Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Μόνο με τον Putin θα μιλήσω – Ποιον όρο βάζει ως βάση για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

Zelensky: Μόνο με τον Putin θα μιλήσω – Ποιον όρο βάζει ως βάση για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία
Υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, εάν ο Putin αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα είπε ο Zelensky
Σχετικά Άρθρα

Την πρόθεση του να μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky σε νέα παρέμβαση του στο Φόρουμ του Davos.
Συγκεκριμένα, ο Zelensky υποστήριξε ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Putin και όχι μέσω μεσολαβητών, θέση που είχε διατυπώσει και λίγες ώρες νωρίτερα.
Η Μόσχα δεν αποκλείει μια συνάντηση των δύο προέδρων, αν και τονίζει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να έχουν καταλήξει σε ένα επίσημο κείμενο συμφωνίας.

Όρος για διαπραγματεύσεις

Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος «αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα», υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της.
Η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την διενέργεια συνομιλιών» υποστήριξε ο Zelensky, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις συνομιλίες με το Κίεβο.

Το μήνυμα της Μόσχας

Πάντως χθες Τρίτη 24/5 ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev παρουσίασε κάποιες βασικές παραδοχές της ρωσικής πλευράς.
«Οι Δημοκρατίες του Donbass δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Medvedev.
«Οι αποφάσεις για την τύχη των Δημοκρατιών του Donbass έχουν οριστικοποιηθεί και δεν αλλάζουν.
Αυτό δεν συζητείται για όσους θυμούνται τη τύχη των συμφωνιών του Μινσκ και τη δολοφονία των αμάχων σε Luhansk και Donetsk» είπε ο Medvedev σχολιάζοντας το ιταλικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία που κατατέθηκε πρόσφατα στον ΟΗΕ.
Μάλιστα ο Medvedev υπογράμμισε πως η πρόταση για την αυτονομία του Donbass μέσα στην ουκρανική επικράτεια, είναι προφανώς «ανοησία» και «φτηνή προβολή».

Η Κριμαία είναι Ρωσία

Όσον αφορά μάλιστα την πρόβλεψη περί επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία ο Medvedev υπογράμμισε πως αυτό είναι αδύνατο, καθώς αποτελεί πλέον ρωσικό έδαφος.
«Στη Ρωσία δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ καμία πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να συμφωνήσει στη μεταφορά της Κριμαίας στη Ρωσία.
Θα ήταν εθνική προδοσία» υπογράμμισε ο Medvedev, επισημαίνοντας πως τα ειρηνευτικά σχέδια που προτείνονται, θα πρέπει να έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Όπως είπε, μόνο και το να πέσει η πρόταση στο τραπέζι για την Κριμαία, αυτό σημαίνει «απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και αφορμή για έναν πλήρη πόλεμο».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Medvedev εξαπολύει τα πυρά του κατά της Ιταλίας για την πρόταση που κατέθεσε στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε όχι «από διπλωμάτες αλλά από τοπικούς πολιτικούς επιστήμονες που λειτουργούν μόνο με τα ψέματα της Ουκρανίας».

Αίτημα από Kherson για ένωση με τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, αίτημα για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία διατυπώνει και μια ακόμα ουκρανική επαρχία, αυτή της Kherson, η οποία τελεί υπό το ρωσικό έλεγχο από τα μέσα Μαρτίου.
Αυτό ανέφερε ο διορισμένος από τους Ρώσους διοικητής της πολιτικής – στρατιωτικής διοίκησης της Kherson, Kirill Stremousov, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την ανάπτυξη μιας μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, έτσι ώστε να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα και οι άνθρωποι να είναι πιο ασφαλείς.
«Δεν σχεδιάζουμε να είμαστε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη Δημοκρατία.
Βασικό καθήκον μας είναι να είμαστε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Stremousov, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να πάει σε δημοψήφισμα, μια και αυτό δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Ο διοικητής της Kherson υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα έως τουλάχιστον τα τέλη του 2022 και μετά οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους καθεστώς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης