Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορική συμφωνία υπέγραψαν Ισραήλ και ΗΑΕ - Στόχος η αύξηση των συναλλαγών σε 10 δις δολάρια σε πέντε χρόνια

Εμπορική συμφωνία υπέγραψαν Ισραήλ και ΗΑΕ - Στόχος η αύξηση των συναλλαγών σε 10 δις δολάρια σε πέντε χρόνια
H συμφωνία καλύπτει το 96% του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, το οποίο πέρυσι έφτασε τα 885 εκατ. δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την πρώτη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών το 2020.
Ως στόχος της συμφωνίας αναφέρεται η αύξηση του ετήσιου διμερούς εμπορίου σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια και είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ μεταξύ του Ισραήλ και οποιασδήποτε αραβικής χώρας.
Καλύπτει το 96% του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, το οποίο πέρυσι έφτασε τα 885 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει το CNBC, τo νούμερο είναι υπερδιπλάσιο από τον όγκο του εμπορίου του Ισραήλ με την Αίγυπτο το 2021, που ήταν 330 εκατ. δολάρια — και το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν συνάψει ειρηνευτική συμφωνία από το 1979.
Η υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ Όρνα Μπαρμπιβάι και ο ομόλογός της, υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Αμπντουλά μπιν Τουκ αλ Μαρί, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Ντουμπάι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
Η υπογραφή άνοιξε «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εμπορίου των Εμιράτων Θάνι αλ Ζεϊούντι.
«Η συμφωνία μας θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης