Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ackman (Pershing Square): Η Fed έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών - Γιατί κινδυνεύει να τινάξει τις αγορές στον αέρα

tags :
Ackman (Pershing Square): Η Fed έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών - Γιατί κινδυνεύει να τινάξει τις αγορές στον αέρα
Ο Bill Ackman είναι πολύ γνωστός διαχειριστής hedge fund

Ο γνωστός διαχειριστής hedge fund Bill Ackman έχει επιστρέψει και αναφέρεται σε άβολα γεγονότα πετώντας «βόμβες» ενώπιον ενός απρόσεκτου επενδυτικού κοινού.
Σε ένα μακροσκελές μήνυμά του στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος Ackman εξηγεί ότι οι μετοχές βυθίζονται αργά επειδή η Fed έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών... και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη... και αυτό θα πονέσει!
Γράφει λοιπόν ο Ackman:
Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αγορές καταρρέουν επειδή οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι ότι η Fed θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Εάν η Fed δεν κάνει τη δουλειά της, η αγορά θα κάνει τη δουλειά της Fed, και αυτό συμβαίνει τώρα.
Ο μόνος τρόπος να ανακοπεί ο σημερινός καλπάζων πληθωρισμός είναι με επιθετική νομισματική σύσφιξη ή με κατάρρευση της οικονομίας.
Με τη σημερινή πρωτοφανή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανεργία στο 3,6%, τις μακροπρόθεσμες ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ενέργεια, τροφή, στέγαση και εργασία, και με το ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών να βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει καμία προοπτική για σημαντική μείωση του πληθωρισμού εκτός και εάν η Fed αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια ή η χρηματιστηριακή αγορά καταλήξει σε κραχ, οδηγώντας την οικονομία σε μεγάλη ύφεση και συντρίβοντας τη ζήτηση.
Τις τελευταίες δυο - τρεις μέρες, διάφορα νυν και πρώην μέλη της Fed έχουν αιφνιδιάσει κάνοντας άστοχα σχόλια που περιλαμβάνουν μια μέτρια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι και το πάγωμά τους το φθινόπωρο.
Η Fed έχει ήδη χάσει την αξιοπιστία της γιατί ανέγνωσε λάθος και παρενέβη πολύ αργά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Δεν υπάρχει οικονομικό προηγούμενο να χρειάζεται μια αύξηση επιτοκίου 200 έως 300 μονάδες βάσης για να φτάσουμε σε ουδέτερο επιτόκιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένας πληθωρισμός 8% με την απασχόληση στο 3,6%.
Η τρέχουσα πολιτική και καθοδήγηση της Fed μας οδηγούν σε έναν διψήφιο σταθερό πληθωρισμό που μπορεί να τιθασευθεί μόνο με ένα κραχ στις αγοράς ή μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων.
Γι' αυτό πιστεύω ότι δεν βγαίνουν αγοραστές για μετοχές.
Πώς θα τελειώσει αυτή το καθοδικό σπιράλ της αγοράς;
Θα τελειώσει όταν η Fed βάζει το πάρει απόφαση ότι πρέπει να τιθασεύσει οπωσδήποτε τον πληθωρισμό και πει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί».
Και στη συνέχεια αποδείξει ότι αυτό το εννοεί στα σοβαρά αυξάνοντας αμέσως τα επιτόκια της στο ουδέτερο επίπεδο και δεσμευόμενη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το τζίνι του πληθωρισμού να ξαναμπεί στο μπουκάλι.
Οι μετοχές (των πραγματικών επιχειρήσεων) είναι φθηνές για άλλη μια φορά.
Οι αγορές θα εκτιναχθούν στα ύψη όταν οι επενδυτές θα είναι σίγουροι ότι πέρασαν οι μέρες του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού έχουν περάσει.
Ας ελπίσουμε ότι η Fed θα το κάνει σωστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης