Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σρι Λάνκα ... αυξάνει τις τιμές των καυσίμων για να καταπολεμήσει την κρίση - Πλήγμα για τους φτωχούς

Η Σρι Λάνκα ... αυξάνει τις τιμές των καυσίμων για να καταπολεμήσει την κρίση - Πλήγμα για τους φτωχούς
Οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των μεταφορών αναπόφευκτα θα μεταφερθούν σε τρόφιμα και άλλα αγαθά
Σχετικά Άρθρα
Σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών καυσίμων προχώρησε η Σρι Λάνκα, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, με στόχο να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα την οικονομική κρίση, η οποία ωστόσο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό.
Ο υπουργός Ενέργειας Kanchana Wijesekera ανακοίνωσε ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 20-24% ενώ οι τιμές του diesel θα αυξηθούν κατά 35-38% με άμεση ισχύ.
Τα ημερήσια όρια για το πόσα μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής θα διατηρηθούν.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των μεταφορών αναπόφευκτα θα μεταφερθούν σε τρόφιμα και άλλα αγαθά, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στο νησιωτικό έθνος αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 33,8% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 21,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής της κρίσης από την ανεξαρτησία της το 1948, καθώς η τρομερή έλλειψη συναλλάγματος έχει σταματήσει τις εισαγωγές και άφησε τη χώρα να παλεύει με την έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων και τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Τα οικονομικά προβλήματα προήλθαν από την πανδημία που πλήττει την οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τις λαϊκιστικές φορολογικές μειώσεις από την κυβέρνηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και του αδελφού του, Mahinda, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός αυτόν τον μήνα, σχολιάζει το Reuters.
Ο Wijesekera δήλωσε ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εργάζονται από το σπίτι "για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση καυσίμων και να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση" και ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα εργάζονται από τα γραφεία τους μόνο κατόπιν εντολής του επικεφαλής των ιδρυμάτων τους.
Ωστόσο, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργειας σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ινδίας.

sri_lanka1.JPG

Αύξηση στα έσοδα, αλλά και έκρηξη πληθωρισμού - Πλήγμα για τους φτωχούς 

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας θα ήταν απαραίτητες για να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στα έσοδα της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα, αλλά συμφώνησαν ότι θα οδηγούσε σε βραχυπρόθεσμη έκρηξη του πληθωρισμού.
Ο Dhananath Fernando, αναλυτής του think tank Advocata Institute, δήλωσε ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί κατά 259% από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και του diesel κατά 231%.
Οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί, πρόσθεσε.
"Οι φτωχοί άνθρωποι θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό. Η λύση είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα μεταφοράς μετρητών για την υποστήριξη των φτωχών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας όσο το δυνατόν περισσότερο."
Ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Mahinda Rajapaksa νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την έκρηξη βίας όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: "Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο. Υπάρχει πιθανότητα ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης