Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα στο Reuters έγινε το ελληνικό σουβλάκι λόγω της εκρηκτικής αύξησης στην τιμή του

Θέμα στο Reuters έγινε το ελληνικό σουβλάκι λόγω της εκρηκτικής αύξησης στην τιμή του
Η μέση τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, που έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων

Η εκρηκτική άνοδος στην τιμή του σουβλακιού αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ του Reuters, με το διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο να τη θεωρεί βαρόμετρο για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ελληνικά εστιατόρια.
Η μέση τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, που έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων.
Ένα σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας κοστίζει 3,30 ευρώ, σημειώνοντας κατά 30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.
Με το κόστος των κύριων συστατικών του – κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο – να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ«, λέει στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα κεμπαπτζίδικα στo Μοναστηράκι. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».
Το Reuters εξηγεί ότι το σουβλάκι αποτελούσε για τους Έλληνες μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σχεδόν σε οποιονδήποτε, αλλά πλέον όλο και περισσότερο έχει γίνει είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν.
«Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ τον μήνα.
Η Ένωση Ψητοπωλών και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης