Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι «χαίρονται» με την ενεργειακή... αναμπουμπούλα της Ευρώπης; - Ποιοι χάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν μερίδια και αγορές;

Ποιοι «χαίρονται» με την ενεργειακή... αναμπουμπούλα της Ευρώπης; - Ποιοι χάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν μερίδια και αγορές;
«Ο θείος Σαμ μπορεί απλώς να επιτρέψει λίγο περισσότερο από αυτό το πετρέλαιο να ρέει», δήλωσε την Κυριακή 5/6 ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, αναφερόμενος στο Ιράν
Σχετικά Άρθρα

Οι κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας, όσον αφορά στους ενεργειακούς πόρους έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό αγωνίας στην γηραιά ήπειρο, για κάλυψη των αναγκών της, μεσούσης μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, πολύ χειρότερης από τις προηγούμενες κρίσεις της δεκαετίας του 1970 (1972, 1979).
Σε αυτό το σκηνικό Ιράν και Βενεζουέλα χαμογελούν λοξά βλέποντας την... αλλαγή που έρχεται προς όφελός τους, μέσα από το... πάγωμα έστω και προσωρινά, των αμερικανικών κυρώσεων, γεγονός που θα αυξήσει τις ροές πετρελαίου από αυτές τις χώρες, βοηθώντας ταυτόχρονα στην εξισορρόπηση των τιμών πετρελαίου.
Ακολούθως κάποιες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες αμερικανικών, ιταλικών και ισπανικών συμφερόντων ευνοούνται από αυτό το άνοιγμα περισσότερο με τις αποκλειστικότητες στη μεταφορά του αργού, ενώ η Αργεντινή μάλλον... ταράζεται περισσότερο γιατί δεν μπορεί να επωφεληθεί στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η αγωνιώδης ταλάντευση της Ευρώπης

Με τις συζητήσεις μεταξύ των μελών της Ένωσης να μην ευδοκιμούν κατά τρόπο ικανοποιητικό η Γαλλία άνοιξε μόλις διάλογο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για παραδόσεις πετρελαίου, ενώ προηγήθηκε η Ιταλία με την Αλγερία και ακολούθησε η Γερμανία η οποία σε μια συνεχή... ταλάντευση, αιτιολογεί την απόφασή της να μην απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βύθιζε τη Γερμανία στο χάος σε μια νίκη και όχι σε μια ήττα για το Κρεμλίνο.
«Εάν η Γερμανία ένιωθε ότι η απαγόρευση αυτών των εισαγωγών θα τερμάτιζε τον πόλεμο, θα το έκανε, δήλωσε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αnnalena Baerbock. Αλλά δεν το έκανε».
Στο πλαίσιο αυτής της ανισορροπίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που εντείνεται από τις τιμές του πετρεαλαίου...

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αύξηση των ροών από Ιράν και Βενεζουέλα, πράγμα που σημαίνει πως οι κυρώσεις μπαίνουν στο ψυγείο, έστω και προσωρινά

Η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol με τις... «ευλογίες» των ΗΠΑ θα μπορούν από τον Ιούλιο να εφοδιάσουν την Ευρώπη με πετρέλαιο από την Βενεζουέλα για να αναπληρώσουν το ρωσικό αργό, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στις δύο εταιρείες το πράσινο φως για την επανέναρξη των αποστολών με επιστολή του.
Ο όγκος δεν αναμένεται να είναι μεγάλος και ο όποιος αντίκτυπος στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα είναι μέτριος, δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.
Οι εταιρείες, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας, μπορούν να υπολογίσουν τα φορτία στα ανεξόφλητα χρέη και στα καθυστερημένα μερίσματα υπό τον όρο ότι θα πάνε στην Ευρώπη, προστίθεται.

Vitol: Στο Ιράν στρέφονται οι ΗΠΑ για αργό και εξετάζουν την αύξηση των «ροών» προς την Ευρώπη και στις παγκόσμιες αγορές ακόμη και χωρίς συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την είσοδο περισσότερου ιρανικού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις στις παγκόσμιες αγορές ακόμη και χωρίς αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο έμπορο αργού, τη Vitol όπως μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ενώ μια νέα συμφωνία θα περιόριζε τις ατομικές δραστηριότητες του Ιράν και θα μείωνε τις αμερικανικές κυρώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές του, οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο.
Οι έμποροι πετρελαίου είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι ότι οι διαπραγματευτές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές των αντλιών σε επίπεδα ρεκόρ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου υπερτερεί του οφέλους της αυστηρής επιβολής των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης περισσότερων ιρανικών πετρελαιοφόρων

"Ο θείος Σαμ μπορεί απλώς να επιτρέψει λίγο περισσότερο από αυτό το πετρέλαιο να ρέει", δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, σε podcast που παρήγαγε η Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι.
"Εάν οι ενδιάμεσες εκλογές κυριαρχούνται από την ανάγκη να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Αμερική, το να κλείσει κάπως περισσότερο τα μάτια στα βαρέλια που υπόκεινται σε κυρώσεις και ρέουν είναι πιθανώς κάτι που θα περίμενε κανείς να δει.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ σε αυτές τις ροές ήταν πάντα αρκετά χλιαρή".
Μειώνονται οι πιθανότητες αναβίωσης του πυρηνικού συμφώνου με το Ιράν, λέει η ΕΕ
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν πετρέλαιο από ένα πλοίο με ιρανική σημαία στα ανοικτά της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, το οποίο ακολούθησε ημέρες αργότερα η Τεχεράνη με τη σύλληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.
Η κίνηση είναι απίθανο να σηματοδοτήσει την έναρξη περισσότερων κατασχέσεων

Όμως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι απίθανο να σηματοδοτήσει την έναρξη περισσότερων κατασχέσεων δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Muller.
Το Ιράν έχει αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου φέτος, οι περισσότερες από τις οποίες καταλήγουν στην Κίνα.
Μια νέα πυρηνική συμφωνία θα οδηγούσε σε επιπλέον 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που θα έμπαιναν στις διεθνείς αγορές, αρκετά για να επιβαρύνουν τις τιμές, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές.
Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει επίσης περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε αποθήκες που θα μπορούσαν να πωληθούν γρήγορα.
Οι τιμές του αργού έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% φέτος σε σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Biden δέχεται πολλές πιέσεις για να μειώσει τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί σε μέσο όρο άνω των 4,80 δολαρίων ανά γαλόνι στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει ωστόσο μεγάλη συναίνεση σχετικά με την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου

Δύο κόσμοι: Οι πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι

Αναδύεται επίσης μια διχοτόμηση μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών, είπε.
Κάποιες στην Ασία, όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη, βιώνουν μια ανάκαμψη της ζήτησης καθώς χαλαρώνουν οι αποκλεισμοί από τον κορωνοϊό.
Άλλες, όπως το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα, η οποία έχει χρεοκοπήσει σε διεθνή ομόλογα και αγωνίζεται να πληρώσει για τις εισαγωγές καυσίμων, βιώνουν καταστροφή της ζήτησης.
"Είναι μια ιστορία δύο κόσμων", δήλωσε ο Muller.
"Ο εύπορος κόσμος θα κάνει τις διακοπές του και θα καίει καύσιμα τζετ.
Αλλά ο αντίκτυπος αλλού είναι πολύ πιο βαθύς.
Το χάσμα μεταξύ των ευημερούντων και των χωρών που έχουν χαμηλότερη ικανότητα πληρωμής για τα εμπορεύματα γίνεται εξαιρετικά έντονο".

Kαι από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο: Ποιο τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αμβλύνει τη σημερινή κρίση και να βοηθήσει την Ευρώπη;

Η Αργεντινή, κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη που λιμοκτονεί για φυσικό αέριο και προσπαθεί να το αποκτήσει εκτός Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί.
Ούτε καν τον εαυτό της δεν μπορεί να βοηθήσει.
Στην πραγματικότητα, η Αργεντινή δεν μπορεί ούτε να απογαλακτιστεί βραχυπρόθεσμα από την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας παρά τους τεράστιους πόρους στον σχιστόλιθο Vaca Muerte.
Η ανάπτυξη του σχιστολιθικού Vaca Muerta έχει προσκρούσει σε διάφορα εμπόδια την τελευταία πενταετία, από πολυετείς οικονομικές κρίσεις έως παγκόσμιες κρίσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και περιορισμούς στο εγχώριο συνάλλαγμα.
Επιπλέον, η Αργεντινή υποφέρει από υποεπενδύσεις και απέτυχε να προωθήσει έργα αγωγών για να μεταφέρει το αέριο από τη Vaca Muerta πρώτα στους γείτονές της και στη συνέχεια στην παγκόσμια αγορά LNG.
Έτσι, η χώρα που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί του παρόντος για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου σε μια λιγοστή αγορά φυσικού αερίου, στην οποία η Ευρώπη πλειοδοτεί την Ασία για προμήθεια LNG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης