Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοίξτε τώρα τους αγωγούς - Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη βιομηχανία της Ευρώπης

Ανοίξτε τώρα τους αγωγούς - Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη  βιομηχανία της Ευρώπης
Γιατί ο Donald Trump θέλει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 45 δολάρια – Πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ρωσία
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει ακρωτηριαστεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας και οι δυτικές ελίτ προπαγανδίζουν ότι για αυτό φταίει η Ρωσία...
Αλλά για αυτό ευθύνονται  οι αυτοκαταστροφικές ενεργειακές πολιτικές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Η μόνη απάντηση είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άβολες πολιτικές επιλογές σχετικά με τους ρωσικούς αγωγούς και την επικράτηση του πραγματισμού όσον αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα σε δημοσίευμά τους ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη μέλη σκέφτονται να επανεκκινήσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών μετά από οποιαδήποτε μελλοντική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Αυτό αποδεικνύεται αμφιλεγόμενο, ιδίως μεταξύ των σκληροπυρηνικών ρωσοφοβικών κρατών, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες.
Αλλά μπορεί να έχει οικονομικό νόημα, όχι για χάρη της Ρωσίας, αλλά για την Ευρώπη.
Πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά χαμηλές – συγκρίσιμες με τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σήμερα – λόγω της εξαιρετικά ευνοϊκής παγκόσμιας προσφοράς.
Το LNG από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μαζί με το φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και τη Ρωσία, ώθησαν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2005.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG είχαν ανέβησαν απότομα μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία το 2014 αυξάνοντας από μόλις 10% σε σχεδόν 50% σήμερα, ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο συνέχιζε να ρέει.
Ως μέρος αυτού, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ τριπλασιάστηκαν σε όγκο μεταξύ 2021 και 2023 και πλέον αποτελούν σχεδόν το 50% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG.
Διαβάστε τον ευρωπαϊκό Τύπο και θα ακούσετε συχνά πόσο ακριβό είναι το LNG των ΗΠΑ, γεγονός που συμβάλλει στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.
Ο Emmanuell Macron έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ ως «μη φιλικές» εξαιτίας της πώλησης ακριβού LNG.
Αλλά αυτό είναι βαθιά παραπλανητικό.

Η εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης

Το 2019, υπήρχε περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κόσμος, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να οδηγεί στη μείωση των τιμών.
Η μεγάλη προσφορά καθιστούσε αδιάφορο εάν το αέριο μεταφερόταν μέσω πλοίων η αγωγών.
Η άνοδος της προσφοράς από τις ΗΠΑ προκάλεσε στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου ό,τι η υπερβολική προσφορά του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι τιμές βυθίστηκαν στα 26 δολάρια το βαρέλι.
Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2016 άσκησε τεράστια πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας το 2016 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα.
Και αυτό ήταν σε μια εποχή που η Ρωσία αντλούσε ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επειδή εδώ βρίσκεται μια αλήθεια.

Η παγκόσμια τιμή της ενέργειας έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία από την ποσότητα ενέργειας που αγοράζεται από τη Ρωσία.
Όταν ο πρόεδρος Τrump καλεί τον OPEC σε μείωση της τιμής του πετρελαίου και, κατ' επέκταση, της τιμής του φυσικού αερίου, πιστεύει ότι αυτό θα βλάψει την οικονομία της Ρωσίας περισσότερο από το να περικόψει τις ρωσικές προμήθειες.
Ωστόσο, η ρωσική νομισματική πολιτική σήμερα είναι πολύ διαφορετική από το 2016.
Έχει το επίκεντρο ένα «μαλακό» ρούβλι που συμβάλλει στην αντιστάθμιση της πτώσης των τιμών της ενέργειας και φέρνει μεγαλύτερα πλεονάσματα όταν οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη
Έτσι, ακόμη και η μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 45 δολάρια – για την οποία μιλάει ο Trump – μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη Ρωσία όσο πιστεύει.
Και, σε κάθε περίπτωση, αυτές οι τιμές θα είναι δυνατές μόνο με ριζική αλλαγή της εξίσωσης προσφοράς/ζήτησης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-02-16_144715.png

Η τεράστια βλάβη για την Ευρώπη 


Η αναστολή της λειτουργίας των ρωσικών αγωγών ως υποτιθέμενη τιμωρία για τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα - περιορίζει την προσφορά, ανεβάζει τις τιμές και βλάπτει πολύ περισσότερο την Ευρώπη παρά τη Ρωσία.
Το 2018, η Ευρώπη εισήγαγε 201 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών, αντιπροσωπεύοντας το 38% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ευρώπη έχει μειώσει σε 185 bcm την πιθανή ετήσια προμήθεια, ή το 35% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της.
Αυτό περιλαμβάνει την καταστροφή ή την αναστολή λειτουργίας των αγωγών Nordstream (110 bcm), του αγωγού Yamal μέσω Λευκορωσίας (33 bcm) και τώρα τη διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στις αρχές του 2025 (42 bcm).
Αυτό οδηγεί σε προσφορά μόλις 17,5 bcm σε χωρητικότητα αγωγού μέσω Τουρκίας για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου που προκαλείται από φόβο και δίνει περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό.
Προσθέστε σε αυτά τη Γερμανία, που κάποτε ήταν η οικονομική μηχανή της Ευρώπης και τώρα είναι ο «μεγάλος ασθενής». ¨
Ενώ μακροπρόθεσμα, η στρατηγική της για την πράσινη ενέργεια μπορεί να έχει νόημα, το κλείσιμο των εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της το 2023, το έτος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν ανόητο.
Δεν είναι περίεργο που η Annalena Baerbock, η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων της Γερμανίας, κάνει ό,τι μπορεί για να κατηγορήσει τη Ρωσία, και όχι το δικό της πολιτικό κόμμα, για το αυτοπροκαλούμενο οικονομικό τραυματισμό της Γερμανίας.
Στο πίσω μέρος αυτής της αύξησης της ζήτησης, υπάρχει τεράστιο κέρδος στην Ευρώπη για τους εμπόρους που συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με προμηθευτές των ΗΠΑ και πουλούν φυσικό αέριο με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-02-16_144617.png
Οι τιμές δεν λένε ψέματα

Το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι αστρονομικό σε σύγκριση με την Αμερική.
Στο τέλος του 2024, οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν 3 δολ. ανά MMBtu (1 εκατ. Βρετανικές θεσμικές μονάδες – σε σύγκριση με 13,55 δολ. στην Ευρώπη, 4.5 φορές μεγαλύτερη τιμή.
Ένας από τους λόγους που η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,8% και η ρωσική οικονομία κατά 3% είναι η αφθονή προσφορά φθηνής ενέργειας και των δύο χωρών.
Η ανάπτυξη της Βρετανία και της Ευρωζώνης ήταν σχεδόν μηδενική το 2024.
Εν τω μεταξύ, η εξαγωγική ισχύς της Ρωσίας δεν δείχνει εμφανή σημάδια αποδυνάμωσης.
Μετά από μια εξαιρετικά κερδοφόρα χρονιά το 2022, η Ρωσία σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και 120 δις δολ. το 2024 με τα δύο τρίτα των εξαγωγών της πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το 2025 δεν θα είναι διαφορετικό.
Γιατί το φυσικό αέριο, όπως και το πετρέλαιο, ρέει εκεί όπου υπάρχει η ζήτηση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε συνεχή αύξηση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.
Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές της LNG στην Ευρώπη σε υψηλότερη τιμή από τις φθηνότερες προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Και  επίσης ναπτύσσει τώρα μια διαδρομή εφοδιασμού στην Κασπία προς το Ιράν.
Βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου η Ευρώπη αποδυναμώνεται και η Ρωσία ενισχύεται από την απόφαση στις Βρυξέλλες να διακόψουν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τους αγωγούς, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να το θεωρούν επιτυχία!
Αν ο Πρόεδρος Trump θέλει να να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ακόμη περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το δεχθούν με ενθουσιασμό, καθώς αυτό θα μείωνε τις τιμές, παρέχοντας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μια απελπιστικά αναγκαία ώθηση.
Μην το πείτε πολύ δυνατά... αλλά η προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει και την Ευρώπη ώστε να μην αργοπεθάνει η ασθμαίνουσα βιομηχανία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης