία, προκειμένου να επισκεφτεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως πρόεδρου των ΗΠΑ.
Στόχος του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου είναι να μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κίνα, αναφέρουν Αμερικανοί σύμβουλοι και αναλυτές: να μη επιχειρήσει το Πεκίνο στην Ταϊβάν ότι έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ο Biden αναχωρεί για το πενθήμερο ταξίδι του, αφού προηγουμένως έχει υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που διατύπωσαν επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, κι αφού έχει εργαστεί επί σειρά μηνών για να οργανώσει την απάντηση της δυτικής συμμαχίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol στη Σεούλ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida στο Τόκιο, ηγέτες που έχουν τις ίδιες ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα και είναι πρόθυμοι να οικοδομήσουν μακροχρόνιες συμμαχίες τους με την Ουάσιγκτον.
«Στον πυρήνα του αυτό το ταξίδι έχει να κάνει με την οικοδόμηση ενός δικτύου συμμαχιών στην Ανατολική Ασία», εν μέρει με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανών κινεζικών ενεργειών κατά της Ταϊβάν, δήλωσε ο Evan Medeiros, ειδικός στην Ασία στην κυβέρνηση Obama.
Η επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σαν αυτές που επέβαλε ο Biden κατά της Ρωσίας δεν θα ήταν τόσο απλό να επιβληθούν κατά του Πεκίνου.
Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας και τη μεγαλύτερη πηγή από όπου κάνει τις εισαγωγές της η Ιαπωνία, που σε κάθε περίπτωση ξεπερνά της ΗΠΑ οι οποίες αποτελούν το δεύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας με μεγάλη διαφορά.
Ένα στοιχείο που περιπλέκει ιδιαίτερα το μήνυμα του Biden, είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την Κίνα εάν κινηθεί για να ανακαταλάβει το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, παρόλο που οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Κίνα ετοιμάζει εισβολή στον Ταϊβάν.
Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει καμιά στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουν το προβλημα των δρακόντειων lockdown που επιβάλλει το Πεκίνο, στο όνομα της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, και που κατά ορισμένους οικονομολόγους θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση.
Ακόμη και με αυτά τα προβλήματα πάντως, η υποστήριξη από τη Σεούλ και το Τόκιο προς τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία.
«Ο πρόεδρος Biden είναι τυχερός στο ποιους έχει ως ομολόγους του στην Ασία», λέει ο Michael Green, ειδικός στην Ασία στο think tank Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές της Ουάσιγκτον.
«Έχουν περάσει τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που ένας Αμερικανός πρόεδρος μπορούσε να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και την Κορέα και να υπολογίζει ότι οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών ξεκάθαρα τοποθετημένοι υπέρ της συμμαχίας με τις ΗΠΑ», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης