Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία: Σε διακανονισμό με τη Γαλλία για την ακυρωθείσα συμφωνία υποβρυχίων

Αυστραλία: Σε διακανονισμό με τη Γαλλία για την ακυρωθείσα συμφωνία υποβρυχίων
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group
Σχετικά Άρθρα

Σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ κατέληξε η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας, για την επίμαχη απόφαση πέρυσι να ακυρωθεί συμφωνία για γαλλικά υποβρύχια, μία κίνηση με την οποία η Καμπέρα προσδοκά να αποκατασταθεί η διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.
Πέρυσι η Αυστραλία ακύρωσε μια παραγγελία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποβρύχια με τη γαλλική εταιρία Naval Group και αντ’ αυτού επέλεξε μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με αποτέλεσμα το Παρίσι να εξοργιστεί.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group, που θα επιστρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα στη σχέση της με τη Γαλλία.
«Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία και η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα», υπογράμμισε ο ανέφερε ο Anthony Albanese, σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
«Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι εταίροι τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή ακύρωση της παραγγελίας από την Καμπέρα για ένα νέο στόλο συμβατικών υποβρυχίων με την Naval Group, που αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016 και υπολογίζεται ότι κοστίζει περισσότερα σήμερα, έγινε αφού η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το τριμερές σύμφωνο αφορούσε στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Γαλλία: Η Naval Group υπέγραψε δίκαιη συμφωνία για την ακύρωση συμβολαίου από την Καμπέρα

Από την πλευρά της, η γαλλική εταιρία ναυπήγησης υποβρυχίων Naval Group επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε «δίκαιη συμφωνία» με την Αυστραλία για την ακύρωση της συμφωνίας που προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Παρισιού και Καμπέρας.
Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά για το ποσό στην ανακοίνωσή του.

Lecornu (Γάλλος υπουργός): Σημαντική η συμφωνία μεταξύ Naval Group και Καμπέρας - Θα τονώσει τις σχέσεις με Αυστραλία

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία για αποζημίωση μεταξύ της εταιρίας ναυπήγησης υποβρυχίων Naval Group και της Αυστραλίας, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει την τόνωση των σχέσεων με την Καμπέρα.
Όπως δήλωσε ο Sébastien Lecornu σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη, η Γαλλία λαμβάνει υπόψιν της τη συμφωνία για αποζημίωση μεταξύ της εταιρίας ναυπήγησης υποβρυχίων Naval Group και της Αυστραλίας.
«Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική γιατί θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στη διμερή μας σχέση με την Αυστραλία και να κοιτάξουμε προς τα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά, μετά τη πολύμηνη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει συμβόλαιο ύψους 56 δις ευρώ για την κατασκευή 12 υποβρυχίων από τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, λόγω του συμφώνου ασφαλείας AUKUS που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή 8 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.
Ο Γάλλος υπουργός αναμένεται σήμερα, Σάββατο 11/6, να συναντηθεί με τον Αυστραλό ομόλογό του Richard Marles, στο περιθώριο του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι-λα» στη Σιγκαπούρη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης