Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα - Eλλείψεις τροφίμων, φαρμάκων - Ντόμινο φοβάται το ΔΝΤ, επαφές με Πακιστάν

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα - Eλλείψεις τροφίμων, φαρμάκων - Ντόμινο φοβάται το ΔΝΤ, επαφές με Πακιστάν
Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία στους οικονομολόγους για το ενδεχόμενο ντόμινο χρεοκοπιών στην Ασία, προκαλεί η είδηση ότι η Σρι Λάνκα αθέτησε τα χρέη της για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς παλεύει με μια οικονομική και πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα παγκόσμια σοκ που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός φτάνει στο 40%, οι ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε κοινωνικές διαμαρτυρίες και σε πτώση του νομίσματος, με την κυβέρνηση να έχει έλλειψη από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που χρειαζόταν για να πληρώσει για τις εισαγωγές, μεταδίδει ο Guardian.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιότερη δημοκρατία της Ασίας βρίσκεται σε «προληπτική χρεοκοπία», μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις μη πληρωμές τόκων σε δύο κρατικά ομόλογα.
Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα της Ασίας-Ειρηνικού στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.
Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει να αποπληρώνει τα διεθνή της χρέη για να διατηρήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή βασικών πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Μιλώντας την Πέμπτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την πραγματοποίηση πληρωμών 78 εκατ. δολ. (62,8 εκατ. στερλίνες) σε διεθνείς πιστωτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Nandalal Weerasinghe, δήλωσε: «Η θέση μας είναι πολύ σαφής: μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε.
Η Σρι Λάνκα ανέστειλε τις αποπληρωμές διεθνών δανείων περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν φέτος, από το συνολικό εξωτερικό χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διαθέτει 25 εκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα.

Κλείνουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Οι αρχές της Σρι Λάνκα έκλεισαν την Παρασκευή τα σχολεία και ζήτησαν από τους δημόσιους αξιωματούχους να μην προσέλθουν στην εργασία τους, σε μια απεγνωσμένη κίνηση για να προετοιμαστούν για την οξεία έλλειψη καυσίμων που αναμένεται να διαρκέσει μέρες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε από τους δημόσιους λειτουργούς -εκτός από αυτούς που διατηρούν βασικές υπηρεσίες- να μην προσέρχονται στην εργασία τους την Παρασκευή «ενόψει της τρέχουσας έλλειψης καυσίμων και των προβλημάτων στις μεταφορικές εγκαταστάσεις» σε όλη τη χώρα.
Τα ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν επίσης την Παρασκευή εν μέσω της επιδεινούμενης έλλειψης καυσίμων, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές στα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα για μέρες κάθε φορά.

Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών στην Ασία

Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η Σρι Λάνκα θα μπορούσε να είναι η πρώτη σε ένα κύμα χρεοκοπιών, καθώς άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παλεύουν με ανεξέλεγκτες κρίσεις πληθωρισμού και προσφοράς.
Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει συνομιλίες διάσωσης με την Αίγυπτο και την Τυνησία, τις δύο μεγάλες εισαγωγείς σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και με το Πακιστάν, το οποίο έχει επιβάλει διακοπές ρεύματος λόγω του υψηλού κόστους της εισαγόμενης ενέργειας.
Η Τουρκία μάχεται τον πληθωρισμό 70%, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την ανάγκη διάσωσης.
Ο Weersinghe ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι αποδεσμεύτηκαν δολάρια που επαρκούν για την πληρωμή των καυσίμων και αερίου για μαγείρεμα, με τη βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και εμβάσματα σε ξένο νόμισμα που στάλθηκαν στη Σρι Λάνκα από όσους εργάζονται στο εξωτερικό.
Η κεντρική τράπεζα μαζί με την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να εργαστεί για ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών του προκλήσεων.
«Γίνονται ταχείς ρυθμίσεις για την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους», ανέφερε.
Ξεκίνησαν επίσης διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χρηματοδότησης - γέφυρα για την εξασφάλιση ξένου νομίσματος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση εισαγωγών βασικών αγαθών και για την ενίσχυση των προγραμμάτων του εθνικού δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, πρόσθεσε.

Πακιστάν: Καταρρέει η ρουπία, εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα - Επαφές με το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, καταρρέει το νόμισμα του Πακιστάν, στη σκιά της χρεοκοπίας στη Σρι Λάνκα, με τους φόβους για ντόμινο στην Ασία να εντείνονται.
Η ρουπία υποχώρησε για πρώτη φορά πάνω από τις 200 ρουπίες ανά δολάριο, καθώς η έλλειψη δολαρίων απειλεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωτική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η  ρουπία υποχωρεί 0,5%, στις 200,05 ρουπίες ανά δολάριο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Πακιστάν καλύπτουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες εισαγωγών.

Συνομιλίες με το ΔΝΤ

Οι αξιωματούχοι του Πακιστάν βρίσκονται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανεκκινήσουν το πρόγραμμα δανείων που έχει σταματήσει.
Οι βασικοί όροι απαιτούν από τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, κάτι που κινδυνεύει να πυροδοτήσει την οργή του κόσμου, με τον πληθωρισμό ήδη στο 13%.
Εν τω μεταξύ, ο έκπτωτος πρωθυπουργός Imran Khan έχει απειλήσει να ηγηθεί των διαδηλωτών στους δρόμους που ζητούν πρόωρες εκλογές.
Η ρουπία ενδέχεται να υποχωρήσει έως και τις 210 ανά δολάριο εάν επιμείνει η αβεβαιότητα, προειδοποιεί ο Samiullah Tariq, επικεφαλής έρευνας στην Pakistan Kuwait Investment Co.
Ο δείκτης KSE-100 στο χρηματιστήριο στο Καράτσι έχει υποχωρήσει τις τελευταίες πέντε διαδοχικές εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης