Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14%, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού στο 70% - Έρχεται πτώση στη λίρα

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14%, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού στο 70% - Έρχεται πτώση στη λίρα
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητα στο 14% διατήρσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% φέτος, επιπλέον του 44% που έχασε πέρυσι, κυρίως λόγω της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που πυροδοτήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Το νόμισμα έφτασε στα 16,46 έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές και διαμορφώθηκε στις 16,3950, σημειώνοντας πτώση 0,3% από το κλείσιμο της Τετάρτης.
Και οι 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Capital Economics: Καθοδικοί κίνδυνοι για την Τουρκία

Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί για τη λίρα Τουρκίας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Capital Economics.
 Οι προσπάθειες διατήρησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, απλώς θα παγιώσουν τον υψηλό πληθωρισμό και θα οδηγήσουν σε πτώση της λίρας με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς για τη διατήρηση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας, εξηγούν οι αναλυτές.
Και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν νέο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα προς την Τουρκία.
Παρ' όλα αυτά, οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν μακριά, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να επιδιώκουν το «νέο οικονομικό μοντέλο» τους για χαμηλά πραγματικά επιτόκια και μια αδύναμη λίρα. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό ότι η απάντηση στις άτακτες πτώσεις του νομίσματος θα συνεπαγόταν μια περαιτέρω ώθηση προς τους ελέγχους κεφαλαίων και τα μέτρα για την τόνωση των συναλλαγών στον τραπεζικό τομέα.
capital_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης