Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα σκαριά διάσπαση της EY, με απόσχιση του κλάδου ελεγκτικής δραστηριότητας - Πώς επηρεάζονται οι Big-4

tags :
Στα σκαριά διάσπαση της EY, με απόσχιση του κλάδου ελεγκτικής δραστηριότητας - Πώς επηρεάζονται οι Big-4
Μια «οικειοθελής» διάσπαση θα αποτελούσε στροφή 180 μοιρών για την ΕY…

Στον διαχωρισμό των ελεγκτικών και συμβουλευτικών εργασιών της, παγκοσμίως, προσανατολίζεται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής λογιστικών υπηρεσιών και μία εκ των λεγομένων «big 4», η EY, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Η πρόταση, η οποία εξετάζεται από τα ανώτερα στελέχη, αν μη τι άλλο, είναι μια τολμηρή προσπάθεια, προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να αποφύγει στο μέλλον «conflicts» συμφερόντων, που τόσο την έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, με σειρά δικαστικών προστριβών και προστίμων ιδιαίτερα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Επισημαίνεται πως τόσο η EY όσο και οι άλλες μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όπως η KPMG και PwC, έχουν αποτελέσει αντικείμενα σφοδρής κριτικής, με τις κατηγορίες που δέχονται να αφορούν την έλλειψη ανεξαρτησίας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των λογιστικών στοιχείων που καλούνται κάθε φορά να εξετάσουν, αλλά και την εισροή εσόδων από την παροχή –θεωρητικά– «αντικρουόμενων» υπηρεσιών…
Σε κάθε περίπτωση, μια «οικειοθελής» διάσπαση θα αποτελούσε στροφή 180 μοιρών για την ΕY, της οποίας ο προηγούμενος παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος Mark Weinberger είχε δεχθεί στο παρελθόν σφοδρή κριτική όταν έκανε μια ανάλογη πρόταση.
Οι εταιρείες παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν «ξαναχτίσει» τα συμβουλευτικά τμήματά τους, μετά την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού Enron το 2001, που τότε είχε οδηγήσει στο τέλος της Arthur Andersen, μετατρέποντας τους Big Five σε Big Four

Αναδιάρθρωση

Σε αυτό το πλαίσιο, senior partners της EY εξετάζουν τις επιλογές τους για αναδιάρθρωση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα τμήματα ελέγχου θα αποσχιστούν και θα υπάρξει διαφοροποίηση σε σχέση με την υπόλοιπη επιχείρηση.
Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διατηρήσει ειδικούς σε τομείς όπως η φορολογία, για να υποστηρίξει τους εταιρικούς ελέγχους.
Αυτή η αιφνίδια κίνηση είναι πιθανό να τύχει προσοχής από τις ρυθμιστικές αρχές, αναγκάζοντας τον ανταγωνισμό να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
«Όλοι θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν γρήγορες ή σπασμωδικές κινήσεις» είπε ένας ανώτερος συνεργάτης σε άλλη εταιρεία που ανήκει στις Big Four, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών θα επηρεάσει τις απαντήσεις των άλλων εταιρειών.
Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις και θα αντιπροσώπευε μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή από τον πιο περιορισμένο διαχωρισμό σε λειτουργικό επίπεδο των ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών του Big Four στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συμφωνήθηκε μετά από εταιρικά σκάνδαλα στη BHS και την Carillion.
Η ακριβής δομή της αναδιάρθρωσης παραμένει υπό συζήτηση, επισήμανε μία από τις πηγές, και οποιαδήποτε αναθεώρηση θα απαιτούσε ευρεία συμφωνία από τις μεμονωμένες εθνικές εταιρείες-μέλη που συγκροτούν τη διεθνή επιχείρηση της EY.
Η EY, η οποία απασχολεί 312.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 150 χώρες, είναι δομημένη ως ένα δίκτυο νομικά διακριτών εθνικών εταιρειών-μελών, οι οποίες μοιράζονται ένα εμπορικό σήμα και τεχνογνωσία.
Η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει μια ακριβή δομή που «θα λειτουργεί για όλους», τόνισε μία από τις πηγές.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει «πολλούς μήνες» και δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα δρομολογηθεί κάποια ριζική αναδιάρθρωση, τόνισε η πηγή.
«Θέλουμε να οδηγήσουμε το επάγγελμα σε ένα νέο μονοπάτι.
Συνειδητοποιούμε ότι θα αλλάξει το επάγγελμα» αναφέρει πηγή των FT από την EY.
Πάντως επισήμως η ελεγκτική δηλώνει πως «οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές θα συνέβαιναν μόνο σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές και μετά από ψηφοφορίες από τους εταίρους της.
Είμαστε στα πρώτα στάδια αυτής της αξιολόγησης και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης